nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

3 pister i Cervinia du måste prova! Upplev bl.a. världens längsta pist

Upplagt av Fredrik Karlsson den 2014-aug-19 12:00:00

Om du överväger att åka till Cervinia på din nästa skidsemester, då kan jag utan tvivel lova dig en sak. Du kommer inte bli besviken över skidåkning, här finns mängder av breda pister som passar perfekt till carvingälskare.

Med 360 km pist fördelat i Schweiz och Italien är området ett av de största i Alperna. På den schweiziska sidan är pisterna allmänt lite brantare, mer utmanande och omgivna av mer skog.

Är du däremot ute efter höga höjder och fantastisk utsikt, då är det den Italienska sidan som gäller. Närmare bestämt, den soliga sidan av Matterhorn, här ligger nästan alla backar ovanför trädgränsen, på cirka 3000 meters höjd.

Med ett så stort område som kring Cervinia, är det helt omöjligt att prova på all åkning under bara en vecka. Därför kommer här en liten guide, så du inte missar några av de absoluta höjdpunkterna.

Ventinapisten i Cervinia

Världens 3:e bredaste pist har en lift med kanske världens bästa utsikt.Världens 3:e bredaste pist har en lift med kanske världens bästa utsikt.

Pist nummer 7, mer känd som Ventinapisten är en av de absolut bredaste pisterna du kommer uppleva.Det är inte bara jag som tycker det, CNN gjorde nyligen en sammanställning där Ventina knep utnämningen som den 3:e bredaste pisten i hela världen.

Det är de självklar mycket stolta över här nere, vilket de också ska vara. Utnämningen har gjort pisten mycket känd bland italienare och är verkligen ett måste när du är i Cervinia.

Ventinapisten är 14 km lång och sträcker sig från Plateau Rosa 3500 m ö.h. hela vägen ner till byn som ligger 2000 m ö.h. För att njuta av denna härlighet tar du enklast den nya kabinliften från Cime Bianche.

På gränsen mellan Italien och Schweiz

När du kommer upp med kabinen, står du mitt på gränsen mellan Italien och Schweiz. Du är dock bara i Schweiz under ett par korta sekunder innan du svänger höger mot Italien och ner mot Ventinapisten.

Början av pisten är förhållandevis utmanande för att vara en röd backe. Andra delen är något flackare och mer åt det blåa hållet, innan det blir röd nivå igen.

För att ta dig dit på enklast sätt, ska du svänga höger varje gång pisten delar sig. Behöver du hjälp av liftkartan så hittar du Ventina längst till höger i Cervinia.

 2. Pist nummer 6

Guidernas och min favoritbacke i Cervinia är pist nummer 6, så den var naturligtvis ett måste att ta med på denna lista. Det är svårt att missa detta fantastiska åk, backen ligger nämligen mitt i ”smeten” av skidsystemet.

Som du kanske förstår är det en populär backe, inte bara bland oss guider utan även bland övriga gäster, så försök att åk den tidigt på morgonen. Senare på dagens finns det risk att det mest blir att ta sig ner för en uppkörd backe full av pucklar. Pist nummer 6 är riktigt lång, men den är framförallt bred!

Bättre preparerat är svårt att hitta!Bättre preparerat är svårt att hitta.

Börjar du bli hungrig efter ett par långa och fantastiska carvingåk, är det hit du ska. I det här området ser du ofta italienare som vill njuta av inte allt för krävande åkning.

Det ligger faktiskt ett par backar parallellt, som alla heter nummer 6. Om du söker efter lite extra utmaning bör du ta den som går längst till vänster.

Längst upp på toppen av nummer 6, även kallat Theodul Pass, befinner du dig på nästan 3400 meters höjd. Om du åker pist nummer 6 kommer du på vägen att passera många trevliga restauranger, bl. a. Bontadini, Fornet och Chalet Etoile.

Efter många härliga carvingsvängar och kanske några välförtjänta pauser kommer du fram till Plan Maison på 2400 meters höjd.

 3. Pist nummer 1

Vill du kunna berätta för familj och vänner att du inte bara åkt världens 3:e bredaste pist, utan även väldens längsta pist?

Självklart vill du det.

Därför ska du också pröva pist nummer 1, som är hela 22 km lååång!!

Vilken fantastisk känsla det är att åka över molnen i Cervinia!

Italienarna har dock missat att räkna in en kort stolslift, som innebär ett kort avbrott i denna långa pist. Liften tar endast 45 sekunder, så bortsett från detta har du 22 km pist att njuta av.

Åket tar en stund att avverka, är du riktigt snabb kan du klara det på strax under en timma.

En höjdskillnad på 2500 meter!

22 km är självklart ett riktigt långt åk, men något som är nästan ännu galnare är skillnaden i höjdmeter på ca 2500 meter. Så om du behöver några pauser för att vila benen och få bort locken i öronen är det helt förståeligt.

Pisten passerar både genom Schweiz och Italien, de första kilometrarna ligger i Schweiz. Så om du har Italienskt liftkort får du nöja dig med bara ett 20 km långt åk. Trots detta är det ändå en av världens längsta pister.

Man startat upp på områdets högsta punkt, Klein Matterhorn på mäktiga 3883 m ö.h. och avslutar nere i byn Valtourneche på 1400 m ö.h. Om du tar en titt på liftkartan så ligger pist nummer 1 längst till höger.

Mitten av pist 1, men det är fortfarande långt kvar ner!Mitten av pist 1, men det är fortfarande långt kvar ner.

Så hittar du rätt

Från Klein Matterhorn ska du åka:

 • Vänster till Theodul glaciären
 • Vänster när du kommer till Plateau Rosa
 • Vänster en bit ner i Ventinapisten
 • Vänster igen när du åkt förbi restaurang Cime Bianche
 • Ta ”45-sekunders liften” upp
 • Vänster återigen in på pist nummer 1
 • Ännu en gång till vänster när du kommer till Salette.
 • In på skogsdelen av pist 1
 • 22 km senare ankommer du till Valtourneche

Med dessa 3 tips hoppas jag, att du får ett par nya favoritåk i Cervinia, resten får du hitta på egen hand ;)

SE ALLA SKIDRESOR TILL CERVINIA

Fredrik Karlsson
Nortlander guide i Cervinia 2013/14

Kategorier: Cervinia

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

  Senaste blogginläggen