nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Tips inför första skidsemestern med ditt barn

Upplagt av Camilla Folkeson den 2016-feb-16 12:08:56

Förutsättningarna är optimala. Barnen har hållit sams under resan ner till Alperna, solen skiner och temperaturen är just under 0 grader.

Ni svänger in på hotellets parkering, du tar på dig solglasögonen och ser fram emot att dina barn ska få lära sig åka skidor.

Men vänta lite...

Den härliga familjesemestern tar en annan vändning när din son plötsligt bestämmer sig för att han inte vill lära sig åka skidor utan hellre vill vara inne och se på 'Cars'.

Och under tiden du försöker förklara för din son hur skoj det är att åka skidor berättar din respektive att er dotter inte längre kan hitta det liftkort som du nyss delat ut...

Känner du igen känslan att det inte alltid blir som man tänkt sig med små barn med stora viljor?

Men att åka på en skidsemester med familjen är något av det härligaste man kan göra som familj!

Som småbarnsförälder kan man dock ha stor nytta av ett par tips inför den första skidresan för att minimera oförutsedda händelser så mycket som möjligt.

Jag har därför samlat 7 handfasta tips som gör din semester med familjen till en "barnlek". 

7 tips hur du kan förbereda dig själv och ditt barn på er första skidsemester

1.) Förbered och peppa

För att förbereda ditt barn på vad som kommer hända under semestern så berätta om skidåkning och hur mycket skoj ni kommer ha tillsammans.

Har ni köpt utrustning, pröva den hemma så ditt barn får testa hur det känns med trånga pjäxor på fötterna.

Hyr ni utrustning på plats så ta dig tid att förklara och visa hur allt fungerar. Saker du inte ens reflekterar över kan den lille tycka vara nytt och läskigt.

Det viktiga är att ditt barn ska känna sig tryggt i den nya situationen.

2. Börja i rätt ålder

Det finns egentligen ingen tumregel som säger att vid en viss ålder kan man börja åka alpint, allt är beroende om viljan finns hos ditt barn.

Så fort barnen kan gå kan de prova att åka skidor, men oftast dröjer det några år till innan styrkan och motoriken har hunnit ikapp viljan.

Som en tumregel kan man säga att ditt barns kropp är tillräckligt utvecklad för att kunna få till en riktig plogsväng i 4-5 års åldern, men det är individuellt.

Men ju yngre ditt barn är desto snabbare kommer de lära sig.

Satsa på skidskola: Då blir tekniken rätt från början och du får lite tid att åka själv.

3. Utrustning

Som riktlinje ska slalomskidor för barn vara 10-20 cm kortare än barnet.

Längdskidorna är något längre, ungefär lika långa som ditt barn eller 10 cm längre.

Skippa stavarna till en början, det blir så mycket annat för den lille att hålla reda på ändå.

Många använder sig av en sele när de ska lära sina barn konsten att åka skidor. Det är ett bra verktyg i starten,  se dock till att endast använda selen så länge ditt barn inte känner sig trygg på sina egna skidor.

Ditt barn ska själv lära sig att bromsa, och inte förlita sig på dig, så gör en avvägning när det är dags att lämna selen hemma.

Kom ihåg: Ett steg för att lära sig åka skidor är att känna tryggheten att det inte är farligt att ramla!

Det viktigaste rådet när det kommer till utrustning är hjälmen.

Glöm den inte! Den ska sitta på både ditt och ditt barns huvud.  För du känner säkert till ordspråket - barn gör som du gör, inte som du säger åt dem att göra.

 

4. Kläder

Låt inte barnen bära bomull direkt in på kroppen. Bomull drar nämligen åt sig svett och risken är stor att du snabbt får frysande små barn som vill gå in.

Balaklava (mer känt som rånarluva) är perfekt för att skydda mot både blåst och snö, också vantar med långa muddar skyddar från att snön ska tränga in under jackärmen.

Att låta ditt barn ha samma utomhuskläder som han eller hon har på förskolan kan fungera om plaggen är vatten - och vindtäta. Tänk dock på att materialet inte ska vara alltför glatt om ditt barn skulle falla.

Ett alltför glatt material kommer inte hjälpa till att få stopp på farten i backen utan tvärtom fungera som en plastpåse.

5. Boende 

För dig som åker med små barn kan jag verkligen rekommendera att man väljer ett hotell som ligger nära lift och backar, gärna med ski-in/ ski-out.

Trötta små ben kan enkelt ta sig tillbaka till hotellet, och DU slipper släpa på barnens utrustning alltför lång väg - win - win :-) 

6. På pisten

Glöm inte prata med ditt barn om vad de ska göra om ni kommer ifrån varandra och låt barnet peka ut en bestämd mötesplats ni ska gå till om det skulle ske.

Om barnet själv bestämmer platsen är chansen större att den lille minns det om olyckan är framme och ni tappar bort varandra.

Ha alltid ha en lapp med dina kontaktuppgifter i barnens fickor, små barn har en tendens att kunna försvinna på inga sekunder, och det är en trygghet för dig att veta att du kan kontaktas om det skulle ske...

7. Lek & Lär

Det viktigaste när din guldklimp ska lära sig åka skidor är att det ska handla om att ha skoj! Och kom ihåg att barns koncentration inte håller lika länge som din.

Fika ofta och få gärna något varmt i magen på både dig själv och på dina barn. Det är oftast när de är trötta som oförudsedda olyckor händer.

EXTRA TIPS! En kexchoklad i fickan kan många gånger vara räddaren i nöden när barnens munnar börjar peka nedåt...

skidresa med ditt barn

Generellt sett, så ju mer barnen kan, desto roligare blir det att åka skidor. Så det är bara att ge er ut och öva!

Vänliga Hälsningar

Camilla Folkeson Marketing Manager, Nortlander Ski Tours

Kategorier: Barn, Barnresor, Familjesemester

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen