nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

10 saker du kan göra i Val Thorens som inte har med skidåkning att göra (del 1)

Upplagt av Mia Karlsson den 2014-okt-07 14:40:26

När du är i Val Thorens på skidsemester, så vill du högst troligt spendera mest tid på ett par skidor. Men omväxling förnöjer, och det kan vara skönt att släppa ut fötterna ur pjäxorna och göra något helt annat istället.

Av denna anledning har jag gjort en lista över 10 andra saker du kan göra utöver skidåkning i Val Thorens. Hoppas det finns något som faller dig i smaken!

1. Testa världens längsta pulkabacke

Åka pulka är ofta förknippat med något som bara små barn gör. Men så är inte fallet! I Val Thorens finns det nämligen en 7 km lång backe som är avsedd endast för att åka pulka!

Om du skall ge pulkaåkning ett försök så ha du alltså kommit till rätt ställe! Ett par hundra meter från snötorget, vid Chalet du Toboggan hittar du både backen och uthyrning av pulka och hjälm.

Det finns inget som heter "att vara för cool för hjälm" i min bok, du har bara ett huvud och det är i stort sätt omöjligt att undvika lite guppigare partier i backen – så se nu till att hyra en hjälm också!

Med Peclet-liften kommer du upp till toppen av berget och det är här din spännande färd sätter igång. Till en början är backen inte så brant, vilket gör det enklare för dig att öva på att svänga och bromsa lagom till att du når de lite brantare partierna mot slutet.

Pulkan har två bromsar, en på vardera sidan av kälken. Genom att dra i den ena sidan så svänger du åt ena hållet, och så detsamma på motsatt håll såklart. Vara beredd på att det är på tok för lätt hänt att man drar lite för hårt i bromsen, vilket resulterar i att du gör ett besök i snödrivorna.

Ha så kul men se dig för

För din egen säkerhet så skippa sista åket, och skippa också första åket… Nej, skämt åsido. Det är viktigt att ha sjukt kul, men under ansvar.

Backen du åker pulka i är som jag berättade, endast avsedd för pulka. Men det finns två ställen där backen korsar de vanliga skidbackarna. Så det är därför viktigt att du kommer ihåg att se dig omkring vid dessa korsningar så att du inte krockar.

Skidglasögon är i stort sett ett måste, och jag rekommenderar att du tar varma vinterstövlar eller liknande på. Det tar omkring en halvtimme att åka ner, väldigt beroende på hur snabbt du vågar åka.

Du kanske faller omkull en del, men jag lovar dig att det är ett riktigt kul och annorlunda sätt att få adrenalinet att pumpa. Och helt ärligt, när har du chansen att göra detta nästa gång?

Som gästen John sa efteråt: "Detta var jättekul, och trots att sikten inte var den bästa så var det en fantastisk upplevelse. Något som jag helt klart vill göra om!"

Praktisk information

  • Om du har liftkort ligger priset på 13,60€ per person för en omgång, 21,50€ för två gånger.
  • Om du inte har liftkort så kostar det istället 20,40€ respektive 32,50€.
  • På onsdag, torsdag och fredag så finns det kvällåkning som kostar 21€, och så bjuds det också på lite ost och vin innan.
  • För att få hyra pulka så krävs det någon typ av pant, antingen 50€ i kontanter eller ditt liftkort. Du får ett annat liftkort som du använder till liften upp.

Mitt tips: Om du har en Go-Pro kamera så är detta ett gyllene tillfälle att använda den. Det blir en riktigt kul och annorlunda film att se i efterhand.

2. La Folie Douce – after-ski i världsklass

Om du inte har hört talas om La Folie Douce i Val Thorens, så är något på tok. Nu har du också möjligheten att kunna ta dig hit utan skidor tak vare de smarta små kabinlifterna som finns nere vid snötorget (och kostar bara 12€ tur och retur). På så vis kan alla följa med!

På "Folie" finns något för alla. Om du vill ha dansa-på-borden-afterski, ta en enkel öl, käka lunch, eller något annat trevligt tillsammans med den sköna musiken från livebandet som spelar allt ifrån saxofon till house!

Men om du vill vara kung i baren och beställa in en flaska champagne på 3 liter för den blygsamma summan 2900€, och hänga i VIP-avdelningen med alla andra lyxlirare så finns det också möjlighet för det!

Här är det ingen som spottar i glaset och när det är soligt så fylls stället snabbt, och det sitter till och med människor i backarna runtom, bara för att kunna få njuta av den goda stämningen som stället bjuder på.

La Folie Douce är stället som alla borde besöka. Att de som inte är på skidsemester i Val Thorens också tittar förbi säger en hel del om stället. Så Folie skall du besöka minst en gång under in vistelse här nere, för det här vill du bara inte gå miste om!

Som sagt, detta vill du inte missa!Som sagt, detta vill du inte missa!

3. Njut av solen i Val Thorens

När det börjar närma sig senvintern och våren så skiner solen extra mycket i Val Thorens. Så om du är lite trött i fötterna eller kanske bara vill ta en paus från skidorna, så har du ett ypperligt tillfälle att bättra på brännan! Och det finns dessutom massvis med ställen att göra just detta!

Min personliga favorit är att sitta uppe på taket av vårt hus. Här har man en otroligt fin utsikt över bergen och du kan också sitta och titta på alla andra som är ute och åker. Det kan till och med vara så varmt att du kan ligga i bikini och sola redan i februari.

Ett annat tips är att sätta dig ner i snön och njuta av både fantastisk utsikt och solens värme efter att du nått hela vägen upp på berget med liften.

Val Thorens som vi känner det bästVal Thorens som vi känner det bäst.

Du kan också ta dig ner till vårt Hotel Bel Horizon, och sola ansiktet på terrassen, sätta dig i en av de sköna solstolarna utanför Saloon bar, eller varför inte prova en av uteserveringarna på snötorget. Byn har alltså massa bra alternativ!

Bar 360°

En annan favorit är bar-360° som ligger vid Chalet du Thorens. Det är rent utav den byggnad som har en stor röd kniv och gaffel på taket som du kan se ända från byn på kvällen.

Det enklaste sättet att komma hit är att ta cascade-liften och sedan följa den gröna backen hela vägen ner. Solen står på hela dagen, och det är här du hittar solstolar och beanbags, som du kan relaxa i till skön house eller lounge-musik. Ett ypperligt tillfälle att faktiskt ta den där ölen eller kanske en glögg i baren.

Under säsongens gång så har kända DJ:s blivit inhyrda, vilket alltid resulterar i fullt med människor på stället.

Ännu en kul grej de gör, är att de en gång i veckan dukar upp med grill och BBQ. Då kan du få hamburgare, korv med bröd och annat smarrigt. Se till att kolla med guiden om vilken dag det är, så du inte missar det!

Glöm nu inte solkrämen. Speciellt när du är ute i backen, då solens strålar reflekteras i snön och rätt upp i ditt ansikte. Och om du inte vill se ut som "hej-kom-och-hjälp-mig" , så kom ihåg att ta av brillorna eller skidglasögonen lite då och då.

I nästa inlägg (del två) så får du nys om ännu flera saker du kan göra i Val Thorens, och jag kommer bland annat att tipsa om något som heter "Iceracing".

Ha det så bra så länge!

Mia, Linda, Felix och Steffen
Nortlander guider i Val Thorens 2013/14

Kategorier: Val Thorens

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen