nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

5 pister i Ischgl som alla bör prova!

Upplagt av Rasmus Carstensen den 2014-aug-29 15:45:41

Ischgl är för många mest känt för sin fantastiska afterski, vilket det självklart finns goda skäl för. Det är inte lätt att hitta bättre afterski än här, men Ischgl har så mycket annat att bjuda på. Med sina 238 km pist finns det ett stort utbud av riktigt bra skidåkning.

Även den mest rutinerade skidentusiast kommer att hitta något utmanande här, men du kan behöva leta lite. Området är stor och sträcker sig faktiskt en bit in i Schweiz, så det kan vara lite svårt att överskåda vid en första anblick.

Vi tänkte därför tipsa om 5 pister som du absolut INTE får missa på din nästa skidresa till Ischgl.

Blå 22

Vi startar på Ischgls näst högsta berg, Palinkopf (2864 m), här börjar blå pist 22, som bjuder på ett härligt åk!

Den startar med en fin transportsträcka från toppen. Härifrån bjuds du på en helt fantastisk utsikt över Höllkar bukten.

Transportsträckor kan du hitta på andra ställen, så låt oss njuta av lite ordentlig åkning.

Med en lagom lutning och härlig bredd, är denna pist helt perfekt för dig, som gärna vill undvika barnbackarna men ändå kunna njuta av åkningen i inte allt för branta backar.

Här finns det alltså gott om utrymme för att ta ut carvingsvängarna riktigt ordentligt.

Den passar även dig som är lite mer rutinerad. Den är nämligen kanon om du vill putsa på tekniken, de bredare partierna gör att du kan fokusera på åkningen och slipper hålla koll på massor av andra åkare runt omkring dig.

Sammanfattningsvis, du ska alltså välja blå 22 om du vill undvika barnbackarna, eller om du vill slipa på tekniken och njuta av breda carvingsvängar. Det är just av dessa anledningar som vi bara älskar denna pist, alla kan nämligen få ut något av att åka här.

Röd 76

Längst bort till vänster på pistkartan på berget Grivalea, i den schweiziska delen av systemet, ligger röd pist 76. Denna backe börjar också på en mäktig höjd, närmare bestämt på 2680 m för att vara exakt.

Det är bara möjligt att komma hit med lift, och det är inga andra pister som riktigt går samman med röd 76, detta innebär att det inte är så många som hittar hit. Pisten kan egentligen bäst beskrivas som något som påminner om en skicross eller boardercross-bana.

Den går uppåt, neråt och svänger mycket, vilket innebär likheter med en skicross-bana, men självklar är den både större mycket bredare.

Det finns gott om utrymme att fokusera på sin egen skidåkning och trixa lite, utan att störa andra åkare.

Röd 80 (Duty-free Run)

Som nämnts tidigare ligger Ischgl mycket nära den schweiziske gränsen. Nästa pist som vi tänkte tipsa om ligger faktiskt i den tullfria byn Samnaum i Schweiz. Det finns två vägar dit, men det är att föredrar att ta röda pist 80 dit.

Den här pisten startar också från Palinkopf, och är ett riktigt långt och härligt åk. Blir inte skrämd av att det är en röd pist, den passar nämligen alla typer av åkare.

I de lite brantare partierna finns det transportsträckor ut mot kanterna, så alla klarar att ta sig ner.

Omgivningarna och utsikten här är helt magisk, du åker mellan bergen och i fantastisk natur. Det är riktigt läckert! Dessutom är byn Samnaum trevlig att ta ett besök till, och kanske handla något med sig hem, till tullfria priser J

Om du inte vill strosa runt i denna schweiziska by, kan du istället bara fortsätta ner till liften och ta dig upp till nästa backe. Vi är riktigt förtjusta i detta åk och kan varmt rekommendera röd pist 80.

Svart 4

Svart 4 startar på berget Pardatschgrat (försök att säga namnet snabbt tre gånger) på 2624 meters höjd. Som många andra pister i Ischgl är detta en riktigt fin och bred pist. Backen har utsikt över Ischgl by och är nerfarten ner till byn, och framförallt afterskin!

Det är ett bra tips att ta första liften upp, och börja med denna backe på morgonen. Det är oftast inga människor i pisten och du brukar kunna njuta av den nästan helt för dig själv.

Visst ser det lockande ut? Visst ser det lockande ut?

Svart 14 b

Med en start uppe från den högsta toppen i Ischgl, Greitspitz (2872 m), får du en fantastisk utsikt över hela området, och du kan se hela vägen ner till slutet av pisten. Eftersom den ligger lite i skymundan, så är det inte många som hittar hit och åker svart 14b.

Glöm inte att njuta av utsikten över Palinkopf och Höllkar bukten innan du börjar åka från toppen. Pisten börjar enormt brant, men flackar ut lite efter ca. 50 meter - tror du! För ögat ser den ganska flack ut, men i verkligheten är det riktigt brant.

Det bästa med den branta starten, är att resten inte verkar lika brant, även fast det är en ordentlig lutning. Detta är helt klart en utmanande backe, men samtidigt inte för utmanande. Det är en bra pist att testa sina gränser och skidkunskaper i.

BONUS PIST! Svart 14 a

Denna backe i Ischgl är något utöver det vanliga, och garanterat något du inte kommet att uppleva på många andra ställen. Det är en riktigt adrenalinkick, lutningen är nämligen 70 %!

Även denna pist börjar från Greitspitze, och starten är ganska mjuk. Sedan börjar fallet på 70 %, och allt går bara nedför…

Det är helt klart en backe för avancerade åkare som vågar utmana sig själva, för om du ramlar, kommer du troligtvis inte få stopp förens du kommer ner till botten av pisten.

Kom ihåg att vara uppmärksam och försiktig, är du bara det, så kommer du garanterat kommer ner i gott behåll. Efteråt kan du berätta för dina vänner att du åkt en pist med galna 70 % lutning!

Det var en guide till våra favoritpister i Ischgl, och vad som gör dem speciella. Förutom de här 5 pisterna + bonuspisten, så finns det massor av härlig skidåkning i Ischgl. Boka din nästa skidresa till hit och du kommer garanterat inte bli besviken på skidåkningen.

Rasmus, Matilda och Mathias
Nortlander guider i Ischgl 2013/14

Kategorier: Apres-ski, Ischgl

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen