nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

5 riktigt goda lokala rätter från Valtellina i Livigno

Upplagt av Louise Dohn den 2015-maj-01 10:58:03

Visst är vägen till varje skidåkares och snowboardåkares hjärta härlig nysnö… Men till och med den största puder-älskaren måste ju faktiskt ladda upp batterierna med något mer matigt lite då och då.

När du nu ändå skall stanna till och äta, så kan du ju lika gärna välja att äta något riktigt gott. Och det gör du i stort sett alltid i Livigno.

Bresaola, parma, speck, salami… Vattnas det i din mun ocksa?Bresaola, parma, speck, salami… Vattnas det i din mun också?

Jag tänker inte säga något dumt om hamburgare och spagetti bolognese. Det är ju säkra kort som du kanske ofta kör på på din skidsemester. Men om du nu befinner dig i Livigno, så tycker jag även att du ska passa på att prova några av specialiteterna från Valtellina-området!

Sciatt

‘Sciatt’ betyder padda på den lokala dialekten. Det kanske inte är så konstigt med tanke på hur den ser ut... För det ser inte super-lockande ut. Men man ska inte döma innan man har smakat…

Kort sagt så är det friterad ost. Tänk dig det som du ibland köper på Mc Donalds... Men mycket, mycket lyxigare! Det smakar otroligt gott – och det är faktiskt min favorit-rätt.

Man kan märka att de är tillagade med kärlek, och degen innehåller både öl och grappa. Trots att detta klassas som en förrätt är den ganska tung. Detta är därför en perfekt rätt att dela på två.

Dessutom så passar denna matiga rätt perfekt efter en lång skiddag eller när du behöver den där matbiten på väg hem från afterskin i Livigno.

Sciatt serverat på en badd av rucola fran Hotel Alegra.

Sciatt serverat på en bädd av rucola från Hotel Alegra.

Pizzoccheri

Jag är den typen av person som äter med ögonen.  Därför är det så lustigt att flera av rätterna inte har ett så lockande yttre... Men precis som den friterade osten så smakar pizzoccheri gudomligt! Trots sitt lite slafsiga utseende...

Pastan blir oftast sammansatt med savojkål, potatis, vitlök, salvia och såklart parmesanost och smält Casera-ost. Låter det inte gott? Denna pasta måste du såklart smaka när du är i Valtellina-området.

Trots att det ”bara” är en pasta så mättar den gott och väl! Den passar därför perfekt som lunch efter en härlig förmiddag i pisten.

Bovetepastan pizzoccheri fran Hotel Alegra i Livigno.Bovetepastan pizzoccheri från Hotel Alegra i Livigno.

Bresaola med Casera-ost från Livigno

Det lufttorkade, salta köttet Bresaola har du kanske ätit som en antipasto hemma i Sverige. Men det smakar faktiskt allra bäst i Italien.

Faktum är att Bresaola faktiskt kommer från Valtellina-området i Livigno ursprungligen och det mesta tillverkas fortfarande här.

Allra godast smakar detta med den valtellinska osten Casera. Den finns bland annat finns i rätterna Sciatt och Pizzoccheri, och det är definitivt en rätt som du inte får lov att missa när du är i området.

Besaola och Casera-ost fran Hotel Alegra.Besaola och Casera-ost från Hotel Alegra.

Polenta Taragna med köttkorv

Polenta är väldigt populärt i Valtellina och just ‘Polenta Taragna’ var en av ursprungsrätterna i området.

Ordet ‘taragna’ är taget från det italienska ordet ‘tarare’, som betyder att röra ihop något. Det är en ganska passande beskrivning.  Det viktigaste under tillagningen av en polenta är nämligen att röra för att se till att den inte bränner fast.

Jag ska vara ärlig och säga att jag egentligen inte är ett fan av polenta... Eller det trodde jag i alla fall inte! Men jag märkte att det är lite som med sushi, om det är rätt tillagat så kan du omvända vem som helst till att älska det!

Vilket vin skall du dricka till dessa rätter?
Läs mer om vinsmakning på Hotel Alegra i Livigno här.

Denna valtellinske utgåva av polenta föll mig verkligen i smaken. Kanske var det för att de använda bovetemjöl istället för vanligt majsmjöl? Eller så var det kanske den goda kombinationen av köttkorv till.

Det känns viktigt att betona att det inte är någon fjuttig dennis-korv som blir serverat. Nej, tilltugget är riktiga handgjorda delikatesskorvar.

Polenta gjort pa bovetemjol med delikatesskorv fran Hotel Alegra.Polenta gjort på bovetemjöl med delikatesskorv från Hotel Alegra.

Slinzega

‘Slinzega’ är precis som bresaola, ett lufttorkat kött från Valtellina. Men detta kött skall skäras ut i mindre bitar då det är mer smak i detta kött. Fast det passar ganska bra då du äter det som en antipasto – alltså en rätt som du äter före din huvudrätt.

Nu vet jag inte om detta stämmer... Men det ryktet går  att detta kött förr kom från hästar, men att det numera först och främst lagas på kött från oxe, hjort och gris.

Kryddningen av köttet är väldigt intressant och skiljer sig avsevärt från hur du brukar krydda ditt kött hemma. Peppar, vitlök, rödvin och lagerblad kanske inte får dig att höja ögonbrynen... Men kanel och nejlikor hör väl ändå till ovanligheterna när du kryddar ditt kött?

Slinzega – lufttorkat kott fran Hotel Alegra.Slinzega – lufttorkat kött från Hotel Alegra.

Som du kanske har förstått, så är Livigno alltså inte bara ett skidparadis. Det är även ett paradis för en matälskare.

Livigno är naturligtvis väldigt stolta över deras livrätter. Vilket de har all rätt att vara. Detta betyder i sin tur att du kan hitta dessa rätter på de flesta större restauranger i området.

På flera restauranger kan du till exempel få en särskild förrätts-kombination där du kan smaka slinzega, bresaola och sciatt på samma gång. Ibland gäller detta dock om man är minimum 2 personer som beställer.

Jag har förresten med vilje inte nämnt pizzorna i Livigno. Och det är just för att de är goda överallt här. Den spröda botten med alla färska råvaror kan man inte klaga på... Och dessutom så kostar en pizza bara omkring 6-7€!

Och… Ja, jag skulle kunna skriva hela dagen om allt gott som finns att smaka på i Livigno. Men nu har jag själv gått och blivit hungrig så nu bär det av till den bästa pizzerian i Livigno. Nämligen Bait Dal Ghet.

Louise Dohn
Marketing & Community Manager

Kategorier: Livigno, Restauranger

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen