nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Alperna vs. Svenska Fjällen

Upplagt av Angelica Svensson den 2019-sep-03 13:28:22

Föredrar du skidåkning i svenska fjällen eller i Alperna? Det är en smakfråga, och det finns givetvis fördelar och nackdelar med bägge destinationer. I detta blogginlägg kommer jag belysa 6 fördelar som finns med Alperna.

Vad är viktigt för dig när du åker på en skidsemester? 

Vad är viktigt för dig när du åker på en skidsemester? 

Jag rekommenderar att du tar dig själv en funderare. Välj ut två orter som tilltalar dig - en i svenska fjällen och en i Alperna. Härefter gör du din jämförelse mellan orterna - och förhoppningsvis kommer ditt val bli enklare.

Ett tips är att kika på: Snödjup, antal soltimmar, möjlighet till offpist, priset, antal liftar och pister, nöjesliv, afterski, samt restaurangutbud. Är orten barnvänlig? Finns det fler aktiviteter att göra utöver skidåkning?

Vill du ha mer än bara skidåkning på din skidsemester? En skidsemester med bra afterski är till exempel mer än bara en skidsemester. Du kan bara åka skidor x antal timmar om dagen, så det är viktigt att du väljer att resa till en destination som erbjuder lite extra – oavsett om det är fler soltimmar, afterski eller fler aktiviteter.

Huez_1

6 generella fördelar med Alperna


1. Större skidsystem. Destinationerna i Alperna har generellt större skidsystem vilket gör att det finns pister för alla skidnivåer. Liftkortspriserna är nödvändigtvis inte dyrare, så du får fler kilometer pist per krona.

2. Större liftsytem i Alperna gör att du sällan upplever långa liftköer och istället kan spendera mer tid på effektiv skidåkning.

3. Vädret i Alperna är bättre... Vi kan inte alltid lova bra väder men rent statistiskt är det ljusare länge på dagen och fler soltimmar i alperna. Vem vill inte ha en klarblå himmel och strålande sol och kunna njuta av lunchen utomhus...

4. Festlig och varierande Afterski. Afterskin i Alperna går inte att jämföra med något annat. Vill du ha klassisk afterski med gruppdanser, allsång, fantastisk service av armstarka servitriser så behöver du bara kolla in Österrike. I Frankrike är det riktig feststämning, med dans på borden på t.ex. Folie Douce som finns på flera destinationer i de franska Alperna. I Italien är afterskin nästan alltid på en uteservering med strålande sol - mysigt och festligt på en och samma gång. Oavsett vad du är för afterski-typ och vad du gillar för typ av musik så har du oändliga möjligheter. 

5. Det är barnvänligt. Det finns många barnvänliga orter att välja mellan i Alperna. Ta till exempel Wagrain eller Obertauern i Österrike. I Frankrike har vi Alpe d’Huez, och när det kommer till Italien så rekommenderar vi både Livigno och Passo Tonale. Läs mer om våra barnvänliga orter här och se vilka boenden vi rekommenderar.

6. Priset. Det behöver heller inte bli dyrare att åka till Alperna än till fjällen. Trots att den svenska kronan just nu är svagare mot euron så är det ofta billigare att äta och dricka i på de flesta orter i Alperna. I österrikiska St Anton kostar exempelvis en stor öl ca 40 kr (50 cl) jämfört med ca 90 kr (40 cl) i Åre.

 Jag hoppas att jag har kunnat reda ut en del frågetecken och gjort det enklare för dig att välja vart din nästa skidsemester ska gå. Hoppas vi ses i Alperna nästa vinter ;-)

 

Kategorier: Italien, Österrike, Tips, Frankrike

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen