nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Härlig italiensk skidsemester på hög höjd i Sestriere

Upplagt av Elsa Börjesson den 2020-jan-16 10:28:31

Sestriere är en mindre italiensk alpby, belägen nordväst om Turin och nära gränsen till de franska Alperna. Skidorten ligger på över 2 000 meters höjd och en skidsemester här bjuder därför på snösäker och varierande skidåkning.  

Sestriere skidområde

En klassisk OS-by

Sedan byn grundades på initiativ av Giovanni Agnelli, bilmärket FIAT’s grundare, har de två hotelltornen, Torre och Duchi d’Aosta, karaktäriserat byn. Detta eftersom de tillhör Sestrieres första byggnader och sticker ut med sina ikoniska cylinderformer.  

Sedan 1930-talet har byn blivit alltmer populär och skidentusiaster från Turin och Milano, såväl som övriga Europa lockas i allt större omfång. År 2006 var Sestriere en av tre värdbyar för de Olympiska Vinterspelen i Turin, då bland annat Anja Pärsson knep guldmedaljen i slalom. 

Sestriere by

En hel galax att utforska 

För den som vill få ut så mycket som möjligt av sin semester i Alperna, är Sestriere det självklara valet. Som ett av sex system i det italiensk-franska skidområdet Via Lattea - ”Vintergatan” på italienska  finns det många pistkilometer att utforska. Det 400 pistkilometer stora skidsystemet bjuder på härliga upplevelser och skidåkning, såväl i Sestriere som utanför dess skidsystem och by. 

Grannbyn Sauze d’Oulx fina breda pister och vackra vyer nås enkelt genom en enstaka gondollift till andra sidan berget. Förutom den fantastiska skidåkningen kan du passa på att göra ett besök på en av våra favoritrestaruranger Ciao Pais.

Här kan du få allt från polenta i diverse former till handgjord italiensk pasta med tryffel eller saftiga kötträtter. Det bästa är att allting avnjuts på den härliga solterrassen.  

Sauze d'Oulx

 

Ta en avstickare till de franska Alperna

På en skidsemester i Sestriere kan du inte bara uppleva italiensk skidåkning, utan även fransk sådan. Vid köp av sex eller fler dagars liftkort ingår nämligen en dags åkning i den franska delen av Via Lattea, Montgenèvre. Gör en dagstur hit och ta del av de fantastiska vyerna. Från toppen av systemet kan man se ända bort till Sestriere och de två hotelltornen som kännetecknar byn. 

Njut av en god drink i solen på La Terrasse’s stora terrass mitt i pisten eller prova de saftiga burgarna på Le Graal och förgyll din skidresa med lite fransk lyx.  

Montegeneve

Borta bra men hemma bäst

Sauze d’Oulx och Montgenèvres skönhet till trots – det är på hemmaplan som vi njuter allra mest. Förutom riktigt bra skidåkning kan man i Sestriere hänföras av utsikten över byn från den högsta punkten i hela skidsystemet påväg till toppen av Monte Motta.  

Har du inte fått nog av skidåkning under dagen så finns det mer att hämta efter mörkrets fall. De stora strålkastarna lyser upp pisterna och låter skidentusiasterna ta ytterligare några åkturer under stjärnorna. 

Sestriere kvällsåkning

 

När pisterna väl stänger 

Trots de många möjligheterna till skidåkning i Sestriere, kan det vara skönt att få ett litet avbrott ibland och hitta på något annat. Skidsemestern i Sestriere blir ännu bättre tack vare de många möjligheterna utanför pisten.

En av våra favoritaktiviteter är vinsmakningen på Pinky Bar & Ristorante, beläget vid torget mitt i byn. Den passionerade ägaren Roberto bjuder tillsammans med sina kollegor på olika viner från Piemonte-regionen, i vilken Sestriere och Turin är beläget.

De berättar om varje enskilt vin, dess druva och vad man helst äter till. Enligt den italienska kulturen ska man nämligen alltid ha något att tugga på när man tar något att dricka - därför serveras en klassisk italiensk smårätt anpassat till det som fylls på i glaset.

Har man tur bjuds det även på ett exklusivt litet special-uppträdande av en lokal trubadur som ofta gästar restaurangen med sin livemusik. 

Sestriere vinsmakning

Sestriere erbjuder inte bara aktiviteter för vinfantasten, utan även för hundmänniskan. En annan härlig aktivitet här i Sestriere är nämligen att åka hundspann med Centro Sleddog Sestriere.

Förutom att krama och gosa med de lekfulla husky-hundarna får man själv prova att köra sin egen släde. En kittlande upplevelse som passar både stora som små! 

Sestriere22

Sestriere bjuder alltså på såväl enastående och varierad skidåkning som härliga aktiviteter utanför pisten. Här får du chansen att prova skidåkning i flera områden och länder och smaka på vad den klassiskt italienska byn har att erbjuda.  

Hoppas att vi ses här nere!  

LÄS MER OM SESTRIERE

Vänliga hälsningar från Nortlander-guiderna i Sestriere säsongen 18-19 

Kategorier: Italien, Sestriere

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen