nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Cervinia - detta får du inte missa i Italiens pärla

Upplagt av Lovisa Björkengren den 2020-jan-05 10:00:00

Suverän skidåkning, spektakulära omgivningar och sanslöst god mat sammanfattar vår italienska by Cervinia, som är full av överraskningar.

I Italiens högst belägna skidort finns det oerhört mycket att upptäcka - både på pisten och i byn. Här bjuder vi på läsning om hur du kan få ut så mycket som möjligt av din semester i Cervinia.

Cervinia - Nortlander

Här kommer vi att ta dig igenom den allra bästa åkningen och den fenomenala maten i Italien. Cervinia utgör det stora området på den italienska sidan av Matterhorn, som du kanske känner igen från Tobleronepaketet.

På den italienska sidan erbjuds totalt 72 pister för både nybörjaren och den erfarna åkaren. Dessa pister är fördelade på områdena Breuil-Cervinia och Valtournenche, så du kan förvänta riktigt härlig skidåkning.

Om detta inte är nog, kan du vid köp av det stora liftkortet i Cervinia även få möjlighet att åka skidor i Zermatt, på den schweiziska sidan av berget.

Så nu undrar du kanske, var ska vi låta skidorna ta oss denna semester och hur kramar vi ur det allra bästa ur snön här i Cervinia? Ge mig två minuter, så ska jag berätta för dig!

Breuil-Cervinia - skidåkning för alla smaker

Låt oss börja i Cervinia. Här, på den italienska sidan av Matterhorn, passar det perfekt att ta med hela familjen för en heldag i backarna.

En av de absolut största fördelarna med just Breuil-Cervinia är det moderna liftsystemet som gör det mycket enkelt att ta sig runt i området och majoriteten av liftarna är sittliftar.

I Cervinia får alla ut så mycket som möjligt av skidåkningen i och med att det finns många härliga pister som passar alla svårighetsgrader.

Missa inte pist nr. 7, även känd som Ventinapisten. Den sträcker sig från Plateau Rosa på 3 500 meters höjd hela vägen ner till byn med en fallhöjd av 1 400 meter. En garanterad skidupplevelse!

Pist nr. 29, som startar från toppstationen av Pancheronliften (lift C), är även den värd ett par åk. Denna röda pist har nämligen i stort sett alltid bra snö under hela dagen.

Ulla lagar den bästa lunchen i Cervinia

Efter detta lysande åk kan du känna i både ben och mage att du behöver en liten välförtjänt paus för att ladda upp.

Lunchen avnjuts allra bäst på backrestaurangen Chalet Etolie (även kallad Ullas) som ligger vid pist nr. 5.

Restaurang Chalet Etoile

Här kan du slå dig ner på inbjudande terrassen med utsikt över Cervinia och de storslagna, snöbeklädda alptopparna… Du kommer garanterat vilja sitta kvar långt efter att du har ätit upp bara för att njuta av omgivningen.

Ullas blev utnämnt av den brittiska tidskriften “The Telegraph” som en av världens tio bästa backrestauranger. Det är inte direkt överraskande, för här på Ullas hittar du en fantastisk meny med en ljuvlig mix av italienska- och skandinaviska rätter. Och du kan räkna med att rätterna är genuina, för Ulla, som äger restaurangen är nämligen svensk.

Om du är osäker på vad du ska välja, så vill jag rekommendera den läckra fisksoppan. Den lever verkligen lever upp till sitt rykte om att vara Ullas specialitet.

På menyn finns även ravioli fylld med renkött och färska bär som bara inte får missa när du är i mathimmelriket Cervinia.

Ullas fiskesoppa tv. och pasta med skaldjur th.

Åk över till Valtournenche när vinden blåser

Valtournenche ligger öster om Breuil-Cervinia och på lite lägre höjd vilket gör området lite mindre vindkänsligt.

Därför kan det kan vara en bra idé att ta sig hit om du har några blåsiga dagar under din skidsemester. Du ta dig hit via liftsystemet men det går också alldeles utmärkt via byns lokalbuss.

I området kring Valtournenche finns mest röda och blåa pister som brukar hålla god kvalitet långt in på eftermiddagen.

De breda och välpreparerade pisterna i Valtournenche är definitivt att rekommendera, då det finns pister som passar både yngre som äldre, nybörjare som erfaren skidåkare. Perfekt för familjen eller gruppen.

Cervinia 231q

Foyer Des Guides bjuder på italienska specialiteter

När det återigen är dags att fylla på energidepåerna, rekommenderar jag restaurangen Foyer Des Guides, som ligger på pist nr. 1 nästan helt nere i byn Valtournenche.

Här finns en bred meny fylld med italienska specialiteter. Missa inte att ta en titt i restaurangens läckra vinkällare med lokala viner från Aostadalen. Den är definitivt värd ett besök.

Cervinia är full med härliga pister och restauranger, och en vecka är egentligen inte tillräckligt för att hinna prova allt. Men nu har du fått några riktigt bra bud på det du inte får missa när du är här.

Kombinationen av förstklassig skidåkning och det italienska gourmetköket är svårslaget - och måste upplevas - i sköna Cervinia. Jag hoppas vi ses där.

Blev du sugen på en resa till denna italienska pärla? 

LÄS MER & SE SKIDRESOR TILL CERVINIA

Lovisa Björkengren
Nortlander guide i Cervinia 

Kategorier: Cervinia

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen