nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Sestriere no. 2: Stjärnupplyst sidåkning i Sauze d'Oulx och Sestriere

Upplagt av Karen Elise Løvengreen den 2015-okt-12 11:39:22

För några veckor sedan berättade vi om i skidområdet Via Lattea (Sestriere, Sauze d’Oulx och Montgenevre) och denna vecka kommer en uppföljning.

Du har kanske redan testat att åka skidor efter mörkrets utbrott i en upplyst pist?

I detta inlägg kommer du kunna lära dig hur du tar det till nästa nivå.

I samarbete med restaurang och klubb-hotellet Monte Triplex i Sportinia kan du – med ledning av en bergsguide - åka skidor ned till byn Sauze d’Oulx enbart upplyst av stjärnorna och din egen pannlampa.

I Nortlanders veckoprogram från föregående säsong i Sestriere har arrangemanget varit beskrivet som ”Äventyr på Monte Triplex”, och det är inte helt utan grund man kallat det så.

Äventyret startar på eftermiddagen, där alla deltagare samlas på klubbhotellet.

Här möter du andra skidentusiaster från många olika nationaliteter, och du har stor möjlighet att veta mer om tjeckiska skidområden, mono-skidans ursprung eller vad som kan intressera dig över en öl i eftermiddagssolen.

Under tiden du träffar nya människor anordnas gemensamma aktiviteter, såsom kälke nedför en av de närliggande svart pister, och fotboll iförd pjäxor.

När solen har försvunnit bakom de italienska alperna och mörkret så smått faller på, samlas gruppen inomhus för en barnvänlig 4-rätters middag.

Som antipasti serveras bruschetta följt av 2 olika typer av pasta. Och därefter middagens höjdpunkt - obegränsad mängd pizza.

Köket knådar pizzadeg för brinnande livet och levererar pizza för sällskapet att dela på.

vem-alskar-inte-pizza

Vem älskar inte pizza

Särskilt populär är pizza Carbonara – en oundviklig kombination av två italienska favoriter. Middagen avslutas med en dessert, som ofta består av den lokala specialiteten Bunet, något som påminner lite om chokladpudding.

Med magarna fyllda startas förberedelserna till det alla egentligen är där för - skidåkning i månskenet. Det sistnämnda beror givetvis på vädret, men skidåkning i mörker är under alla omständigheter garanterat!

Nedfarten sköts av en bergsguide, som innan ni styr kursen nedåt ger en kort instruktion på en charmig “italiensk-engelska”.

Med tips som ha pannlampan under din hjälm och låt bli att köra för långt ut åt sidorna i pisten i bagaget får alla ett par minuter att ordna med sin utrustning och se till att pannlampan fungerar som den ska.

Nedfarten genomförs i traditionell “skidskolestil” i rad, där snowboardare och skidåkare en åt gången får klartecken att åka ned. Och det är verkligen något speciellt att vara uppe på berget om natten.

Alla är mycket tysta på vägen ned, så det endaste man hör är skidornas rörelser i den nypressade snön. Och det enda du ska fokusera på är att följa den som är framför dig i backen.

Halvvägs ned stannar raden av åkare i backen för att försäkra sig om att ingen saknas. Det är vid dessa stunder du kan njuta av att beskåda de stjärnupplysta snöklädda bergen (om vädret tillåter).

Turen avslutas vid foten av Clotes liften i Sauze d’Oulx. Det är fantastisk vackert att se den gatlyktsbelysta byn närma sig genom hela nedfarten.

I byn kan man få sig en liten “hutt” att värma sig på efter turen på The Village Café. Härifrån arrangeras sedan transport tillbaka till områdets övriga byar för dem som bor på andra destinationer i närheten.

Karen Elise Løvengreen: Nortlander-guide i Sestriere 2014/15

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen