nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

After Ski i Saalbach? Då är Hinterhag Alm det givna valet

Upplagt av Rickard Pettersson den 2014-sep-03 11:33:20

Många har hört talas om det, många pratar om det.

Hinterhag Alm är ett ställe du bara MÅSTE besöka, när du är i Saalbach, och det är dags för after ski.

Vi tänkte, att när vi ändå har varit här nere hela säsongen och i genomsnitt varit på Hinterhag Alm 1-3 gånger per vecka, så vill vi dela med oss av lite tips för ett klassiskt Hinterhag besök.

Kl. 15.30

En perfekt tidpunkt att komma till Hinterhag Alm. Då är det en halvtimma kvar tills musiken drar igång, och det är inte helt fullt med folk ännu.

Fördelen med att komma dit lite tidigare, är att du kan njuta av en välförtjänt och svalkande dryck vid ett ledigt bord. Innan lokalen börjar fyllas med folk och stämningen höjs.

Försök gärna att hitta en plats i huvudbyggnaden och helst någon våning upp. Då befinner du dig nämligen i lagom höjd med bandet. Skulle du få en plats här, har du både en bra överblick över dansgolvet och bandet.

Att få en sittplats är oftast ingen självklarhet, utan det är snarare en bonus om du kommer över ett ledigt bord. Det är nämligen vanligt att alla borden är uppbokade på Hinterhag Alm.

Gästerna till de reserverade borden, kommer oftast inte förens runt kl. 16.00 när musiken börjar, så fram till dess brukar det inte vara något problem att ”låna” ett bord.

Joseph har spelat på Hinterhag Alm i 16 säsonger.

Joseph har spelat på Hinterhag Alm i 16 säsonger.

Borden på Hinterhag Alm i Saalbach

Att många av borden är reserverade, kan man tycka vad man vill om. Oavsett, är det åtminstone ett tydligt tecken på Hinterhag Alms popularitet.

För att reservera ett bord, behöver du förbeställa dricka för ca. 400 €, alla bord är alltid reserverade.

Skulle du vara intresserad av ett bord, så kan det vara ett bra tips att prata med någon av guiderna.

Så kan du med några dagars varsel, boka upp ett läckert bord.

Kl. 16:00 – 17:30

Musiken drar igång! Nu har du inte längre någon nytta av en sittplats. Tvärtom – största delen, där du tidigare kunde sitta är numera del av dansgolvet.

Musiken spelas från scenen, och framförs av den numera legendariska Joseph, som ackompanjeras av en gitarrist och en trumslagare. Joseph har spelat på Hinterhag Alm i 16 säsonger, vilket innebär varje dag från december till mars.

I 16 år!

Det är svårt att sätt fingret på, vad som gör honom så bra, men han har en fantastisk inlevelse och bjuder på en enorm glädje.

Som första låt börjar Joseph med en riktigt österrikisk klassiker: Zillertal Hochzeitsmarsch. Du kan lyssna på sången här, för att få en känsla av vilken typ av stämning du kan förvänta dig på Hinterhag Alm.

Joseph blandar österrikiska klassiker med pop, som alla känner till.

En riktigt skön blandning helt enkelt.

Det är alltid ”fullt hus” på Hinterhag Alm .

Det är alltid ”fullt hus” på Hinterhag Alm.

Alla klassiker spelas!

Denna fantastiska stämning fortsätter nästkommande en och en halv timme. Många når en ”peak” efter 40 minuter, för att de har dansat så mycket och därför väljer att gå hemåt. Det ska du inte göra, för då kommer du garanterat gå miste om riktigt mycket!

Joseph fortsätter att leverera, så gå inte hem för tidigt.

Efter ca. 40 minuter in i ”showen”, så har Joseph redan bränt av en handfull RIKTGA KLASSIKER. Eisbärs Lied är garanterad en klassiker, som hörs hela vägen hem till byn.

”HEY! WIR WOLLEN DIE EISBÄREN SEH’N, OO-OH OO-OH OH!

“Cowboy und Indianer” är en annan favorit, vi guider brukar använda vårs skidstavar till att dansa den speciella “Cowboy und Indianerdansen”, som hela Hinterhag ofta dansar med till.

Det finns en handfull sånger av det här slaget, som du säkert hört och dansat till tidigare. T.ex.“Fliegerlied” och“Rotes Pferd”.

Andra riktiga klassiker som många brukar känna igen är:“Anton aus Tirol”,“Living Next Door to Alice” och“Sweet Caroline”. När riktiga klassiker som dessa spelas höjs stämningen ordentligt.

Omkring kl. 17:30

Vid denna tidpunkt, kommer du förmodligen höra Joseph börja ”varna” för den kommande Herzerltanzen. Det är den stora höjdpunkten på kvällen och brukar ske runt 19:00 -19:30.

När nedräkningen är klar, ropar Joseph:

“HERZERLTANZ MIT UNSERER EVI!”

Det är detta, som riktigt många människor förknippar med Hinterhag Alm.

Herzerltanz-sang börjar, och efter en eller två verser, står Evi, den söta ägarinnan plötsligt på den övre våningen, fullt klädd i Hinterhag-kläder förberedd för det som alla har väntat på.

Rockstjärnan Evi

Hon börjar kasta ut svettband till publiken. Snart går det över till t-shirts, hattar, halsdukar och även små klistermärken med Hinterhag-hjärtan på.

Det är faktiskt ganska imponerande, hur mycket saker hon tar med sig upp och skänker bort till publiken.

I slutet av sången böjer hon sig över räcket, mot den nedre våningen, och hänger där ett par sekunder.

Men när låten når sista versen, tar hon sig upp igen!

Evi är redo för österrikisk fest!

Evi är redo för österrikisk fest!

Som en sann rockstjärna slänger hon med håret, runt, runt, runt. När stämningen når bristningsgränsen, börjar hon att kasta ut saker till publiken (detta är de absolut mest eftertraktade souvenirerna).

Det hela avslutas med ett regn över publiken av Hinterhag-klistermärken formade som hjärtan.

Kl. 17:30-19:30

Festen fortsätter en stund till, även om många börjar dra sig hemåt efter en lång dag. Omkring 19.30 är det Josephs absolut sista sång, sedan är det dags för även de mest trofasta och partyglada gästerna att avsluta dagens afterski

Hemvägen är en historia för sig själv! Förklaringen stavas s-k-i-d-å-k-n-i-n-g. Det är bara en barnbacke man ska ta sig ner för, men på många ser det snarare ut som en svart backe efter ett pass på Hinterhag…

Det finns som tur är en väg hela vägen ner till byn, och det kör taxibilar härifrån. Ofta är detta det säkraste alternativet att ta sig hem.

Hoppas denna lilla berättelse och tipsen har gett dig en bättre bild av hur fantastisk stämning det är på Hinterhag Alm i Saalbach. Förhoppningsvis får du möjlighet att uppleva detta någon gång framöver.

Victor och Nicolai
Nortlander guider i Saalbach 2013/14

Kategorier: Apres-ski, Saalbach

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen