nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Skijoring i Serre Chevalier - en härlig aktivitets-kombo!

Upplagt av Frederik Lundgren den 2014-dec-21 22:43:23

Om du korsar slalom, skidhopp, vattenskidor med hästar i en härlig alpby… Vad får du då?

Du gissade rätt. Du får skijoring i Serre Chevalier!

Ordet härstammar från norskans ”skijøring” som betyder skid-körning. Ursprungligen var skijoring ett färdmedel under vintern men numera är det främst en tävlingsgren.

Från att skijoring bara var en demonstrations sport under vinter-OS 1928 så hittar du sporten livs levande idag, till exempel på “Ranch Du Grand Aigle” i Le Lauzet, Serre Chevalier.

Hästarna står och väntar på dig.Hästarna står och väntar på dig.

Rent krasst så är skijoring en skidåkare som blir dragen bakom en häst. Hästen är sedan utsedd med diverse utrustning som gör att du kan styra och bromsa samtidigt som det håller dig på ett lagom och säkert avstånd från din hästs bakben!

Tänk dig vattenskidor, bara att det är en häst i stället för båt. Typ. På Ranch Du Grand Aigle har de många skid-discipliner. Slalom, hopp, lopp och även lite freestyle – bakom en häst!

Nu skall Niklas visa vad han går för!Nu skall Niklas visa vad han går för!

För att hitta till Ranch du Grand Aigle så skall du köra av på en liten diskret väg från Serre Chevaliers huvudväg. Det är kanske inte det lättaste stället att hitta… Men du behöver inte vara osäker om du har hittat rätt när du väl har kommit fram!

Massvis med hästar och höns så långt ögat når och en cowboyhatt på varenda kotte. Idylliskt eller hur?

Här kommer kycklingarna fram och hälsar dig välkommen.Här kommer kycklingarna fram och hälsar dig välkommen.

På ranchen finns allt du behöver för din första skijoring tur! Det enda du behöver ta med är ett friskt humör och dina vanliga skidpjäxor. Du använder nämligen inte dina vanliga skidor nu utan du får låna ett par som är lite kortare, för att undgå att du slår emot hästens bakhovar!

Skrev jag skidpjäxor innan? Naturligtvis är detta inte bara något för dig som åker skidor.

Om du är snowboardare så byt ut vattenskidor mot wakeboard och du har samma upplevelse igen. Ta bara med dig dina boats och så kan du prova på boardjoring istället!

Oavsett vad du föredrar, så ser Polo (chefen på ranchen), till att du får all den hjälp du behöver för att få en bra första skijoring eller boardjoring upplevelse.

Polo, chefen över skijoring på ranchen.Polo, chefen över skijoring på ranchen.

Jag kan själv erkänna, att när jag är på väg med hästen fram till skijoring området så tänkte jag i stort sätt ”Åh herregud, hur ska nu detta gå”?

Och jag som dessutom är rädd för hästar. Men den känslan kan du nog inte undgå… Det är trots allt inget du provat förut!

Men lika snabbt som tanken dök upp försvinner den när du väl är har ”sadlat upp”. Så fort du märker av hästarnas personlighet och hur snälla och gulliga de är så känns det genast mer bekvämt att ställa upp sig bakom dem!

Min häst Indiana tyckte om att ”pussas” på kinden, och min kollegas häst Holiday tyckte om att bli kliad bakom öronen. Så märker man, att de inte är värre än att gosa med en söt hundvalp. Men en otroligt stark sådan!

Holiday och Indiana hälsar på kameran!Holiday och Indiana hälsar på kameran!

Chefen Polo ger instruktioner med de viktigaste sakerna, typ hur man svänger och stannar. Och sen är det dags för skijoring!

Skijoring är definitivt något du kan göra fler gånger och du kan själv välja svårighetsgrad. Vill du bara glida bakom hästen eller vill du köra slalom eller hoppa? Du bestämmer själv!

Är du fortfarande osäker? Kolla in vår förstahands-upplevelse av skijoring!

Detta var en lite annorlunda aktivitet som du kan göra när du besöker byn Serre Chevalier. Det finns dessutom massvis av andra härliga unika aktiviteter här… Varför inte prova paragliding , åka hundspann, snöskovandring och massa annat.

Det finns alltså massvis att välja på… Men jag lovar dig, skijoring något du måste prova!

Indiana säger tack för den här gången.Indiana säger tack för den här gången.

Jag menar, när annars får du chansen att åka skidor bakom en häst?

För att kunna göra detta, kolla deras hemsida eller prata med dina Nortlanderguider om det!

-WBSJ

Nortlanders reportrar, Bri och Niklas
från World’s Best Snow Job

PS. Ett stort tack till alla på Ranch du Grande Aigle som gladeligen tog hand om oss under vår eftermiddag med skijoring. De gjorde det enkelt för oss nybörjare att känna oss säkra och såg till vi tog med oss en positiv upplevelse hem efter en dag fylld av skratt och ett par fall!

 

Kategorier: Serre Chevalier

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen