nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Unna dig på skidsemestern i italienska Sauze d’Oulx

Upplagt av Angelica Svensson den 2019-jul-03 10:35:08

Vill du uppleva mer än bara skidåkning på din skidsemester? Då är Sauze d’Oulx rätt ställe att åka till. Den pittoreska lilla byn från 1500-talet har både en anrik historia, vacker arkitektur och mysiga kullerstensgator. Dessutom gör alla dess mysiga vinbarer, pubar och restauranger med italienska läckerheter och ortens soltimmar i överflöd livet skönt för dem som inte prioriterar åtta timmar på skidor.
Här ger vi våra bästa tips på hur du sätter guldkant på skidsemestern i Sauze d’Oulx:

Sauze - La Marmotta -1

En upplevelse på La Marmotta

Vill man ha en upplevelse både för smaklökarna och ögonen är La Marmotta definitivt något vi rekommenderar. Den nybyggda restaurangen ligger mitt uppe i pisten och bjuder på en magnifik panoramautsikt. Redanhåll sticker restaurangen ut i karaktär med dess moderna arkitektur. Väl där inne får man verkligen en känsla av lyx och härlig stämning hela vägen från entrén till toaletten (ja, här i inlägget bedömmer vi också utifrån toaletterna). Men trots den lyxiga atmosfären behöver man inte vara orolig för att priserna är skyhöga. En charkbricka med läckra ostar och kallskuret kött Marmotta räcker gott och väl för två personer och kostar absolut inte skjortan. En flaska prosecco kan också beställas in till rimliga priser.

SAUZE_NORTLANDER

Dagstur till franska Montgenèvre

Sauze d’Oulx ligger i ett av Alpernas största skidområden Via Lattea (Vintergatan), med över 400 km pist som bland annat omfattar områdena Sestriere, Claviere och Montgenèvre. Vill man se mer än bara Sauze på sin semester rekommenderar vi att göra en dagstur till franska Montgenèvre - och givetvis kan våra guider smidigt hjälpa till med att boka busstransfern hit. Har du dessutom ett 6 dagars liftkort ger detta 1 dags tillträde till Montgenèvre. Så under en skidsemester i Sauze d’Oulx behöver du inte bara nöja dig med det fantastiska italienska köket utan du kan även åka över och njuta av det läckra franska köket. 

wellness-Nortlander

La Torre Spa

Skulle man mot all förmodan tröttnaskidåkning har man också möjlighet att ta en dag på spa. Det finns två olika i byn och La Torre Spa är det spa som är smidigast att ta sig till om man bor centralt i byn. Spaområdet innehåller flera uppvärmda pooler, ångbad, bastu med mer. För den som blir sugenatt träna finns där också ett gym. Det bästa med spaområdet är poolen som är placerad under en glaskupa inomhus. Att ligga där och titta uppstjärnhimmelenkvällen är något helt fantastiskt som inte bör missas. 

Sauze - Restaurang Assietta

Vinsmakning och ostar - l’Assietta

Mitt i byn, på torget Piazza l’Assietta ligger restaurangen och baren l’Assietta. Restaurangens soldränkta terrass gör det optimalt för afterski på eftermiddagen. Längst in i restaurangen ligger en gömd pärla som som heter La Stube. Här hålls det raclette-middagar och här arrangeras framför allt även vinsmakning i världsklass. Det bjuds på goda viner från det lokala området, och som tillbehör serveras en stor bricka med chark och närproducerade ostar. Den typiska osten här kallas för “Toma” det är en krämig ost som finns i alla möjliga styrkor, beroende på hur länge den lagrats. Efter två timmarvinsmakning behöver man knappt äta någon middag!

Wine - Sauze

Enoteca Il Lampione

Vill man testa goda viner ska man ta sig till vinbaren Enoteca Il Lampione, som ligger i den äldre bydelen. Vid första anblick ser baren inte mycket ut för världen, men väl innanför dörren kommer man in till en mysig lokal med stenväggar och gamla träbord. Redan innan vinet ställs på bordet har man en god stämning i kroppen. Till vinet serveras en bricka med chark och ostar, och det gör ju sällan stämningen sämre? Är man sugen på något annat än vin kan man istället testa en Gin och Tonic. Här finns ett stort utbud tonics och gin, vilket gör att de kan göra sammanlagt 156 olika kombinationer, så du kan definitivt hitta din favorit! 

Detta var våra favoriter i Sauze. Vi hoppas att du känner dig inspirerad och vi står redo att välkomna dig hit!

Skidresor till Sauze d'Oulx

 

Kategorier: Italien, Sauze d'Oulx, Gourmet, Vinsmakning, Mer än bara skidåkning

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen