nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Sommar i alperna: 8 aktiviteter vill du inte vill missa

Upplagt av Anna Knutsson den 2015-maj-25 12:00:51

Nu är skidsäsongen i stort sätt över för i år… Och det blev, trots en lite snöfattig start, en riktigt bra säsong!

Men bara för att det har blivit den tiden på året så behöver du inte utesluta alperna som resmål i sommar!

Alperna har nämligen massa härliga aktiviteter under sommaren och du får nu chansen att se förvandlingen från ett vinterland till ett sommarparadis!

Oavsett om alperna är din slutdestination, eller bara ett roligt stopp på vägen under din bilresa söderut i sommar, så kommer det verkligen förgylla din semester!

Här har jag samlat 8 aktiviteter som du kan välja och vraka mellan när du besöker alperna i sommar.

1. Vandra i gröna naturområden i sommar

Såhär brukar du kanske inte se Wagrain... Och det är lite som att du förväntar dig att Julie Andrews skall dansa fram över de gröna bergen!

Du har bergstoppar, bäckar, ängar och massa djurliv. Precis som i ett vykort. Det är verkligen en mysig omgivning för dig att vandra omkring i.

Här kan du också se bergsget, stenbock och murmeldjur medan du traskar runt… Och om du har tur så kanske du ser den ovanliga edelweissen bland alla alpblommor!

I slutet av sommaren leds djuren ner för bergen, utsmyckade enligt en tradition som kallas Almabtrieb. Sedan firas djurens hemkomst och välmående med fest och dans nere i byarna. Denna tradition lever ännu, så du måste se till att inte missa detta!

Om du gärna vill vandra uppe i bergen, men uppåt-vandring inte är din grej, så kan du faktiskt ta bussen eller varför inte ta liftarna "Flying Mozart" eller "Grafenberg" upp i bergen.

Härifrån kan du sedan ta en liten promenad på o-kuperad mark och kanske ta en bit mat i någon av de mysiga bergsstugorna. Då kan du njuta av österrikisk husmanskost när den är som bäst – i Österrikes alper.

Naturen i all ära, men jag tycker att det även borde finnas plats för lite kultur.
Om du också tycker det så vill jag rekommendera både Innsbruck och Salzburg.Runt dessa städer finns det nämligen 350 km vandringsleder men också ett stort kulturarv. Du kan till exempel gå en stadstur i Mozarts fotspår i Salzburg!

Wagrain är naturligtvis bara ett förslag - vandringsleder hittar du i stort sett omkring alla alpbyar!

2. Öva på din golfsving i Österrike

Österrike blev för tio år sen utnämnt till “Undiscovered Golfdestination of the Year“. Så nu är det kanske inte så o-upptäckt längre för varken dig eller mig... Men det är inte mindre fantastiskt!

Bättre omgivning får du leta efter… Speciellt häftiga är de två 18-hålsbanorna vid GC Zell am See. Du spelar totalt omgiven av berg och dalar.

Det är kanske inte de enklaste banorna du har spelat… Men i och med att det finns fem olika tees att slå ut från beroende på hcp så är det ändå banor som passar de flesta.

Golfbanorna i Zell am See är otroligt gröna och fina under sommaren.

Annika Sörenstam vann faktiskt för första gången Europatouren just på denna golfbana. Så oavsett hur du spelar när du är här, så du måste hålla med om att det är en helt annan njutning i att leta efter din boll i ett område med panoramautsikt över de österrikiska alperna!

Ett plus är att ett barn under 16 år spelar gratis tillsammans med en vuxen!

På tal om Österrike... Varje österrikare äter i genomsnitt 28 kilo äpple om året. Allt från äppelmust till äppelkyckling, äppellikör och såklart den klassiska apfelstrudeln!

I april börjar äppelträden blomma… Så varför inte ta seden dit man kommer och prova på massa spännande äppelrätter när du ändå är i Österrike i sommar?

Det finns även fina golfbanor omkring Bad Gastein.

Om du är lika duktig på att ”träffa vattnet” som mig så kommer nu en glad överraskning… Det är nämligen otroligt få vattenhinder på Golfclub Gastein.

Allt vatten verkar istället ha hamnat i de fem drickvattenbrunnar och termalvattenbrunnen som finns längs banan. Vilket passar dig utmärkt eller hur?

1golf_gasteinPå denna golfbana spelas även den legendariska ”Ski-Golf Competition”, vilket är en kombination av storslalomtävling och golfturnering.

Om du är här i slutet av april så kanske du ska anmäla dig?

Och om du inte spelar golf så är det inget problem på Golfclub Gastein.

Här kan du nämligen ta ditt gröna kort på fem dagar med intensivträning tillsammans med deras pro Adam Fischer.

Så var det slut på dåliga ursäkter över varför du inte skall spela golf i alperna i sommar!

Golfbanorna i Österrike är generellt öppna mellan april – oktober.

3. Skidåkning på glaciärerna i sommar

Bara för att du inte ser den… Betyder det inte att den inte finns där.

Snö finns inte alltid nere i byn, men uppe på Grande Motte glaciären omkring Tignes och Val dÍsere finns det massvis!

I sommar kan du åka skidor kors och tvärs över 20km pist som sträcker sig från 2700-3600m. Sedan tar du liften upp och njuter av solen och utsikten… Och tar ett åk till!

Kanske har du packat din egen matsäck, eller så sätter du dig på Panorama-restaurangen. Oavsett, så äter du en god lunch i en härlig atmosfär samtidigt som du jobbar på brännan…

Om du sedan väljer att ta ett par till åk, kollar in funparken eller besöker isgrottan – det är upp till dig!

Du ska heller inte glömma bort att det är gratis att bada Le Lagons poolområde tack vare ditt liftkort. Tackar, tackar!

glacier_alpsDu kan också åka skidor i Les 2 Alpes om du känner för det! För den största skidåkningsbara glaciären i Europa är väl inte så pjåkig att åka skidor på heller?

Du kan köra riktigt många sköna rundor på glaciären i L2A och för att inte missa någon så är det bäst att du äter en tidig frukost och så du kan påbörja dagen.

Det tar trots allt ca 30-45 minuter för dig att komma helt upp till toppen av glaciären…

Men det är det värt! Du har ju panoramautsikt med berg som L'Alpe d'Huez, Mont Blanc och Plateau de Vercors i sikte!

I sommar får du den allra bästa upplevelsen när du en klar morgon är på väg upp i liften och blickar ner på den orörda snö som du skall bli först att köra igenom.

Solen skiner… Och livet känns bekymmerslöst! Läs själv vad vår guide Lasse har att säga om en dag på glaciären i L2A.

Andra skidåkningsbara glaciärer som du kan besöka är tex tvillingglaciärerna Rettenbach och Tiefenbach i Sölden, Pic Blanc-glaciären i Alpe d’huez (som har en världens längsta nedfarter, Sarene-backen), Vallée Blanche i Charmonix och så naturligtvis Val Thorens höga toppar!

Som du ser... Det är bara att ta för dig!

4. Semester på två hjul

Du kan ta dig fram på många sätt i alperna.  Och i sommar är cykel ett utomordentligt alternativ!

Varför inte hyra en mountainbike i Alpe d’Huez? Denna stad är även nämligen välkänd inom cykelsport och Tour de France, så du kanske förstår att det finns riktiga kvalitets-slingor för dig och din cykel här!

Ett litet smakprov från underbara Livigno.

Du tar liften upp… Och cykeln ner. Det är själva konceptet. Men du behöver inte vara orolig över att du skall skumpa ner för en svart pist utan snö! Du följer märkta leder hela vägen ner på ca 800 meters fallhöjd.

Utsikten är fantastisk, men du ska samtidigt inte drömma dig allt för långt bort när du dundrar ner för steniga och gropiga leder och stigar.

Det heter inte mountainbike för ingenting, och det förstår du, när du skumpar ner för berget på din cykel. Det är en upplevelse… Helt klart!

I sommar kan du mountainbika på flera ställen i alperna, bland annat i Livigno, Les Arcs, Zillertal, Bad Gastein och Alpe d’Huez. Det är enkelt att hitta på plats. Speciellt om du kommer ihåg att mountainbike heter VTT på franska!

Kostnaden för cykelhyra ligger omkring 7€/timme alternativt 23€ för en heldag. Och så kostar en enkeltur i liften ett par euro också.

5. Vattensport av alla dess slag

I Tignes tycker jag att du ska ta en tur ner till Le Lac. Härnere finns nämligen den stora Lac du Chevril sjön som är full av möjligheter och aktiviteter för dig i sommar.

Om du inte är riktigt redo att släppa taget om dina skidor så kan du till exempel prova på vattenskidor. Eller vill du kanske hellre prova på “sommarskidor”?

Men det finns såklart en massa andra typer av vattenaktiviteter i Acroland water park. Vågar du till exempel prova på Blob Jump?

Är du den äventyrliga typen så kan du även prova på forsränning i bland annat Tignes, Val Thorens, Val dÍsere och Mayrhofen.

Kolla dessutom in Actionclub Zillertal i Mayrhoefen, för här kan du hitta information om forsränning och en massa andra äventyr som Canyoning, Tandem Paragliding, Tubing, Mega Abseiling.

Dessutom kan högst troligt Zillertal Activecard ge dig minst 10% rabatt på den aktivitet du väljer.

Vad tror du om att simma, hoppa, flyta och åka på rumpan genom en flod, ner för ett berg iförd neoprendräkt, hjälm och plastblöja?

Jag pratar såklart om canyoning! Detta kan du prova i till exempel Sölden eller Tignes.

canyoning_alpsDet tar ca 2-5 timmar för dig att klättra nedför ett vattenfall beroende på vilken svårighetsgrad du valt.

I Ötztal Valley i Sölden kostar canyoning ca 80€ (inkl. hyra av utrustning) och du kan boka det  här.

Jag har inte provat det själv ännu, men efter att ha sett detta på ”Berg och Meltzer i Europa” så måste jag bara prova! Håller du med mig?

Tänk bara på att du skall vara simkunnig och att alla som deltar skall vara minst 13 år.

6. Bergsklättning i de franska alperna

Med så många berg och bergstoppar i alperna så skulle du väl bli förvånad om jag inte nämnde att man även kan klättra… För det kan man!

I Tignes och Chamonix så finns det möjligheter för både för dig som är nybörjare och dig som är en lite mer rutinerad klättrare.

Detta är dessutom en rolig aktivitet för både familjen och kompisgänget då i stort sett vem som helst kan göra detta! Du ska bara kolla med guiden vad minimum-åldern för arrangören är först.

Du kanske blir överraskad över hur bra sommar och alperna passar samman… För det är ganska häftigt att se alperna på detta sätt. Speciellt när du blickar ut över de berg och dalar som du kanske aldrig sett utan snö.

Ibland kan du inte se skogen för träden är i vägen… Och i detta fall har du inte kunnat se bergen för att snön var i vägen. Du kommer inte bli besviken när du bergsklättrar i alperna i sommar, tro mig!

I Chamonix varierar kostnaden beroende på hur många ni är. Men du kan läsa mer om detta samt boka med High Mountain Guides här.

7. Se alperna från ovan – Paragliding

När du tar ditt första spring ut i luften så är det en riktigt speciell känsla. Vinden tar bokstavligt fatt i dina ”segel” och du glider fram över en utsikt som du inte får någon annanstans.

Och du behöver aldrig vara orolig under din lilla flygresa, för du gör den inte ensam. När du flyger i luften så har du naturligtvis en instruktör med dig på ryggen.

Vissa instruktörer du möter är äventyrligare än andra, så om du känner för en adrenalinrusch så är Serre Chevalier ett hett tips!

Guiden Christina fick nämligen en ordentlig flygtur som hon delar med sig av i sitt inlägg om paragliding i Serre Chevalier som du kan läsa här.

Här får du ett litet smakprov från Christinas paragliding-upplevelse

Du kan prova på paragliding i de flesta franska alpbyar, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att konceptet föddes just här!

Paragliding kräver ingen direkt åldersgräns eller förkunskap för att du skall kunna få prova. Det är därför en riktigt bra aktivitet som passar alla du reser med i sommar!

Priset varierar beroende på arrangör och hur länge du är i luften. I Avoriaz kostar det 75€ med Evolution 2 och boka gör du här.

Bonusinfo:
De flesta boenden erbjuder "sommarpass" som ger dig tillgång till badlandskap, liftsystem, golfbanor etc. Så kom ihåg att kolla med ditt boende om det finns något sådant för dig!

8. All in 1 – Area 47

Det finns lite olika typer av större områden som har flera aktiviteter samlat… Men inget slår Area 47. Utomhuslekplatsen i Ötztal Valley, Sölden har tänkt på allt!

Parkera bilen och promenera in i området… Sen slutar allvaret.

Du vill aldrig lämna utomhuslekplatsen Area 47 i Ötztal Valley, Sölden.

På med badkläderna och sätt fart mot vattenområdet där du provar blobbing, jätte vattenrutchbanan, och kanske lite vattenskidor.

När du ska varva er efter din adrenalinrusch så sätter du dig ned på solterassen på Lakeside restaurangen och käkar en saftig hamburgare...

area47_clibSen är du klar för en omgång i Offroadområdet där du kan köra elcyklar, cross-buggies och mountainbikes.

Och sen bär det av till utomhusområdet där du klättrar, åker linbana, provar på rafting och canyoning…

Och sen ville du såklart skynda dig och hinna med lite beachvolleyboll och strandfotboll i strandområdet innan det är dags att avsluta dagen med lite Sydamerikansk Parilla på restaurangen ARGENTINIAN BBQ.

Det blev nästan lite hektiskt det där eller hur? Du hann ju inte ens besöka inomhusområdet?

Det enda problemet som detta ställe verkar ha är att det finns så många aktiviteter att du kommer att behöva flera dagar om du ska lyckas prova alla!

Hall i hatten for pa Area47 hander det grejer!

Håll i hatten för på Area47 händer det grejer!

Men som jag sa tidigare, Area 47 har tänkt på allt! Det finns nämligen även ett område med flera olika boendealternativ!

Priserna varierar men man kan beställa ett icke-bindande kostnadsförslag här på deras hemsida.

Inga ursäkter kvar! Du kommer definitivt vilja lägga ner mer än en dag för detta stopp! Priser och öppettider hittar du här.

Det var 8 förslag på vad du kan göra i alperna i sommar. Men låt inte mig sätta stopp för fantasin, du kan göra massa mer än detta…

Ridning, sommarrodel, besöka hälsobad och badsjöar, campa, besöka vingårdar eller kanske Family Wonderland (Salzburger Land)… Jag kan fortsätta skriva i all evighet!

Alltså, i stort sätt allt som du kan göra på en solsemester kan du göra i alperna… Med en uppgraderad utsikt!

Så varför inte återuppleva din favoritby i alperna i sommar?

Anna Knutsson
Nortlander Marketing & Content Consultant

Kategorier: Aktiviteter, sommar

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen