nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

3 skäl till varför Espace Killy är ett av världens bästa skidområde

Upplagt av Frederik Larnkjaer den 2014-aug-12 14:36:47

De franska alperna har många fantastiska skidområden, men det finns ett som urskiljer sig från mängden. Espace Killy! Detta område har helt klart något alldeles speciellt.

Med över 300 km pist, från den högsta glaciär till den lägsta dal, kommer du inte att bli besviken. Nedan presenteras 3 skäl till varför du bara måste besöka Espace Killy.

Espace Killy är fantastiskt

När du åker skidor i Espace Killy, kan du antingen ta dig dit från Tignes via La Daille eller Val d’isere och du kan faktiskt ta dig ända till La Fornet.

Du kan välja på allt från breda och flacka gröna pister till utmanande och opreparerade svarta backar.

Grand Motte är den högsta toppen, där kabinbana tar dig upp till smått fantastiska 3456 meters höjd! Här väntar en av de två glaciärer som Espace Killy har att erbjuda.

Härifrån kan du uppleva riktigt spännande skidåkning, och utsikten är något av de mest imponerande du någonsin har sett på en skidsemester.

Skulle vädergudarna inte vara helt på din sida och sikten är lite sämre, detta ändå inget stort problem.

Visst ser det frestande ut.Då kan du nämligen med fördel åka från Le Lac till Les Brevieres, eller varför inte åka i området kring La Daille som är omgivet skog och träd, vilket gör sikten betydligt bättre.

Området erbjuder dessutom på utmärkta off pist möjligheter. Känner du inte till omgivningarna sedan tidigare rekommenderar vi starkt att du bokar en professionell guide.

De känner till området som deras egen bakgård, och kan utan tvivel visa dig de absolut bästa och mest säkra ställena att åka på.

Skidskolor för alla och lunch i solen

Om det är inte bara är skidsystemet som du är osäker på, utan kanske även dina egna kunskaper i backen, det är inget du behöver oroa dig för.

Den franska skidskolan, ESF, erbjuder alla tänkbara former av undervisning. Snowboard, längdåkning och parkträning är bara några av alla möjligheter.

Har du redan lite erfarenheter från skidåkning, men gärna njuter av en låååååång lunch i solen då har du goda möjligheter till det här.

Ät lunch på en uteservering i Val d'Isère, eller njut av en kopp varm choklad på några av de fina restaurangerna i Tignes Le Lac. Espace Killy har något för alla!

La Folie Douce

Frankrike är kanske inte alltid mest känt för sin afterski, den förstaplatsen får vi nog trots allt tilldela Österrike.

Men!

Om det skulle delas ut en medalj för det galnaste afterski-stället, skulle den mycket väl kunna delas ut till La Folie Douce i Val d'Isère.

Stället vi pratar om ligger mittemellan Tignes och Val d’Isere, vilket gör att besökarna lätt kan komma både dit och hem på skidor. På den stora terrassen blandas gäster i alla åldrar, allt från ungdomar till pensionärer dansar på borden. Det är helt sant!

La Folie Douce Val d'IserePå La Folie Douce är det fullt med folk varje dag.

Mixar du en DJ, en live-saxofonist och en duktig sångare med ett gäng imponerande dansare uppstår det magi och en fantastisk stämning.

Normalt slutar festen omkring kl. 17.30. Gästerna som bor i Val d’Isere kan antingen åka skidor ner till byn eller ta gondolen.

TIPS: Om du ska ta dig hem till Tignes, bör du inte missa den sista liften som går kl. 17.00.

La Folie Douce finns på ett antal platser runt om i alperna, men det är självklart bör du besöka den första och första. :)

Tignes och dess olika delar

Både Val d’Isere och Tignes är fantastiske byar på sitt eget sätt.

Tignes är en mindre by, som erbjuder dess besökare en mysig stämning.

Man skulle kunna säga att byn är uppdelad i fem olika delar, men de är de tre översta, alla belägna på 2100 meters höjd, som de flesta turister väljer att bo i.

Le Lac och Le Lavachet ligger intill varandra vid sjön, där det under sommaren erbjuds mängder av vattenaktiviteter.

Val Claret ligger ett par hundra meter längre inåt i dalen. Det är smidigt att ta sig mellan de tre olika delarna av byn med hjälp av gratisbussarna som går dygnet runt.

Med endast en busstur på fem minuter får du som besökare därmed ett riktigt stort utbud av både restauranger, butiker, barer och klubbar.

Upplev Val d’Isere

Val d’Isere är en större by än Tignes, och ger dig på många sätt en annan känsla av byliv. Bor du i Tignes kan vi absolut rekommendera att planera in ett besök till grannbyn Val d’Isere.

I den gamla delen av Val d’Isere finns det mängder av mysiga restauranger att äta lunch på.

Byn har också ett betydligt större utbud av butiker i förhållande till Tignes, så varför inte passa på att köpa med en liten souvenir med hem till Sverige.

Tycker du inte att nattlivet i Tignes räcker till, då ska du ta dig till Val d’Isere. Här finns det större och framför allt, fler ställen att besöka om du är ute efter fest.

Det går bussar mellan byarna, men de slutar dessvärre att köra framåt natten.

Du kan istället ta dig från Tignes till Val d’Isere med taxi, det kostar cirka 30 euro/person. Det kan det givetvis vara värt för en trevlig kväll med barer och nattklubbar under semestern.

Det var våra 3 främsta skäl till varför Espace Killy är ett av världens bästa skidområden. Här finns alla möjligheter för en fantastiks skidsemester, det gäller bara att ha ett öppet sinne och ett gott humör.

Frederik, Lina och Sebastian
Nortlander Guider i Val d'Isere 2013/14

Läs mer om Tignes

 

 

Kategorier: Apres-ski, Tignes, Val d'Isere, Restauranger

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen