nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Glaciären i Les 2 Alpes bjuder på skidåkning året om

Upplagt av Lasse Bach den 2015-feb-12 14:41:05

Välkommen till min digitala pistvisning av den härliga glaciären i Les 2 Alpes (som faktiskt är Europas största "skidåknings-bara" glaciär).

Det finns bara ett par ställen i Europa där man kan åka skidor under sommaren, och detta är på glaciärerna där det i stort sätt finns snö året om. Om man inte har riktig ”otur” med varmt väder…

Om du beger dig till L2A (Les 2 Alpes) om sommaren så kommer du märka att du faktiskt kan åka skidor till två-tiden. Därefter blir det för varmt för att snön skall vara riktigt bra. Men med tanke på att det är sommar… Så är detta ganska otroligt!

Men du kanske tycker att det är viktigare att det finns snö om vintern. Och det är det såklart också. I mängder!

Jag kommer att börja med att berätta lite om fördelarna med att gå upp tidigt om morgonen. Detta följs av färden mot Jandri-Express och pisterna på glaciären.

Vi avslutar naturligtvis inte vår digitala färd på tom mage utan med en läcker lunch på restaurangen Pano-Self.

Spann at pjaxorna och hang med upp pa glaciarenSpänn åt pjäxorna – och häng med upp på glaciären!

Uppe på toppen hittar du snö och härlig skidåkning

Om du reser tidigt på säsongen och vill vara säker på (tonvis) av snö så är L2A det riktiga stället för dig. Det kan jag sätta min högra pjäxa på!

Som du kanske hörde fick denna säsong (14/15) en slö start. L2A var inget undantag från detta. Det tog lite längre tid än vänligt innan den där efterlängtade snön prydde alperna som ett skönt duntäcke.

Som tur var så har L2A sin fantastiska glaciär och när säsongen startade i mitten/slutet av november så fanns det gott om möjligheter att åka skidor uppe på glaciären. Nere i byn (1650 m) var det som bekant inte direkt någon snö...

Har borjar aventyret pa glaciären och de grymma pisterna i L2A.Här börjar äventyret på glaciären och de grymma pisterna i L2A.

Atmosfären är som bäst på morgonkvisten

Jag gick upp tidigt varje morgon för att kunna få ta del av den bästa skidåkningen på glaciären och jag rekommenderar att du gör detsamma.

Så nu bär det av till Jandri Express 1-2 och med ankarliften ända upp till toppen! När det är helt molnfritt väntar det en helt otrolig utsikt på dig häruppe.

Det tar ca 30-45 minuter att komma helt upp till toppen. Men det är värt varje minut. Speciellt tidigt på morgonen när solen skiner på pister av orörd snö som du är på väg upp för.

Njut av utsikten på glaciären

Jag vill helt klart rekommendera att du (om det inte blåser för mycket) bara stannar upp och njuter av platsen du är på nu. Ta ett ögonblick och bara njut av livet på glaciären, en klarblå himmel, skinande sol och snö under fötterna.

Ibland blir livet inte bättre än detta!

När du har nått toppen så är min personliga favorit att börja Jandri 5-pisten. Efter ett skönt åk kan du hoppa på liften igen och nästa gång kan du köra ned för Signal 3+1.

DPa vag upp med liften sa kan du titta ut over Jandri-5 – nu är det snart din tur!u kan se Signal 3 högst upp till vänster (på bilden) och hur den svänger 90° till Signal 1.

När du åker genom Signal 1 kan du oftast njuta av total vindstillhet vilket är otroligt skönt när du tar de första åken på morgonkvisten.

Om du har sådan tur att du är en av de första som kommer upp efter en snöig natt så kan jag lova dig att du når en helt ny nivå på fantastisk skidåkning.

Känslan av hur dina skidor skär genom orörd snö, är som du kanske vet, något alldeles speciellt.

När du har kommit upp med Signal-liften så kan du själv välja hur du vill fortsätta ner för glaciärområdet. Alla pister är fantastiska!

Men avslutningsvis ska du såklart få något att stilla den hunger du har arbetat upp på glaciären. Fortsätt färden ner till Pano-Self restaurangen där du käkar en god lunch. Jag har ätit deras fantastiska entrecote-biffar och kan verkligen rekommendera dem.

Jag hoppas att min digitala pistvisning över glaciären har väckt ett intresse hos dig och förhoppningsvis ses vi i Les Deux Alpes väldigt snart!

Lasse Bach
Nortlander-guide i Les 2 Alpes 2014/15

Kategorier: Les 2 Alpes

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen