nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

4 anledningar till att Passo Tonale är ett okänt skidparadis

Upplagt av Mai Rønskov den 2014-aug-08 12:00:02

Soldalen

Precis vid gränsen mellan de två regionerna Lombardiet och Trention, ligger den lilla alpbyn Passo Tonale.

Det är få som känner till denna pärla, vilket kan tyckas märkligt. Orten har nämligen allt en perfekt skiddestination behöver.

Hela området har 120 km pister och ligger runt byarna Passo Tonale och Ponti di Legno, som är anslutna genom backar och liftar.

Områdets position mellan två bergspartier har gett namnet ”Val di Sole”, som betyder soldalen. Ett namn som soldalen innebär en tuff utmaning att leva upp till, då vädret i alperna kan variera mycket.

Men Passo Tonale gör dig nästan aldrig besviken, du kan nog hålla med om att bilden nedan ger skäl för namnet soldalen.

Öppnar tidigt och stänger sent

Passo Tonale ligger på 1884 meters höjd, vilket gör att du som skid- eller snowboardåkare får en lång säsong att njuta av åkning i detta paradis.

Faktum är att Passo Tonale är en av de första skiddestinationerna att öppna och en av de sista att stänga på året. Detta beror dels på höjden, men framför allt att på glaciären som ligger på 3000 meters höjd och är öppen från juni!

Har du vägarna förbi norra delarna av Italien under sommarsemestern, så får du inte glömma att ta med dig skidorna :)

Som du kanske förstår kan man utan problem säga att det här området är både snö- och solsäkert.

Passo Tonale = Perfekt familjeområde

Förutom att skidsystemet är öppet oerhört länge varje säsong, så är det också ett perfekt ställe för familjer att njuta av sin skidsemester.

Passo Tonale som by är byggd så att du nästan alltid befinner dig nära pisten eller liften.

Många av hotellen har fantastiska lägen med inte längre än 50 meter till skidområdet från där du bor.

Detta är en ”lyx” som få andra skidorter i Europa kan erbjuda.

När det kommer till skidskolor, finns det både skandinavisk och engelsk om dina italienska språkkunskaper inte skulle vara helt finslipade.

Pisterna i området är enormt nybörjarvänliga, med många blå och lättare backar i områdets högra del. Detta är idealiskt för dig som inte åkt allt för mycket skidor sedan tidigare.

Om du istället är en mer erfaren åkare och tycker att de blå backarna inte är en utmaning nog, då ska du istället ta dig över till glaciären eller byn, Ponti di Legno / Temù. Där hittar du nämligen främst röda och lite mer utmanande backar.

Oavsett om du är nybörjare eller expert, så hittar du något som passar dig i Passo Tonale.

Okänt skidparadis

Ytterligare en fördel, som faktiskt kanske är en av de viktigaste, är att området inte är lika känt som många andra skidorter i Europa.

Du är förmodligen fruktansvärt trött på att stå i liftkö när du åker skidor. På vissa ställen kan man behöva stå i liftkön 20 minuter för att åka skidor i 5 minuter, för att sedan hamna i en lång liftkö igen. Vill du istället åka skidor så mycket som möjligt på din semester?

Vem vill inte det, Passo Tonale kommer garanterat falla dig i smaken.

Liftköerna kan inte jämföras med andra orter - här kan du bara njuta av området och din egen åkning.

När du inte orkar åka mer, kan du förslagsvis stanna till på närmaste after-ski ställe.

Passa på att njut av en varm choklad eller kanske den italienske specialiteten, Aperol Spritz, till låga priser. Eftersom byn är lite mindre har inte heller priserna skjutit i höjden till följd av för mycket turism.

Off pist

Off pist-åkningen här är fantastisk. Om du älskar den allra finaste och mest orörda pudersnön, då är Passo Tonale platsen för dig.

När man skriver om Passo Tonale bör följande nämnas!

Här får du uppleva några av de bästa off pist dagarna någonsin.

Jag har åtminstone gjort det.

Det är inte som på många andra destinationer, där man kan vara tvungen att gå långa avstånd, pulsande genom snön. Här kan du så gott som gå av liften och ge dig ut direkt i off pisten.

Möjligheterna är nästintill oändliga. Även en vecka utan nysnö, kan du utan problem hitta ställen där du är den första att lämna spår efter dig i snön.

Det kanske nästan låter för bra för att vara sant?

Det finns många olika rutter att välja på, men om du känner för låååååånga off pist åk ska du läsa några av våra favoriter precis nedan:

Sgualdrina Cantiere

Det här är ett ca 8 km långt off pist åk där är vind och sol sällan "stör", vilket leder till den orörda pudersnön jag nämnde tidigare.

Efter 3 olika liftar kommer du äntligen upp till toppen av Presena glaciären. Här startar äventyret som är känt som Sgualdrina Cantiere.

Det är ett verkligt nöje med nästan orörd snö.

Det är ett verkligt nöje med nästan orörd snö.

Från toppen till botten har du Passo Tonales finaste off pist, som bara väntar på att dig. När du har ”swooshat” dig igenom denna härlighet av turen, så väntar vad som kallas "tunneln".

Tunneln byggdes av den österrikiska armén, som en genväg igenom berget och är idag ett alternativ om man inte har tid eller energi att åka hela vägen runt om.

I dag fungerar den som en transportväg, som förbinder de två sidorna av berget, både för de som åker ner men även för de mer hardcore, som kommer med sina randonéeski.

Canale de Diavolo

Ja du har helt rätt, namnet betyder något med djävulen.

Den här turen kräver lite gång med skidorna på ryggen innan vi kommer upp till rätt ställe på berget. Väl uppe kommer du till Canale de Diavolo, djävulspasset.

Djävulspasset kan liknas med formen av ett djupt V, och kan vara ganska utmanande.

Når du står på toppen har du en riktigt fin utsikt över pisterna i Passo Tonale, det är både idylliskt och nästan lite hissnande.

Men strax nedanför dig börjar djävulskapen, om du kastar dig ut, kommer du att få uppleva något av de roligaste skidåket du någonsin har provat på

Earn your turns. Canale de Diavolo bjuder på en härlig utmaning.

Earn your turns. Canale de Diavolo bjuder på en härlig utmaning.

Med en brant nedfart och klippor på båda sidor, är detta inte en plats du bör ta dig ner för utan att känna till terrängen, det bör även ha snöat mycket dagen innan.

Rekommendationen är att anlita någon av de lokala off pist guiderna, som har en enorm erfarenhet och kunskap om allt som har att gör med off pist i Passo Tonale.

På det sättet undviker du att ge dig in på något som kan bli både farligt och obehagligt utan rätt kunskap.

Paradiso

För att testa den sista turen tar du gondolen upp mot glaciären. Strax efter kommer det en svart pist, du ska svänga av precis innan starten av denna backe. Snart kommer du att få uppleva ett off pist åk som du sent kommer att glömma.

Vissa kallar det paradiset.

Om du åker till höger eller vänster om den svarta pisten spelar ingen roll, paradiset finns på båda sidorna.

Snö- och solsäkra Passo Tonale.

Snö och solsäkra Passo Tonale.

Återigen, alternativen är många.

I djävulspasset var det klippor överallt, men här finns det inga klippor utan vi är omgivna om det som vi älskar i massor.

Snö!

De har helt klart tänkt ut ett passande namn.

Ännu en solig vy från Passo Tonale.

Ännu en solig vy från Passo Tonale.

Det häftiga med Passo Tonales off pist är att oavsett om du åker på rätt ställe eller inte, så kommer du alltid ner till en lift som i slutändan tar dig hem.

Du slipper alltså de hemska promenader i slutet av åket, som du kan ha upplevt på andra orter om du åkt lite fel.

OBS! Tänka på att innan du ger dig ut på off pist åkning, inte bara här, utan överallt, är du osäker på något fråga guiderna för säkerhets skull.

Det skulle verkligen vara synd om du råkade ut för en olycka, i dessa vackra omgivningar.

Med dessa tre rekommendationer som avslutning, är vi säker på att du kommer att trivas på din semester i vackra och härliga Passo Tonale!

Mai och Anton
Nortlander guider i Passo Tonale 2013/14

P.S. Känner du till en skidort med bättre sol- och snösäkerhet i Europa?

Vi skulle verkligen uppskatta om du delade med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan!

Kategorier: Passo Tonale, Off-pist

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen