nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Restauranger i Sölden: Var ska jag äta på berget?

Upplagt av Mikael Höije den 2017-feb-06 12:00:30

I Sölden finns det restauranger för absolut alla… Från mysiga små hütter med värmande eldstad, härliga solterrasser som gör att man bara vill bli sittande och njuta dagen lång och kantiner med massa plats och valmöjligheter.

Därför tänker du kanske... Men var ska jag äta någonstans?

Jag har varit guide i Sölden i 16 veckor. Därför kan jag med gott samvete säga att jag vet vilka ställen det är som gäller för att få den bästa maten och vilket läge som passar till vilket väder.

Därför vill jag gärna berätta för dig vilka tre restauranger som har varit mina favoriter under min säsong.

Gampe Thaya är pärlan bland Söldens restauranger

Gampe Thaya är Söldens lilla pärla där de har strikt fokus på närproducerad och vällagad mat av högsta kvalité. Du hittar Gampe Thaya i dalen mellan Giggijoch-berget och Gaislachkogl. Den är markerad som restaurang H på pistkartan.

Här kan du glömma allt som har med pommes frites och cola att göra. De serverar nämligen endast råvaror som kommer inom en radie på 25 km (!!!).

Det gör att du verkligen känner av att du har hamnat på en klassisk hütte med fokus på äkta Tyrolermat.

gampe-2Frukost, lunch eller middag - du bestämmer!

Ägaren Jakob och hans fru Daniella driver restaurangen. Daniella är med i serveringen, och Jakob står i köket för att säkerställa att maten håller kvalitet och blir tillagad precis som han vill ha det.

Förutom att all mat är ekologisk och närproducerad, finns det en annan sak som också gör detta ställe sticker ut bland alla restauranger... Jakob producerar nämligen sin egen ost, korv och skinka.

När du går inomhus känner du den starka doften av ost, som du givetvis även kan köpa med sig hem. Osten görs faktiskt bara 20 meter från själva restaurangen i den rullande, gröna, lilla verkstaden.

Om det är fint väder med strålande sol har du dessutom möjlighet att sitta ute och njuta av maten på den stora terrassen som har sol fram till klockan 15.30 på eftermiddagen.

gampe2-1

Mysig stämning i solen på Gampe Thaya.

Bonusinfo: Är du i Sölden när vintern börjar övergå i vår och snön smälter, så kommer korna ut ur ladorna och traskar runt utanför restaurangen. Ännu mer autentiskt helt enkelt!

Det finns kyckling för hela slanten på Hühnersteign

Här hör du nästan på namnet vad man ska äta på denna lite större restaurang med gott om plats både inne och ute… Det är nämligen kycklingrätter som restaurangen har lagt allra mest fokus på.

Det är den perfekta restaurangen för dig som varit uppe på Söldens fantastiska glaciär och inte vill äta på en av de två stora caféerna uppe på glaciären.

Hühnersteign ligger nämligen i slutet av den långa pisten som är känd som Gletscherstraße.

Gletscherstraße är den enda pist som går ner från glaciären så var inte för sent ute för det är många som vill äta här! Så håll utkik på pistkartan. Restaurangen är markerad som restaurang G.

huhner

Den mysiga solterrassen på restaurangen Hühnersteign.

Om du inte vill äta kyckling så finns det givetvis även ett stort urval av de klassiska Tyrolerrätterna som Käsespätzle, Tiroler Gröstl eller den klassiska Gulaschsoppan.

Bonusinfo: Hühnersteign har vunnit Touristic Awards fyra gånger. I 2015 vann de priset som bästa Apres Ski Hütte! Så här kan du även förvänta dig skön afterski tillsammans med maten!

Prova den bästa gulaschsoppan på Bubi’s Schihütte

Restaurangen Bubi’s Schihütte ligger längst ut till vänster på pistkartan och är markerad som restaurang S.

Detta är det givna stället för dig som älskar klassikern Gulaschsoppa. Här får du nämligen den bästa Gulaschsoppan du kan hitta uppe på berget här i Sölden.

Om du inte är sugen på Gulasch, kan du alltid ta deras hamburgare istället. Tro mig, bara den hemgjorda såsen i sig självt gör att du utan problem kan äta en 200 grams hamburgare.

Det som är speciellt med restaurangen är att du, efter en kall dag i pisten, kan värma dig vid den öppna elden som alltid brinner varmt inne i hütten.

Bonusinfo: Varje torsdag får restaurangen besök av Andrea och Andreas som spelar äkta Tyrolermusik utomhus. Detta är absolut något för dig som vill ha en genuin upplevelse av den sanna Tyrolerandan som strålar igenom Sölden.

bubis2-1Hit kommer många för att njuta av Söldens bästa gulaschsoppa!

Dessa restauranger är helt klart de tre med högst standard och “Österrike-feeling” du kan sätta dig på i Sölden.

Det är en speciell känsla att sitta på restauranger som drivs av familjer som lägger hela sitt hjärta i både maten och upplevelsen.

Det märks för det att de verkligen vill ge en god service och gör allt för att du ska bli nöjd och glad!

Hoppas att du tycker om restaurangerna lika mycket som mig!

Mikael Höije
Nortlander guide i Sölden 2015/2016

Läs relaterade blogginlägg:

Glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedanför och få massa intressant läsning, erbjudanden eller andra nyheter direkt i inkorgen. Du kan själv välja vad du är intresserad av!

Kategorier: Sölden, Restauranger

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen