nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Montgenévre: 5 anledningar att besöka Frankrikes smultronställe

Upplagt av Nina Ørntoft den 2015-aug-24 11:45:06

Montgenévre är ett smultronställe som är relativt okänt bland svenska skidåkare. Men på gränsen till Italien hittar du den charmiga, lilla franska bergsbyn Montgenévre, som på senare tid har blivit uppgraderat med moderna chalets och hotell.

Stämningen är lugn och avslappnad, och prisnivån är överkomlig med tanke på att du befinner dig i Frankrike… Men vad är det egentligen som lockar allra mest i Montgenèvre?

Franska berg under en klarblå himmel

Här kommer 5 “fun facts” om Montgenévre, som förhoppningsvis gör byn till en intressant destination för dig kommande vinter. Visste du till exempel att...

1. Montgenévre ligger nära en av Frankrikes största nationalparker

Nationalparken Parc national des Écrins ligger ungefär en timmes bilfärd från Montgenévre. Det gör att det finns möjlighet för dig att se både bergsgetter, harar och annat djurliv medan du åker skidor i området. Djurlivet i bergen gör helt klart bergsområdet mer genuint och levande.

Kanske ser du bergsgeten i Montgenevre

Kanske ser du bergsgeten i Montgenevre

2. Montgenévre ligger en kort bit från andra trevliga skidområden

Skidorten ligger inte mer än en halvtimmes bilkörning från skidområdet Sestriere. Men om du inte har lust att pjäxa ur skidorna är det inget problem det heller! Du kan nämligen även åka skidor till Via Lattea (eller The Milky Way som det också kallas) på ca 1,5-2 timmar.

Du har alltså möjlighet att besöka de tre skidområdena Sestriere, Claviere och Sauze d’Oulx när du tar dig till skidområdet i Via Lattea.

Karta over Vialattea

Karta over Via lattea

3. Montgenèvre bär på en gedigen historia

Byn Montgenèvre är präglad av dess historia och orten anordnade faktiskt den allra första internationella skidtävlingen redan år 1907 då byn arrangerade en skidhoppsturnering efter initiativ från CAF och den franska militären.

Över 3000 personer deltog under tävlingen och kom ifrån bland annat Italien, Schweiz, Österrike, Sverige och Norge. Det var norrmannen Durban Hansen, som vann med ett hopp på drygt 26 meter, och därmed var Montgenèvre Frankrikes första skidort.

Skidsporten kom dock till Montgenèvre redan år 1895 då två norska yngre officerare fick i uppdrag att utbilda den franska militären i skidåkning. Många av soldaterna blev senare instruktörer för de boende i byn, vilket också bidragit till att sprida det stora intresset för skidåkning som håller i sig än idag.

Skidåkningen såg dock väldigt annorlunda ut än den vi är vana att se idag. På den tiden användes en balanspinne att ha i ena handen, och för att stanna föll man på ett specifikt sätt, en teknik som idag är känt som "The Briancon Stop".

4. Här kan du testa Alpernas, kanske bästa burgare – Outsides Burgers

Outside Burgers ligger centralt på gågatan, och också tätt på pisten, och är helt klart värt ett besök. Allt du äter här är hemlagat, från hamburgerbröd till ketchup och guacamole. Så slå dig ned i en länsstol, njut av en coca-cola tillsammans med stadens bästa hamburgare och se ut över det vackra landskapet i Montgenévre.

Kanske Alpernas basta burgare

Kanske Alpernas basta burgare

5. Montgenévre - en fantastisk fransk längdskidort

I Montgenévre finner du 50 km längdskidspår som sträcker sig genom det fantastiska landskapet. Här får du möjlighet att uppleva de franska och italienska skidorterna från en helt annan sida.

Att besöka Montgenévre innebär att du får uppleva Frankrikes första skidort, ha möjlighet att åka på skidor i både Frankrike och Italien och dessutom testa en helt fantastisk burgare - allt på en och samma dag!

Nina Ørntoft
Nortlander guide i Montgenèvre 2014/15

Kategorier: Montgenevre

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen