nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Les Arcs - guidernas bästa insider-tips

Upplagt av Elsa Börjesson den 2020-aug-25 09:04:00

Den vackra naturen är nästan överväldigande på en skidsemester i Les Arcs. 

Skidorten är sinnebilden av fransk charm och elegans och ligger vackert belägen i en enastående naturlig amfiteater i de franska Alperna. Här finns något för varje smak, alltifrån glaciärskidåkning och hisnande offpist till gemytliga skogspister och nybörjarpister.  

Våra guider har tillbringat en hel vintersäsong här och har samlat sina bästa tips till hur du gör din skidsemester i de franska Alperna till en oförglömlig upplevelse.  

Les Arcs

Här finns Les Arcs bästa skidåkning 

Les Arcs bästa pister återfinns i områdena Vallandry och Peisey 

Här erbjuds en perfekt kombination av skidåkninghög höjd, efterföljt av en skogstur. Väl värd att nämna är åkningen ner från toppen av liften Le Derby 69.  

Från toppen finns flera alternativ att välja ibland, med det är framför allt två nedfarter som bör framhävas, nämligen den röda pisten Belette och den blå pisten Renard. Här finns med andra ord goda möjligheter för både övade skidåkare och nybörjare 

Pisten Belette bjuder på en härlig brant och bra lutning, där det finns plats för både stora som små svängar. Att starta backen med korta svängar i branten och sedan fortsätta med snabba stora svängarflacken är helt perfekt i denna härliga pist.  

Det som är riktigt bra med båda dessa pister är att det vanligtvis inte är särskilt många åkare här, och med liften Derbys suveräna kapacitet kan man snabbt och lätt komma upp till toppen igen.   

Les Arcs_skidåkning

Här trivs nybörjare och barn bäst

För den som inte åkt skidor tidigare eller för barn som ska introduceras till den härliga skidvärlden rekommenderar vi området vid Arc 2000.  

Här finns breda blå och några gröna pister, som lämpar sig väl för lugn och fin åkning. På flera ställen i Alperna ligger barnbackarna och nybörjarområdena på en lägre höjd, vilket gör att många barn och nybörjare missar den fantastiska utsikten som Alperna bjuder på.  

Detta är inte tillfället i Arc 2000. Här åker nybörjare och barn skidor med en panoramautsikt över Europas högsta punkt, Mont Blanc. Dessutom är det bra liftkapacitet i området, så vanligtvis är köerna korta.  

Les-Arcs-Small-4

 

Det hemliga insider-tipset 

Den hemliga juvelen i Les Ars återfinns vid toppen av liften Grand Col 38. Åk hit precis innan liftarna stänger för dagen för en minnesvärd upplevelse.  

Försök att pricka in en molnfri dag för att få en otroligt vacker solnedgång i fantastiska omgivningar. Från bergstoppen är det nämligen en enastående fantastisk utsikt över dalen, där solen långsamt går ner bakom berget och skapar en vackert ljus. Efter att ha njutit av den praktfulla solnedgången är det dags att så smått börja ta sig tillbaka till Arc 2000.  

Turen ner föregår i det vackra ljuset och med Mont Blanc i horisonten. Inte nog med detta, så är det nästan folktomt i pisten. Det går nästan inte att få det bättre! 

Ett annat litet insider-tips är åkningen i skogen och pisterna i Peisey Vallandry samt off-pistområdet på baksidan av Aiguille Grive.   

Les Arcs - Nortlander - Sunset

Afteski i Les Arcs  

Les Belles Pintes i Arc 1950 

Les Belles Pintes är en mysig bar i Arc 1950 med plats till alla. Baren ligger i centrum av bydelen Arc 1950 och med sin härliga solterrass, där eftermiddagssolen flödar, är det det perfekta stället att ta en öl eller två efter en skön dag i skidbacken.  

När solen har gått ner och det börjar bli småkallt på terrassen kan kvällen fortsättas inomhus. Här väntar en härlig atmosfär med musik och många sittplatser. En gång i veckan spelas det livemusik, vilket skapar en extra trivsam stämning i baren.  

George’s Winebar i Arc 1950 

George Winebar är en liten bar som liggen i centrum av Arc 1950. Baren drivs givetvis av George, som har ägt stället i flera år och satt sin helt egna prägel på baren. George har utgått från att baren ska vara ett ställe där han själv skulle lockas att gå in för att ta ett glas vin eller en öl. 

Detta skapar ramarna för den trivsamma atmosfären i baren. Från första steget in genom dörren känner man sig välkommen - och man bemöts alltid av ett leende. Det noga utvalda musikvalet på en lagom ljudnivå förstärker den gemytliga atmosfären.   

Baren vänder sig till dem som letar efter ett litet mysigt ställe med god öl och vin, snarare än dem som vill hoppa upp på bordet och dansa 

På George’s Winebar håller vi vinsmakning varje vecka med goda lokala Savoie-vin och ostar. En trevlig kväll garanteras 

La Folie Douce i Arc 1800 

La Folie Douce erbjuds en afterski som heter duga! Här är det full fart och show och det dansas för det mestasåväl golv som bord.  

Afterski och Covid-19

Vänligen observera att ovanstående är guidernas tips från säsongen 19/20 och att det kan se annorlunda ut i år. 

Med den rådande situationen gällande folkhälsan tagen i beaktning och med den traditionella kulturen omkring livlig afterski i Alperna i åtanke, uppmanar vi kraftigt till att alla våra gäster följer hälsomyndigheternas riktlinjer och är aktsamma och försiktiga på skidresan. Vänligen observera att barer, butiker, restauranger och afterski-barer kan lyda under restriktioner eller vara stängda på grund av Covid-19.

Les Arcs_afterski

 

Den bästa maten i Les Arcs 

La Mazot 

Här bjuds det på välsmakande mat, gemytliga franska lokaler och uppmärksam service. Maten är framförallt traditionell fransk, på bästa vis.  

La Savoy 

Byns bästa restaurang! Här är det extremt trivsamt och maten smakar utmärkt. Dessutom är det ofta livemusik, vilket skapar en ännu trevligare upplevelse. Eftersom det ärpopulärt är det bäst att boka bord för att vara säkerattplats 

L’Effet Bouef 

En liten och mysig restaurang som med gott samvete kan kalla sig Les Arcs köttspecialist. Här serveras nämligen utsökt god biff. Glöm inte att boka bord! 

les arcs_pist

Tre saker som är bra att veta inför skidsemestern i Les Arcs 

  • Vi rekommenderar att köpa det stora liftkortet (prisskillnaden är inte så stor) 
  • Du kan betala med kort nästan överallt 
  • Här finns gratis shuttlebussar mellan områdena. Detta är särskilt bra när det är dåligt väder, då större delen av området Arc 2000/1950 är avstängt och det är bäst att åka i Arc 1600 som är mer öppet och som har fina skogspister 

Det var våra bästa tips och rekommendationer till skidsemestern i Les Arcs. Vi hoppas att du känner sig inspirerad och att vi får välkomna dig här nere! 

LÄS MER & SE SKIDRESOR TILL LES ARCS

Bästa hälsningar från Nortlander-guiderna i Les Arcs säsongen 19-20

Kategorier: Frankrike, Les Arcs

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen