nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Det här har du (kanske) aldrig provat på din skidsemester! Paragliding i Serre Chevalier

Upplagt av Christina Dalsgård den 2014-aug-05 12:14:52

Det finns något man kan testa på i Serre Chevalier, som vissa skulle säga är för våghalsar, andra kanske säger att det är dumt. Men om du läser vidare, så ska jag berätta varför du absolut måste prova.

Paragliding i Serre Chevalier är inte bara för dumdristiga

Vem har inte varit i pisten en dag med strålande solsken och kikat upp mot den klarblå himmeln, när det plötsligt kommer en paraglider och passerar ovanför? Varje gång jag ser det, tänker jag, ”det där vill jag också testa!” du har kanske tänkt detsamma. Men kanske tänker du också: "Det är dyrt, krångligt och jag är inte mycket för höjder ..." Du ska inte låta dig avskräckas. Jag och mina kollegor tog en dag mod till oss, det slutade med en helt fantastisk och oförglömlig upplevelse.

Världens bästa Gill Schneider är mannen du ska söka upp i Serre Chevalier

Efter att ha gått runt lite i byn förstod vi, att paragliding faktiskt är riktigt populärt i Serre Chevalier, och det växer sig större och större för varje dag. Vi kom i kontakt med Gill Schneider, en man som visade sig vara en av de bästa inom sporten, ”paraglide akrobatik”. Gill och hans team erbjöd oss att flyga för 70 euro pr. person. Vi kom överens om att vi inte kunde missa denna möjlighet att testa paragliding i Serre Chevalier. 

Gill arbetar i Sport 2000 butiken i Briancon, om du skulle vilja veta mer om paragliding eller kanske rent av bestämmer dig för att testa.

”Jag lider av höjdskräck, så mitt hjärta slog nästa utanpå”

Vi var totalt sex personer, tre instruktörer och tre Nortlander-guider, som tog Proel liften upp till toppen, där vi fortsatte att gå sista biten upp. När vi nådde toppen, var det en fantastisk vy som vi njöt av en stund innan instruktionerna påbörjades. Efter det var det dags att få på selen, så att vi kunde spännas ihop med våra instruktörer. Utrustningen man får ser inte mycket ut för världen, men den fungerar och det är bevisat. Nu fanns det inte mycket att vänta på, alla började helt klart se lite nervösa ut. För att man ska få luft i de stora skärmarna som ska ta oss ut över dalen, får man börja med att springa första biten ner för berget … Mari var den första och kanske den mest nervösa, när instruktörerna ropade spring, fanns det ingen återvändo, men det dröjde inte länge innan de lugnt flög ut från bergstopparna. Och så slog det mig … det är min tur nu! Jag lider av höjdskräck, så mitt hjärta slog nästa utanpå. Precis som för Mari, nu fanns det ingen återvändo… Min instruktör Gill ropade spring, jag började springa och vips hade vi också fått luft under våra ”vingar”.

Ska jag visa dig något roligt?

Vilken känsla det är att segla fram i luften, där allt och alla där nere bara blir mindre och mindre. Nu är det inte jag som står och tittar upp, utan jag som hänger i en paraglide och kollar ner. Som tur var släppte nervositeten snabbt och jag kunde njuta fullt ut av flygturen. Det var bara ett problem! 

Kolla på videon och du förstår vad jag menar!

Gill vill inte bara flyga för att njuta av åkturen och utsikten, han gillar också när det blir både kul och spännande uppe i luften. Du känner säkert igen situationen när folk säger ”ska jag visa dig något roligt?" Vad exakt är det som är så roligt med att hänga upp och ner, mycket högt ovanför marken? ... Vi enades om att jag måste prova att styra, så vi kunde testa en så kallad ”spin” senare.

Detta är något alla borde prova!

Efter en kort instruktion om vad som händer när man drar i de olika tamparna, så var det min tur att styra. Jag var övertygad om att när jag skulle styra, så fanns det en överhängande risk att vi skulle störta. Känslan när jag drog till höger och vi faktiskt började svänga dit jag ville var magisk. Vi störtade inte! Trots att jag har höjdskräck, det finns inga undanflykter, paragliding är något som jag tycker att alla borde ta chansen att prova på under skidsemestern. Det bästa är att det inte krävs något speciellt av dig, det har inte heller något med skidkunskaper att göra, så alla kan njuta av en flygtur över alptopparna.

Gills ”lugna och fina” landning

När Gills återigen hade tagit över styrningen, var det dags för lite ”bus” och vi skulle tydligen testa på en spin före landningen. Jag tänkte för mig själv att detta var en utmärkt idé… Först skulle vi luta oss åt ena sidan, redan nu skrek jag. Sedan var det dags och luta oss åt andra sidan och nu skrek jag ännu högre kan jag lova. Gill tyckte det var mycket underhållande… Efter vår lilla spin fick Gill åter kontroll på skärmen och jag blev instruerad hur vi skulle förbereda oss inför landningen. 1,2,3 upp med benen, vi gled in över snön och så var vi säkert nere på marken igen.Flygturen tog drygt 20 minuter och vi flög från Briancon till Chantmerle. Nu kunde vi bara stå och njuta i solen och se på när de andra lugnt och stilla närmade sig marken. Lika fort som det gick att packa upp, lika snabbt gick det att packa ihop utrustningen efter landning. Självklart lät vi de instruktörerna packa, så att allt blev ordentligt gjort och redo för nästa flygtur. 

Det var inte sista gången vi provade

Efteråt var vi alla tre ganska höga på adrenalin och vi stod och smålog mot varandra. Det var svårt att inse att vi faktiskt hade gjort det. Vi var alla överens om att det inte var sista gången vi testade paragliding. Mycket riktigt, nästa flygtur är redan inbokad och en av oss har till och med anmält sig till en kurs för att lära sig flyga på egen hand. Det kan inte vara så mycket svårare ☺ Det tar en vecka och kostar omkring 500 euro. Det är självklart väldigt mycket dyrare än bara en tur, men 500 euro för att kunna sväva fritt över några av världens enligt mig vackraste områden vet jag inte om jag kan kalla dyrt.

Äntligen kan paragliding bockas av från listan

Vi var helt klart lyckligt lottade som hade förmånen att testa paragliding i Serre Chevalier med en av världens bästa, men jag är övertygad om att andra instruktörer ser till att du får en minst lika bra upplevelse. Jag vill därför starkt rekommendera dig att testa och känna känslan av ”luft under vingarna”, om du som jag har beundrat de som svävat högt där uppe. En skidsemester kan innehålla så mycket mer än bara skidåkning, om du vågar såklart. Paragliding i Serre Chevalier är bara en av många aktiviteter du kan testa på utöver skidåkningen.

Christina Dalsgård Nortlander guide i Serre Chevalier 2013/14

Kategorier: Serre Chevalier

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen