Italien är känt för många saker, och när det gäller Italiens skidåkning är det några saker man inte kan komma ifrån...
De italienska skidorterna är nämligen ofta billigare, pisterna bättre preparerade och maten ett snäpp vassare än i övriga Alperna.
Men kan det verkligen stämma att en skidresa till Italien ger dig det där lilla extra?
Ni som är Italien-fantaster håller säkert med mig om allt ovanstående, men jag tänkte gå till botten om mitt påstående faktiskt konkret kan bevisas eller om det helt enkelt handlar om tycke och smak.
Är Italien bättre på att hålla priserna nede samtidigt som pisterna och maten är bättre?
Eller, om du för tillfället bara vill ha hjälp med din nästa resa till Italien, klicka då här: Jag vill gärna att ni kontaktar mig!
För att ta reda på svaret har jag jämfört priserna i följande kategorier:
- för de är ju rätt stor del av en skidsemester...
För att hitta någon form av sanning har jag jämfört priserna på detta ovärderliga plastkort från 3 italienska, 3 österrikiska och 3 franska skidorter.
I v. 7 kostar liftkort följande:
ITALIEN
Sestriere: 1.880:-
Livigno: 2.220:-
Cervinia: 2.380:-
Genomsnittspris: 2.153:-
ÖSTERRIKE
St. Anton: 2.480:-
Wagrain: 2.350:-
Zell Am Ziller: 2.300:-
Genomsnittspris: 2.376:-
FRANKRIKE
Val Thorens: 2.090:- (lokalt)
Serre Chevalier: 2.350:-
Avoriaz: 2.400:-
Genomsnittspris 2.280:-
So far är Italien före de två andra, men håller landet även lägre pris när det kommer till hotell? Nu blir det lite svårare...
Om du kastar ett snabbt öga på vår egen sida http://www.nortlander.se/skidresor/ så håller Italien samma priser som Frankrike och Österrike.
I jakten på svar har jag gått in på hemsidan för Canazei (Italien), Val d'Isère (Frankrike) och Ischgl (Österrike) och sökte på billigaste hotell för 2 personer och fann följande:
Men ovan priser ska definitivt tas med en nypa salt... Generellt kan du finna extremt billiga lägenheter i Frankrike, men då är också standarden därefter.
Så låt oss hoppa vidare till levnadsomkostnader.
Jag har i ett tidigare inlägg beskrivit hur du i Canazei kan få en pizza för ca 8 euro och en öl att svepa ned maten med för 3,5 euro.
Och det måste man ju säga är ganska billigt...
Men det resultatet håller inte när man kikar på detta...
Då jag för skoj skull jämförde priserna för levnadsomkostnader i Bolzano (största byn i närheten av Canazei) med priserna i Briancon (Serre Chevallier) ser resultatet ut såhär...
Men kan man i alla fall säga att Italien är billigare än Österrike?
Nej, inte om man jämför med Innsbruck, som ligger ungefär en timma från alla de större skidområdena i Tyrol.
Men sådana här jämförelser beror i hög grad på hur man själv väljer att leva.
Vill du äta på de populära restaurangerna så slipper du inte undan att betala en slant, och det gäller oavsett om du befinner dig i Frankrike, Österrike eller Italien.
Okay - men är då verkligen pisterna bättre i Italien?
Det här är verkligen inte det lättaste att ta reda på...
Men CNN gjorde en topp 100 lista över de bästa pisterna i världen.
Det är givetvis inte en värdering av hur välpreparerade pisterna är, men jag tror inte att jag kommer närmre ett reelt svar än såhär.
"Dessvärre" - finner du Frankrike (Avoriaz) på förstaplatsen över bästa pister i världen.
Frankrike kan faktiskt stoltsera med hela 20 pister på listan, Italien har 9 pister med på listan och Österrike 4.
Den bäst placerade Italienska pist finner du på plats 3, där pist nr. 7 i Cervinia (också kallad La Ventina-pisten) representerar de gröna, röda och vita färgerna.
Är saken då avgjord? Det blir nog svårt att komma fram till ett riktigt svar.
Men en liten indikation kan jag i alla fall se när jag kikar på vår kundundersökning.
På frågan vad folk tyckte bäst om med deras semester återkommer ordet pisterna oftare bland gäster som besökt italienska destinationer.
"Bra pister, stora system, skidor på hög höjd så att snön är bra. Cervinia-Zermatt är ett av Europas bästa ställen för skidåkning." Katarina Helmersson, gäst i Cervinia 2015
Min egna personliga åsikt (och en extremt objektiv sådan) är att pisterna är både bredare och prepareras oftare i Italien än på andra platser i Alperna.
Det sista påståendet kan inte besvaras objektivt eller underbyggas av fin statistik.
Men jag kan nämna att jag valde att komma tillbaka och göra 3 säsonger i Canazei "back in the days"...
Jag är själv mer för pizza än foie gras och schnitzel, men helt ärligt - du är den enda person som kan avgöra vad du tycker bäst om.
Men om du har följt med såhär långt, så måste jag ju ge dig någon form av "svar".
Jag har därför frågat vår stjärnkock Lars, från Gourmet Skidresan, som tränar kockarna på våra Nortlander-hotell, vad hans syn på maten är.
Fråga: Var smakar maten bäst, Italien, Frankrike eller Österrike?
Lars: Det är verkligen en smaksak. Men man brukar säga att italienarna använder olja medan fransmän använder smör och grädde. Det kan bli lite tungt, medan italiensk mat kan vara lite mer enkel.
Fråga: Vad föredrar du personligen?
Lars: Om jag måste välja, så är jag mer för det enkla.
En god svamprisotto eller kanske bara pasta i en lätt tomatsås.
Nu har turen kommit till dig, för du behöver verkligen inte vara enig med mig.
Använd kommentarsfältet och låt mig höra vilken destination som du tycker har godast mat och bästa pister till billigaste peng?
Ser fram emot att höra ifrån dig! Är du sugen på en resa till Italien och vill att vi hjälper dig hitta rätt?
Klicka då här: Jag vill gärna att ni kontaktar mig!
Vänliga Hälsningar