nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Följ med på skidsafari genom härliga Tignes

Upplagt av Frederik Larnkjaer den 2014-nov-12 12:00:05

Skidområdet i Tignes är ett av de absolut bästa i Europa!

Det är inte bara otroligt stort... Utan det har en massa sevärdheter och vackra utsiktspunkter också.

Vi vill därför ta med dig på en skidsafari, och visa dig varför Tignes är så fantastiskt.

Vi har valt ut några av de saker vi tycker att du inte får missa, men det finns såklart massa mer att hitta på härnere...

Häng med!

Njut av utsikten från toppen

Du börjar dagen med att ta den berömda liften Funiculair. Det är en välkänd lift då den är lite annorlunda… Det är nämligen ett tåg (som du kan se i videon längre ned).

Detta tåg började användas för 25 år sedan och det tar dig alla 900 meter upp på bara 6 minuter!

Efter tågfärden tar du kabinliften upp till toppen av Grand Motte på 3,456 meters höjd. Här uppe känns det som om du kan se världens ände. Du kan se långt över den italienska gränsen och likaså kan du se till Val d’Isère och förbi. Det är ganska mäktigt.

Från glaciären du befinner dig på så borde du ta den röda pisten ned. Det är enligt oss en av de bästa pister du har i det sköna skidområdet Tignes. Så den måste du bara prova!

Skidområdet i Tignes och Val d’Isère formar tillsammans L’Espace Killy som många menar är ett av världens bästa.Skidområdet i Tignes och Val d’Isère formar tillsammans L’Espace Killy som många menar är ett av världens bästa.

Freestyle är populärt i Tignes

När du har kommit till slutet av den röda så tycker vi att du skall köra mot Grand Huit liften. Om du tar denna lift kan du nämligen välja att besöka Tignes funpark. Det är enligt oss en av de roligaste attraktionerna på vår skidsafari.

Här har Tignes verkligen något att skryta om! Byn har faktiskt under en lång tid varit centrum för freestyle, både gällande snowboard och skidåkning.

Just därför är det också riktigt duktiga skidåkare som kommer hit… Kanske vill du utmana dig själv i parken, eller så vill du hellre titta på andras imponerande tricks?

Du kanske till och med vill köra till sidan och ta upp en kopp kaffe från ryggsäcken medan du blickar ut över en av de bästa funparkerna som finns. Vipps! Så får du grym underhållning till fikan!

Tignes har till exempel varit värd för X-games (ett av världens största freestyle-events) fyra år i rad!Tignes har till exempel varit värd för X-games (ett av världens största freestyle-events) fyra år i rad!

Se murmeldjuren och upplev en klassisk James Bond scen

Högst uppe på berget vid Grand Huit liften kan du med enkelhet springa in i Bernard. Och vem är då detta?

Jo, det är en man som dagligdags bygger snö- skulpturer och figurer i Tignes. Han skapar en kavalkad av söta murmeldjur, kaniner och en massa andra djur.

Du kanske till och med har sådan tur att du ser livs levande murmeldjur också! Chansen är stor då de är framme och luskar när våren kommer...

Du ska också hålla utkik efter det beryktade nålsögat. Du vet, det från James Bond filmen. Vid toppen av L’Aiguille Percee-liften kan du nämligen se det…

Och kanske får du en flashback till 80-talet, när du tänker tillbaka på hur Roger Moore störtdyker ner genom nålsögat och sedan svischar iväg på sina skidor i ”Levande måltavla”. Fejkad eller inte, det är en riktigt häftig actionscen. En klassisk Bond… James Bond.

Massa aktiviteter vid Lac du Chevril sjön

Efter detta föreslår vi att du tar en tur ner till Le Lac. Det är en del av byn som ligger vid den stora sjön i Tignes. Varför skall du då besöka sjön?

Jo, för om vintern har sjön frusit till is och förvandlats till en skridskobana. Det är lite annat att åka skridskor ute i det fria... Definitivt vackrare än insidan på en ishockeyrink!

Om du är en riktig våghals kan du förstås välja att dyka under isen istället… Kanske något för friskusen i gänget? Men om du föredrar att stanna ovan is så kan du till exempel åka hundsläde istället. Det är faktiskt jättemysigt...

Och om du besöker byn om sommaren så kan du exempelvis att åka vattenskidor. Eller varför inte prova att åka "sommarskidor"?

Men nu ska du inte vara orolig! Om du har lust att göra något som inte har med skidor att göra så har Tignes faktiskt en hel del annat att erbjuda. Du kan utöva en massa olika typer vattensport eller köra mountainbike....

Eller varför inte njuta av fridfullheten och den friska luften medan du paddlar kanot på sjön?

Titta på denna video så får du ett smakprov på hur en perfekt dag i Tignes kan se ut under vinterhalvåret. Och lägg märke till de söta hundarna i hundspannet i slutet…

Besök den mysiga byn Les Brevieres

Les Brevieres by är riktigt mysig. Den har en hemtrevlig känsla och den ger intrycket att den har ett par år på nacken.

Omgivningen är också väldigt inbjudande... Ån som slingrar sig genom hela byn och doften av fransk cuisine runt lunch-tid... Det är svårt att motstå!

När du skall ta dig till Les Brevieres har du två alternativ. Du kan antingen ta den svarta pisten hela vägen ned från nålsögat. Modigt! Det är trots allt den lägst belägna bydelen i Tignes – så du skall åka en bit!

Alternativet är den blåa pisten som slingrar sig runt berget. Tar du den blå kan du på samma gång njuta av utsikten över sjön Lac du Chevril.

Lite historisk kuriosa: I Les Brevieres ligger ett elkraftverk som drivs med vatten från en fördämning. Det finns många olika skrönor om varför fördämningen byggdes...

Det sägs bland annat att fördämningen skulle bidra med mer energi till Frankrike efter andra världskriget. Vilket inte låter helt omöjligt med tanke på användningen idag!

Om du efter denna historielektion känner att du har lust att åka lite mer skidor så tar du dig bara tillbaka till start igen. Du lämnar Les Brevieres genom att ta gondolliften, - och så är du framme.

Nu har du i stort sätt åkt igenom hela skidsystemet i Tignes… Och för många räcker detta gott och väl! Men om du har en större aptit så kan du uppgradera ditt liftkort. För 42€ får du nämligen tillgång till hela Val d’Isère og Le Fornet också!

Dessa tre områden bildar tillsammans ett av de största skidområdena i världen. Så du har alla möjligheter att få ut så mycket som möjligt av din skidresa till Tignes.

Nu har du fått vår version av en riktigt härlig skidsafari genom Tignes… Så nu har du fritt fram att plocka ut de bitar som passar dig allra bäst! Eller kanske pröva alltihopa?

Oavsett... Ha en riktigt härlig tur!

Frederik, Lina och Sebastian
Nortlanderguider i Val d’Isère 2013/14

Läs mer om Tignes

 

 

Kategorier: Tignes, Val d'Isere

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen