nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Schladming - en skidort med otrolig atmosfär

Upplagt av Elsa Börjesson den 2020-jan-29 09:19:54

Schladming är kanske för många en mer okänd österrikisk skidort än de namnkunniga resmålen såsom Bad Gastein och St. Anton.  

Detta gör Schladming till något av en gömd pärla. Vi undrar oss över att fler inte har upptäckt skidortens många spännande möjligheter för såväl den erfarne skidåkaren som för den som värdesätter lite extra lyx på skidsemestern.  

Nedan delar vi guider med oss av våra bästa tips på hur skiddagen spenderas och vad du kan hitta på när det är dags att ställa in skidorna i förrådet för dagen.  

Schladming skidåkning

Varierad skidåkning för alla smaker

I Schladming stortrivs både mer och mindre erfarna skidåkare. De 156 pistkilometrarna fördelade på fyra berg bjuder på åkning för alla smaker.  

På bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm finns nämligen ett brett och varierat urval av blå, röda och branta svarta pister. Gemensamt för alla Schladmings pister är att de är härligt breda och ligger i skugga, vilket gör att kvaliteteten är i toppklass ända ut på eftermiddagen 

Schladming var värd för alpina VM år 2015 och därför har du här chansen att mäta dina krafter i en tvättäkta VM-pist. Denna svartmärkta pist tar dig ner till hjärtat av byn, förmodligen i en rask takt.  

Schladming

Fantastiska vyer

Något som är helt unikt med Schladming är områdets glaciär, Dachstein. Uppe på 2 700 meters höjd kan du njuta av den mest vackra utsikten från Österrikes högsta hängbro och prova områdets bästa offpist.

Här hittar du även några sköna röda pister, som definitivt är värda ett par åk  

Schladming Daschstein

 

Afterski med stil

När skiddagen är väg attmot sitt slut finns det många olika härliga alternativ på hur eftermiddagen och kvällen ska spenderas 

Innan du klickar av skidorna helt, är det nästan ett måste att svänga förbi Kessler Bar, som ligger i slutet av pist nr. 5, vid berget Planai. Här får du afterski med stil – kall Riesling, gott kaffe, behagliga liggstolar och en fantastisk panoramautsikt.

Baren är inredd med klassiska element från den österrikiska arkitekturen kombinerat med ett gigantiskt glasparti som får dig att känna sig som ett med bergen utanför. Detta avnjuts till tonerna av perfekt lounge-musik som levereras av barens DJ.  

Schladming - Kessler Bar

Koppla av i värmen

Om kroppen känns lite trött efter några dagars skidåkning kan du med fördel besöka Hotel Falkensteiners spaområde.

Som gäst på hotellet kan du nyttja spa-området gratis och som besökare finns det möjlighet efter klockan 16.00 betala 20 € i inträde för att sedan njuta av allt från den härliga utomhuspoolen till bastu och ångbad. Alltsamman i läckra och lyxiga omgivningar.

Här erbjuds också ett brett urval av behandlingar som kan mjuka upp även den mest slitna skidåkarkroppen. 

Schladming - Hotel Falkenstein

 

Uppdatera utrustningen

I Schladming behöver ingen gå varken hungrig eller shopping-sugen. Här finns nämligen många trevliga restauranger och butiker.  

Här hittar du en speciell butik - nämligen Blue Tomato, som specialiserar sig på utrustning till snowboard, freeskiing, skating och surfing. Butiken erbjuder en rad märken, såsom Picture, Adidas, Quicksilver, BURTON och Roxy, och har allt från skidor och snowboards till kläder och skor. Butiken finns utspridd över hela Europa, men det är som är speciellt med den i Schladming är att det är den allra första. Man öppnande här år 1994 och numera finns cirka 30 butiker.  

Ska du få tag på den bästa snowboard- och freeskiing-utrustningen är det ett måste att besöka Blue Tomato. Kommer du sent på säsongen kan du ha tur och göra riktiga kap, eftersom de ofta rear ut säsongens kollektioner.  

Schladming skidor

När det är dags för en bit mat finns det många härliga restauranger att välja på i Schlamding. En av våra favoriter är Amalfi, som ligger lite gömd ut på vägen mot Planai West. Här får du god, autentisk italiensk mat av hög kvalitet i kombination med österrikisk trivsel och personlig service.  

De serverar utan tvivels byns bästa pizza, rykande färsk från stenugnen. Dessutom finns det mängder av goda pastarätter att välja bland, och även om vi befinner oss i Österrike tycker vi att det förtjänar ett glas Chianti Classico att dricka till. Den perfekta kvällen på Amalfi avslutas med deras goda tiramisu och en stark espresso.  

Dessutom finns det massvis av härliga hytter att pausa på i pisten. 

Schladming lunchpaus

Detta var bara några av de många anledningarna till varför Schladming är ett helt fantastiskt resmål.

Vi hoppas att du har fått lust att komma hit ner och uppleva Österrikes gömda pärla!

LÄS MER & SE SKIDRESOR TILL SCHLADMING

Vänliga hälsningar från Nortlander-guiderna i Schladming säsongen 18-19 

Kategorier: Schladming, Österrike

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen