nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Folie Douce bjuder på den bästa afterskin i Val d’Isère

Upplagt av Tom Cevey den 2017-jan-16 12:00:12

En skidresa till alperna innehåller så mycket mer än bara skön skidåkning, vacker natur och sol. För du ska ju inte glömma bort afterskin. Framförallt inte i Val d’Isère - för här ligger Folie Douce!

Här hittar du nämligen riktigt bra afterski, och därför tänkte jag passa på att dela med mig av hur en typisk dag med afterski kan se ut här. Du kommer inte bli besviken.

När du är i Val d’Isére finns det ett primärt ställe som de flesta tänker på när de tänker på afterski. Och det stället heter som sagt Folie Douce.

Folie Douce: Där afterskin börjar

Efter en lång dag i backen med fint väder i Val d’Isère, så är det på Folie Douce som afterskin startar.

Själva afterskin brukar dra igång ordentligt klockan 15:00. Men du kan slå dig ned för en bit mat här redan vid lunchtid.

Det finns både en enklare restaurang med catering och en “fine dining” restaurang som heter La Frutiere. På den enklare Folie Douce restaurangen så kan du äta från 15€. På La Frutiere, hittar du allt från hamburgare med foie gras till goda salladsrätter.

Stället öppnade 1980, när Luc Reversade och hans mamma slog upp Folie Douces dörrar här i Val d’Isère.

ett-fullpackat-folie douce

Ett fullpackat Folie Douce.

Redan från början var konceptet att underhålla sina gäster med show, livemusik och dans. Folk runt om i världen skulle få uppleva otrolig afterski. Och det har varit ett lyckat koncept...

Eftersom Folie Douce är så populärt är det flera större artister som har uppträtt här, bland annat TooManyLeftHands. De har också många olika temadagar.

På 37 år har de vuxit från 5 till 400 anställda, och de är nu utspridda på 5 olika destinationer. De håller fortfarande en dans- och musikshow varje dag och det brukar vara en riktigt god stämning!

Räkna med att det sprutas champagne och att folk dansar på borden. Det är en riktig upplevelse som man iallafall måste åka förbi för att se minst en gång under semestern!

Till och från Folie Douce

Hur hittar du till Folie Douce? Det är svårt att missa.

Du kan antingen välja att ta dig dit upp med kabinliften från La Daille, eller självklart med skidor. Jag brukar ta Olympique-liften upp från Val d’Isère centrum och den forna olympiska störtloppsbacken från 1992 ner.

Folie Douce håller igång till klockan 17:00. Efter det börjar alla ta sig ner mot byn igen, antingen med skidor eller med kabinliften som ligger i samma byggnad.

Mitt tips! Det kan vara en bra idé att lämna en liten stund innan de stänger. På så vis slipper du stå i liftkö, eller trängas med allt för många människor i pisten ner till byn.

Jag rekommenderar också att du antingen lämnar in dina skidor i “skidgarderoben” för 2€, eller köper med dig ett eget lås. När det är så många människor som ska gå på samma gång kan det nämligen hända att folk tar fel skidor!

Du kan fortsätta afterskin på Cocorico

När solen står på är det många som vill fortsätta afterskin efter Folie Douce. Då kan du ta dig ned till Cocorico, som ligger vid busshållplatsen ‘rond point des pistes’.

Cocorico ligger ovanför den berömda nattklubben Doudoune, och hör till samma sällskap. Här finns det skidställ precis utanför och det är självklart gratis att komma in.

Målgruppen skiljer sig kanske något från Folie Douce. Här är det mer fokus på klassisk afterski, med livemusik, pjäxdans, dans på borden och allsång… Med riktigt god alp-stämning.

På Cocorico är dock endast för dans och dryck, så det finns ingen restaurang eller liknande som på Folie Douce. Däremot finns det goda drinkar och kall öl som kostar från 8€.

Många gäster jag har pratat med under säsongen brukar också säga att Cocorico är den bästa afterskin i hela Val d’Isère, men det är såklart efter tycke och smak!

Cocorico håller igång från klockan 17:00 till klockan 20:00, så det är det perfekta “mellan-stället” om du inte fått nog av afterskin på Folie Douce.

Du bestämmer hur kvällen slutar

Nu brukar de flesta ta sig hem för att byta om och sedan gå ut och äta på en mysig restaurang. Om du har energi kvar kan du naturligtvis bara hoppa vidare till nästa ställe!

Afterski i Val d’Isére är något som måste upplevas på plats och många internationella och svenska bloggar har placerat afterskin på topp.

Jag och mina gäster har under säsongen fått väldigt många roliga minnen från både Folie Douce och Cocorico och jag kan starkt rekommendera att du besöker Val d’Isère.

Här finns något för alla, både när det handlar om fantastisk skidåkning och härlig afterski!

Förresten… Om du är intresserad av lite lugnare afterski så finns det också många mysiga terrasser och tavernor där du kan ta en kall öl eller ett glas vin ute i solen. Tveka inte att fråga någon av oss guider om du vill ha lite mer exakta tips och råd!

Tom Cevey
Nortlander guide i Val d’Isére 2015/2016

Läs relaterade blogginlägg:

Eller var det något annat du ville läsa om? Följ vår blogg och få de senaste inläggen här.

Kategorier: Val d'Isere, Afterski

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen