nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

5 saker du kan göra i Alpe d’Huez utöver skidåkning

Upplagt av Sif Bregnballe den 2014-sep-09 12:00:43

Att alperna lockar entusiastiska skid- och snowboardåkare kommer väl inte direkt som en överraskning för någon.

Men om inte alla delar din passion för skidåkning, snö och afterski, - vilka alternativ finns det för att kunna glädja hela sällskapet som du åker på skidsemester med?

För att underlätta för dig och göra resan roligare för alla så har jag därför samlat några exempel på aktiviteter och saker att göra när du är i Alpe d’Huez.

Alpe d’Huez är en av de destinationer som erbjuder mer än bara skidåkning

Jag fick höra en hel del roliga kommentarer från mina vänner innan jag skulle åka till de franska alperna förra säsongen. Allt från att “vad ska du göra när du tröttnat på att åka skidor”  och “du kommer att hälla i dig alkohol hela vintern” till att jag skulle komma hem tjock och fet!

Men ingen av dom fick rätt! Tricket var att hitta en skiddestination där det fanns annat att göra tillsammans förutom att enbart åka skidor. På så vis kan skidresan bli roligare för alla, oavsett om du reser med familjen eller kompisgänget.

Här kommer 5 förslag på aktiviteter utanför pisten i Alpe d’Huez.

1. Du kan testa mountainbike

Jag blev aldrig uttråkad under mina fem månader i Alpe d’Huez just för att det fanns så mycket annat att göra än att bara åka skidor.

Staden är ofta förknippad med cykelsport och du har säkert hört om Alpe d’Huez i samband med Tour de France, men även mountainbiking är populärt i området.

Mountainbiking är extremt populärt i Alpe d’Huez.Mountainbiking är extremt populärt i Alpe d’Huez.

Om du väljer att åka på skidresa under våren så kan du helt säkert övertala många av dina vänner med hjälp av, kombinationen av skidåkning och mountainbiking.

2. Kombinera solsemester och skidresa

Om du tänker efter, så är det främst tre saker man gör på en solsemester:

 • Solar vid poolen
 • Badar
 • Äter ute

Det fiffiga med Alpe d’Huez är att det finns ett utomhus poolområde mitt i centrum! En solig dag (byn har runt 300 soldagar om året , vilket innebär att oddsen är på din sida) kan du på så vis uppfylla alla tre kriterier för en härlig solsemester. Vad gör jag då de kalla dagarna?

I januari och februari är det förstås kallare. Men som tur är så är utomhuspoolen uppvärmd till 28 grader, och om det inte är tillräckligt så kan du istället gå till sportcentret och ta ett dopp i deras inomhusbassäng istället.

Poolen är uppvärmd till 28 grader så att du kan njuta av ett dopp med snön i blickfånget.Poolen är uppvärmd till 28 grader så att du kan njuta av ett dopp med snön i blickfånget.

Tillgång till både inomhus- och utomhuspoolen är inkluderat i ditt liftkort.

Fråga mig inte varför, men både män och killar MÅSTE dock ha på sig ”speedos”. Det finns som tur är att köpa i närheten till en billig peng om du inte redan har ett par.

3. Skridskoåkning är både kul och ibland romantiskt

Precis vid sidan av poolområdet kan du hitta stadens skridskobana. Den går inte att missa, speciellt inte om kvällen då den är upplyst. Även om jag själv aldrig varit särskilt intresserad av skridskoåkning, så måste jag erkänna att det var riktigt kul!

Dessutom får du får helt säkert en stjärna i boken av din bättre hälft efter lite skridskoåkning på tu man hand en stjärnklar kväll.

Det enda du behöver göra vid skidskobanan i Alpe d’Huez är att visa ditt liftkort och uppge din skostorlek och så är isen redo för dig.

4. Sportscentret erbjuder aktiviteter från A-Ö

Tänk dig vad som finns i en vanlig idrottshall, och så lägger du till lite extra, så har du sportscentret i Alpe d’Huez. Förutom inomhuspoolen så finns det nämligen en hel drös med andra aktiviteter - så håll i hatten!

 • Inomhusfotboll (med turnering varje fredag, där alla är välkomna att spela)
 • Handboll
 • Squash
 • Badminton
 • Tennis
 • Hinderbana
 • Gym/Fitnesscenter
 • Klättervägg (min solklara favorit)
 • Studdsmatta

Det finns förstås massa mer men var tvungen att runda av någonstans. Kontentan är att det är himmelriket för dig som älskar fysiska aktiviteter!

5. Skäm bort dig själv - med tjejgänget eller grabbarna

Följande två aktiviteter är för dig som åker på semester för att skämma bort dig själv.

Massage är som ljuv musik för dina ömma muskler

Det spelar ingen roll om du har ont i kroppen eller bara behöver skämma bort dig själv. Massage är alltid otroligt skönt. Det passar dessutom speciellt bra till den där tjejresan som handlar mer om avslappning än om fart och fläkt!

I Alpe d’Huez finns det tre ställen som jag varmt rekommenderar om du vill få en välförtjänad behandling:

 1. O Des Cimes
 2. The Chamois Spa
 3. Le Spa (min favorit)

Få saker är bättre än en riktigt härlig massage.Få saker är bättre än en riktigt härlig massage.

Priset är ganska överkomligt och massagen är värd varenda krona. Du blir bortskämd med en fantastisk massage i en avslappnad och behaglig miljö.

Klicka på någon av länkarna ovan för att se vilka behandlingar som erbjuds.

Kanske särskilt för grabbarna – hemgjord rom

I Alpe d’Huez kan du också hitta en bar som har specialiserat sig på att göra sin egen rom. Det är en alldeles särskild pub-atmosfär med en bar som erbjuder på hela 25 olika typer av hemlagad rom!

Men oroa dig nu inte om rom inte är din grej, i andra änden av puben finns det nämligen en till bar som erbjuder de mer klassiska dryckerna såsom öl och gin.

Som grädde på moset är puben ganska liten och rymmer bara runt 80 personer. Detta gör att den snabbt blir fullproppad med sköna människor på gott humör och den genuina pub-känslan är därmed fulländad.

Det är alltid fullt ös när det är live-band på plats!Det är alltid fullt ös när det är live-band på plats!

Allra bäst blir det när de har liveband som spelar. Och som roligast är det när Nathan (ägaren) klär ut sig till pirat.

Efter lite rom som värmer bröstet så banar det väg för Underground, en klassisk alp-bar med billiga priser och livemusik. Kom ihåg att vända blicken uppåt därinne, för i taket sitter nämligen nästan HUNDRA snowboards fastskruvade!

På tisdagar är det fullt ös då det är “Scandinavian Night” och Nortlander kämpar mot Danski och Langley om vem som kan spela den bästa musiken (och tack vare vår goda vän Dr. Alban, så har vi vunnit nästan varje gång).

Sista stoppet brukar oftast bli Igloo som är öppet ända till klockan 05. Här är det ofta olika evenemang och DJs som har ett speciellt tema eller en särskild musikstil för kvällen. Stämningen är på topp och i stort sett alla som fortfarande är ute har samlats just här.

Jag hoppas att denna guide kan hjälpa dig att locka nej-sägarna till att hänga med på en skön skidresa istället för en vanlig solsemester i år… För att sola vid poolen kan man ju lika gärna göra i Alpe d’Huez!

Sif Bregnballe Nortlanderguide i Alpe d'Huez 2013/14

P.S. Om du har andra förslag på saker man kan göra på skidresan om man mot förmodan inte tycker om att åka skidor, så får du gärna dela med dig i kommentarfältet nedan.

Kategorier: Alpe d'Huez

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

  Senaste blogginläggen