nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Alpe d’Huez är varje skidentusiasts dröm

Upplagt av Sif Bregnballe den 2014-nov-05 12:00:13

Var kan man hitta världens bästa skidåkning?

Svaret på detta är enligt mig: i Alpe d’Huez.

Jag skulle ljuga om jag sa att det inte fanns andra destinationer som slåss om denna top-placering… Men det är något speciellt med atmosfären härnere.

Visst vimlar det av barer och grym afterski, men det är på grund av pisterna i området som jag menar att Alpe d’Huez är skidåkarnas paradis.

I Alpe d’Huez finns det dessutom en pist som heter ”Sarenne”. Den är jag förälskad i. Jag vill därför gärna dela med mig av hur en dag kan se ut när man har siktet inställt på ”Sarenne” och därmed den vackraste färdsträckan jag tagit.

Det är kanske inte så konstigt att jag är svag för Alpe d’Huez – se så vackert det är!Det är kanske inte så konstigt att jag är svag för Alpe d’Huez – se så vackert det är!

En god start på dagen

Du ska gå upp tidigt. För det finns väl inget bättre än att vara den första som rör snön i backen?

Så efter frukost, när du har druckit ditt morgonkaffe i solen, så är det dags. Det är 50 meter ner till liften som tar dig till dig till foten av Alpe d’Huez. Och härifrån kan du sedan ta kabinliften ”DMC” som isär huvudliften i Alpe d’Huez.

De orangeklädda liftvakterna hälsar alltid glatt på dig. Dessutom har de verkligen glimten i ögat, och de ser till att du kliver in i liften med ett leende. Om det är tack vare deras flirtiga visslingar, sång eller härliga kommentarer… Det får du avgöra själv!

Valmöjligheterna därefter är många då huvudliften kan ta dig till en hel del olika ställen.

Jag brukar som sagt välja den 16 km långa ”Sarenne”. Jag kanske borde tillägga att detta är en svart backe så den kanske inte är för alla. Men den är också helt fantastisk. Vackrare omgivning får man leta efter.

Njut av utsikten och lär känna Alpe d’Huez

Väl i liften ska du se dig omkring ordentligt. Allting ser extra vackert ut från dessa höjder. Det ser nästan ut som ett färgfyllt vykort… De vita snötäckta bergen, den blåa himmelen och de gröna skogarna, och så fullt med färgglada skidåkare såklart!

Men du skall också passa på och få en överblick över området. Det är nämligen fem liftsystem att hålla koll på.

Om du tittar till vänster så kan du se områdena “Vaujany” och “Oz en Oisans”.

Det som är så bra med “Vaujany” är att vädret inte spelar någon roll här. Du får nämligen skydd från oväder både genom skogen och lä från berget.

Utsikten från Pic Blanc får dig att tappa andan

”DMC” liften tar dig upp till 2700 meters höjd. Här kan du byta till ”Pic Blanc” liften. Den tar dig till 3300 meters höjd.

På vägen kan du se området där det är kvällsåkning under tisdagar och fredagar.

Uppe på toppen får du en dos av massa olika nationaliteter. Det är ryssarna med sina stora pälsar, italienarna med tajta byxor och såklart fransmännen som är på hemmaplan och njuter av utsikten.

Du kommer nog bli förvånad över hur tyst det är. Men det är kanske inte så konstigt med tanke på den vackra utsikten som tar andan hos folk. Du kan trots allt en klar dag se en femtedel av Frankrike från denna bergstopp!

Den vackra färden upp bygger på längtan att få kasta sig ut i backarnaDen vackra färden upp bygger på längtan att få kasta sig ut i backarna…

Äntligen dags för ”Sarenne”

Du kan komma tillbaka till Alpe d’Huez om du tar tunneln genom berget. Men här skall du vara försiktig. Precis i tunnelns slut börjar nämligen en brant puckelpist! Starten av pisten ”Sarenne”.

Det finns såklart ett alternativ om du inte känner dig så våghalsig. Om du följer bergsväggen så kommer du få en enklare färd ned.

Jag tycker att man ska se till att pausa då och då under färden ned. När du har blicken ner i backen så missar du nämligen så mycket vackert omkring dig. Omgivningen och utsikten här är helt otrolig. Återigen kan du känna hur tystnaden smyger sig på dig och det behövs inga ord… Det är vackert. Det är mäktigt. Njut.

I slutet av backen kan du se många som har åkt offpist. Du känner lätt igen dem. De har snö precis överallt. Ovanpå brädan, i skägget, på hjälmen… You name it!

Men glada är de, glada och utmattade! Lyckligtvis finns det ett område runt ”Chalvet” liften där man kan sätta sig ned och vila. Och släcka törsten. Du kanske också behöver vila din kropp som arbetat så hårt?

Home sweet home

Efter att ha vilat blir man antingen tröttare eller piggare. Om du känner att du har laddat batterierna för lite mer skidåkning så kan du ta liften upp längs ”Auris” berget och ta dig ned till Alpe d’Huez på skidor.

Men om du däremot har blivit trött av att vila. Vilket händer… Så kan du antingen ta ”Chalvet” liften, eller ”Alpauris” liften hela vägen till Alpe d’Huez utan att röra ett finger.

Om du känner dig klar för dagen så kan du ta liften hem istället.Om du känner dig klar för dagen så kan du ta liften hem istället.

”Sarenne-upplevelsen” är helt unik

Det finns ett par åkturer i världen som ska upplevas. Detta är en av dessa. Bland ”Mer de Glace” i Charmonix och ”Ventina” i Cervinia, så platsar alltså ”Sarenne” i Alpe d’Huez.

Jag har faktiskt provat alla tre, och jag kan säga att ”Sarenne” verkligen är en av sin sort. Det är verkligen en pist som varje skidälskare bör prova.

När jag säger varje skidälskare menar jag inte skidproffs. Du behöver inte vara en expert för att kunna klara av denna tur. Vill man, så går det. Och denna pist VILL du prova!

Se bara till att ha packat ner något gott att mumsa på och varm choklad eller kaffe i ryggsäcken. Det är guld när du sitter och njuter av den vackra utsikten på en av dina pauser under vägen.

Sif Bregnballe
Nortlanderguide i Alpe d’Huez 2013/14

Kategorier: Alpe d'Huez, Off-pist

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen