nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Så här kan er skidresa - kanske - bli annorlunda i vinter

Upplagt av Alicia Larsson den 2020-sep-16 15:22:21

Vi kan alla vara överens om att året 2020 inte blev riktigt som förväntat. Vintersäsongen 20/21 är därför svår att förutspå, men en sak är säker - vi har längtat riktigt mycket efter att åka skidor igen! 

v.38-1

Efter ett snabbt avslut på säsongen 19/20 är vi mer än glada och förväntansfulla inför att skidorterna ska öppna som vanligt till vintern. Det innebär att vi kan skicka ner er gäster till Alperna, så att ni kan njuta av vita snöbeklädda berg. 

Vi är vid det här laget vana vid att omständigheterna förändras. Men är det något som vi skidåkare är bra på är det att vara flexibla vi har väl alla någon gång fått förändra våra skidplaner på grund av vädret. Vi har även turen att en skidsemester är lika med en semesterform där vi är täckta av kläder från topp till tå: goggles, handskar och skidmask som täcker halva våra ansikten. Det innebär att skidåkare generellt har ett bra skydd i form av sin skidutrustning.

Här nedan har vi listat några saker som kan göra er skidresa lite annorlunda denna vinter. All information kommer direkt från skidorterna.

1. Äta hemma - det nya äta ute 

Precis som hemma i Sverige kommer det även vara restriktioner på restauranger och caféer på skidorterna i år. Alla hungriga skidåkare som bor i lägenheter eller chalets kan med fördel laga goda middagar hemma med lokala varor. Det är faktiskt en riktig win-win situation då det både är billigare och mysigare att samla hela familjen hemma efter en lång dag i backen. Ett stort plus är att ni kan ha på er understället hela kvällen, visst låter det bekvämt? 

För de boenden som ligger nära backen är ett gott tips att laga och att äta lunch hemma. Då kan du också passa på att ta en välbehövlig paus innan ni är redo att ge er ut i pisterna igen. 
 
För er som inte vill laga mat kommer restauranger har stort fokus sina take-away menyer och det kommer vara möjligt att få hemkörning från restauranger. Restauranger och barer kommer ha liknande restriktioner som vi redan är vana med här hemma. I Frankrike har vi fått information om att restaurangerna ansvarar för att munskydd och handsprit används. De flesta hotellrestaurangerna kommer erbjuda rumsbetjäning eller justera deras bufféer. Allt för att du fortfarande ska få en härlig matupplevelse på din skidresa! 

v.38-2

2. Skidmasken - alla skidåkares munskydd  

Som vi har sett här hemma så har användningen av munskydd ökat, likaså är det på skidorterna. Vissa skidorter kan ha krav på att bära munskydd på specifika platser. Men eftersom skidåkare redan är utomhus största delen av tiden och redan håller avstånd till varandra i pisterna kommer det inte innebära några större skillnader. Vi skidåkare är ju vana vid att använda skidmasker som täcker halva ansiktet för att skydda oss mot kyla. 

Hur omfattande munskyddsbärandet kommer vara på de olika destinationerna vet vi inte riktigt ännu. Men skidorterna förbereder sig på allt. Vi har t.ex. hört att skidorten Ischgl köpt in 600 000 munskydd som kommer delas ut med ditt liftkort. 

Hur som helst, användandet av munskydd kommer inte ta glädjen från skidåkningen, utan det kommer troligtvis kännas mer naturligt att ha på sig en skidmask än det munskydd som man till vardags eventuellt bär hemma i Sverige.       

3. Munskydd och strukturerad liftkö 

Hur kommer vi kunna hålla avstånd i liftkön? Kommer vi behöva sitta med främmande människor i samma lift? Hur lång väntetid kommer det att vara? 

Frågorna är många kring hur liftåkningen kommer ske rent praktiskt. Skidorterna har arbetat med en plan på att lösa de logistiska problemen med liftåkningen. Användandet av munskydd kommer vara ett krav i liften på vissa skidorter och för att lättare hålla avstånd till varandra har skidorterna förbättrat strukturen på liftkön. Något positivt med strukturerad liftkö och att hålla avstånd är att du inte behöver bli irriterad på alla som kör över dina skidor med deras skidor. 

Då de flesta skidliftar är öppna utomhusstolsliftar får ni naturligt luft medan ni tar liften upp pisten. Så att sitta bredvid främmande människor kommer inte vara problematiskt. De skidorter som varit öppna för sommarskidåkning har redan testat att införa användande av munskydd (eller skidmasker) i liften och haft öppna fönster i de större kabin- och gondolliftar.  

Många funderar säkerligen på hur lång väntetiden i liftn kommer att vara. Man förväntar färre antal turister skidorterna denna säsong, så nej - liftköerna kommer inte vara märkbart längre än vanligt. Men om du har chansen att åka på din skidresa utanför högsäsongen är det alltid färre människor i liften och framförallt i pisterna.    

LÄS MER OM DIN SKIDRESA OCH COVID-19     

v.38-3

4. Fokus på personalens hälsa 

På riktigt många av våra skidorter ska säsongspersonal och folk som arbetar i byn visa upp ett negativt test, innan de får komma in och arbeta. Detta kommer givetvis också gälla våra guider. Det kan också ske att gäster behöver presentera ett hälsointyg på att man har testat negativt coronaviruset de senaste 72 timmarna, alternativt att man frivilligt kan ta ett test på skidorten i deras testcenter.  

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad när er skidresa närmar sig kring vilka skidorter som kräver vad, eftersom det fortfarande är oklart hur kraven och testutrustning kommer att se ut. Vi kommer självklart se till att vi är uppdaterade med information där ni får reda på vad som gäller på er destination.  

5. Lite annorlunda afterski - men fortfarande afterski 

Afterski denna säsong kommer tyvärr inte vara precis som den brukarmen var inte ledsen, det kommer fortfarande finnas afterski som ni kan glädjas av efter en dag i backen. Låt oss vara ärliga, ingen vill riskera ännu en pandemi 2021 bara för att stå och trängas i en bar och dansa på borden. Det betyder inte att vi inte kan festa loss i år, men det kommer ske på ett annorlunda sätt.   

Man kan fortfarande njuta av ett glas Aperol i solen, ta en jägershot eller en öl på afterski, men med förbehåll att ni håller samma sociala avstånd som ni håller här hemma. Det kommer i högre grad vara utomhusafterski på många skidorter, men en afterski med bergen i bakgrunden är ju det vi vill ha!  

Vissa skidorter i Tyrol har meddelat att deras välkända “paraply” barer i pisten kommer ha en lugnare stämning med service vid borden ackompanjerad med tyrolisk livemusik. Så länge som vi lever i en pandemi kommer traditionell afterski inte vara aktuellt, men ni kommer ändå få ta del av gemytlig och stämningsfull afterski på er skidresa.  

LÄS MER OM DIN SKIDRESA OCH COVID-19

Cervinia 161o-1

6. Tänk på att hålla avståndet 

Det är långt ifrån en nyhet att vi ska hålla avstånd till varandra, vilket självklart också kommer gälla på er skidresa. Rent praktiskt kommer vissa skidorter har striktare regler och kontroller, medan andra orter låter er ta eget ansvar och hålla avståndet.  

Vi tror dock att de flesta av oss vid det här laget är vana att respektera att hålla avståndet så det kommer ske helt naturligt. Förhoppningsvis kommer det göra att vi tänker avståndet i liftköerna, så att vi alla kan få en tryggare skidupplevelse.     

7. Temperaturkoll - nästan som att scanna ditt liftkort

När vi pratar om temperatur här menar vi dessvärre inte vädret, utan vår kroppstemperatur. Vissa skidorter kommer att införa temperaturkoll vid liftkortskontrollerna. Precis som man scannar sitt liftkort så kommer liftvärdarna att scanna era pannor och kontrollera temperaturen. Detta är redan testat på flera skidorter vilket är en försiktighetsåtgärd för att kolla så att vi är vid god hälsa innan vi ger oss ut i pisten.  

Schladming 1

Alla dessa saker vi har tagit upp ovan beror såklart hur vinterns Covid-19 situation utvecklar sig. Allt vi kan göra är att följa myndigheternas restriktioner och hoppas på ett vaccin som kan göra så vi kan gå tillbaka till normalläge igen och inte behöva tänka på virus under vår skidresa.  

Ovissheten är något som vi alla känner igen för år 2020 och denna känsla kommer även följa oss till vintersäsongen 20/21. Men förhållningsregler och socialt avstånd ska inte stoppa oss för att göra det vi alla älskar. Så fort vi känner skidorna under fötterna, andas in den magiska alpluften och låter solen värma våra vinteransikten vet vi att allt löser sig 

LÄS MER OM DIN SKIDRESA OCH COVID-19

 

Kategorier: Italien, Alperna, Österrike, Frankrike, Skidsäsongen20/21, Covid19, Good-to-know

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen