nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Låt Skandinavien komma till Alperna och Wagrain

Upplagt av Rune Grumsen den 2015-sep-07 11:49:16

Har du varit på skidsemester och startat en konversation med, en för dig, främmande person vid sidan av dig i liften, enbart för att personen i fråga talade samma språk som du?

Det är alltid skoj att möta nya bekantskaper på semestern, och det är givetvis enklare att göra det om ni pratar på samma språk.

Kanske träffar du några andra svenskar i liftenKanske träffar du några andra svenskar i liften

Wagrain är väldigt populär österrikisk destination, kanske speciellt för våra danska grannar i väst. Du har trots det, alla möjligheter att uppleva det genuina med Österrike och dess invånare i Wagrain.

Jag har varit guide i Wagrain i tre månader, och jag har i detta blogginlägg samlat några av de upplevelser som jag har under säsongen, upplevelser som fått mig att som dansk tänka tillbaka på Danmark men också på Skandinavien.

Trots att detta blogginlägg kommer postas även för er svenska läsare så hoppas jag att ni kan känna igen er i känslan av att vara skandinav på annan ort!

Välkommen till WagrainVälkommen till Wagrain

Man behöver inte leta länge efter en skandinavisk instruktör

Varje söndag har jag själv funnits på plats i den lokala skiduthyrningen Skistadl, där jag givit en hjälpande hand när man ska fylla i uthyrningsformulär, hitta rätt pjäxor osv. Om du själv kommer ner till Skistadl en söndag morgon skulle du nog bli förvånad över att hälften av dem som arbetar är skandinaver.

De många danska skidinstruktorerna vid Ski-stadl gör det lätt for barn att lära sig åka skidorDe många danska skidinstruktörerna vid Ski-stadl gör det lätt for barn att lära sig åka skidor

Här kan du bland annat möta verksamhetens ägare Gitte vars föräldrar kommer från Danmark.

Skiduthyrningen har också en skidskola där de sett till att 80% av instruktörerna är danska, vilket gör att skidskolan passar utmärkt för skandinaviska familjer.

När du ordnat med att hyra dina skidor, kan du ta med dem upp i Grafenbergliften som ligger direkt vid sidan av Skistadl och på väg in i Grafenbergliften har du möjlighet att ta med dig skidbroschyrer på ditt eget språk.

Avsluta dagen på afterskibaren Kühberg Alm

Ett annat ställe där jag blir påmind om mitt kära hemland Danmark, är på afterskibaren Kühberg Alm. På denna bar träffas vi Nortlanderguider 6 av veckans 7 dagar.

Kuhberg Alm är det perfekta stället att ha det trevligt på efter att varit ute i backarna hela dagenKühberg Alm är det perfekta stället att ha det trevligt efter att varit ute i backarna hela dagen

Det är en traditionell österrikisk afterskibar, som är typiskt inredd just för det syftet - att vara en österrikisk afterskibar. Oavsett det, är det några saker som gör att tankarna lätt dras hemåt.

DJ’en spelar i regel spelar österrikisk schlagermusik men smyger ofta in några skandinaviska klassiker i sin repertoar, och stämningen genast blir väldigt god bland alla skandinaviska gäster.

När de skandinaviska hitsen spelas, är det lätt att lokalisera skandinaverna i lokalen då många av dem gärna sjunger med (under högsäsongen så högt att taket nästan lyfter).

Om du försöker få uppmärksamhet från personalen på en knackig skoltyska är chansen att de svarar dig på ett av våra skandinaviska språk väldigt stor.

Under den säsong då jag arbetade har min goda vän Rune arbetat på Kühberg Alm.

Rune är också dansk, och pratar inte mer tyska än den genomsnittliga dansken. Trots det, fick han arbete på Kühberg eftersom de vet hur skönt gästerna tycker det är att kunna tala och bli förstådda på sitt eget språk.

När du fått nog av fruktsnaps, flügerl, Weissbier, och allt vad österrikisk afterski innebär, kan du, om du vill, fortsätta kvällen på den mysiga restaurangen Hubertus, som ligger mitt i Wagrain.

“God dag och välkommen” till Hubertus

När du kliver innanför dörren kommer du säkerligen bli hälsad välkommen med ett leende och ett ”goddag og velkommen”, av restaurangens ägare som är flytande i danska trots att han är från Österrike.

Och även för er svenskar så tror jag att ni uppskattar ett ”goddag og velkommen”. :)

Restaurangen Hubertus ligger i Wagrain centrumRestaurangen Hubertus ligger i Wagrain centrum

Hubertus har en gedigen meny med massor av läckerheter av välja från.

Efter att ha ätit en överdådig middag, kan du fortsätta in i restaurangens tillhörande bar och beställa en ”dansker flügerl”.

En normal flügerl är en drink med röd vodka och energidryck. Men en dansker flügerl har naturligtvis både röd och vit vodka.

Börjar du inom loppet av din semester att längta hem alltför mycket, är det faktiskt möjligt att finna många av våra “vanliga” matvaror, så som rågbröd, makrill i tomat och leverpastej i butiken.

Vill du gärna på skidsemester men samtidigt inte missa att ditt landslag spelar en viktig match?

Här kan Wagrain stoltsera med restaurangen Point.

Här visas alla de stora skandinaviska landskamperna, och skulle det gå väl för ditt lag kan du vara säker på fest och glada människor.

När det är landskamp visas matchen på storbildsskarmNär det är landskamp visas matchen på storbildsskärm

Om du, efter allt jag skrivit om denna by, tror att du inte alls får uppleva Österrike om du åker till Wagrain, så behöver du inte oroa dig, Wagrain har också allt du förknippar med österrikisk charm.

Även om det är en stor portion av skandinaviskt inflytande i byn, så är det tyska du hör på gatorna, serveringspersonalen har lederhosen och när du går runt i Wagrain är det inget tvivel om att du befinner dig i Österrike.

Kan jag få fresta med typisk österrikisk husmanskost?

Vill du uppleva lite äkta österrikisk kultur kan du absolut finna det i Wagrain.

Jag kan rekommendera att redan nu boka en kväll på restaurangen Bauernstüberl, som ligger i utkanten av Wagrain.

Den ligger lite avsides, och det är få turister som hittar hit, men är otroligt populär bland den lokala befolkningen.

Här kan du få serverat den typiskt traditionella österrikiska husmanskosten, samtidigt som du kikar på alla de små prydnadssaker som skvallrar om ortens historia.

Den här restaurangen är så österrikisk som den kan bli, men är för mig en av de mest otraditionella restauranger jag  besökt!

Om du besöker restaurangen på en torsdag får du förutom en god middag också uppleva 3 musikanter i lederhosen som skålar med dig efter varenda akt.

De spelar harmonika, tvättbräda och gong gong, medan de då och då också lägger in lite joddel i sitt program.

Wagrain är en otroligt trevlig liten by med fantastiska skidmöjligheter, och jag kan med varmt hjärta rekommendera denna destination.

Rune Grumsen
Nortlander guide i Wagrain 2014/2015

 

Kategorier: Wagrain, Afterski, Restauranger, Upplevelser

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen