nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

St. Anton: Här finns det bästa av 3 världar

Upplagt av Sanna Löfgren den 2015-aug-03 12:00:58

Mottot i St. Anton är: EAT. SKI. RAVE. REPEAT.

Detta är nämligen skidparadiset med det bästa av tre världar; god mat, drömlika pister och ett fartfyllt uteliv.

Vi guider i St. Anton har därför tagit fram 9 absoluta måsten för din skidvecka här. Och det innefattar allt från var du äter den godaste 'Kaiserschmarrn', till vart du ska gå om du vill slå pjäxorna i taket!

3 österrikiska klassiker du måste smaka på

Efter en härlig förmiddag på skidorna har det blivit dags för lunch… Beställ då in ‘Tiroler Gröstl’, gärna på Krazy Kanguruh!

Detta är den perfekta lunchen, för den ger energi till resten av skiddagen utan att du blir alldeles för proppmätt.

Rätten är som en lite matigare motsvarighet till pytt-i-panna. Mört kött, knaprigt bacon och kryddstark korv blandas med stekt potatis och färska grönsaker.

Och till detta rekommenderar vi att du släcker törsten med Schiwasser, den söta österrikiska saften.

Förresten när du ändå är på Krazy Kanguruh, så varför inte festa till det med shoten ”KK-killer” med det hemligstämplade receptet?

En obligatorisk smakupplevelse när du är i St. Anton är ‘Kaiserschmarrn’! Denna efterrätt beskrivs bäst som stuvade pannkakor med grädde och olika sorters sylt, men allra helst Zwetschkenröster som är en österrikisk plommonkompott.

Till Kaiserchmarrn sitter dessutom en värmande kopp Jägerte eller Glühwein fint.

Vi vågar faktiskt säga att St. Antons bästa Kaiserschmarrn finns på den omtalade restaurangen Hospiz i St. Christoph.  Hit tar du dig lätt på skidor genom att följa den blåa pisten nr 8.

Men vad vore ett besök i Österrike utan en ordenlig Wienerschnitzel?

I St. Anton finns det ingen restaurang som inte serverar Wienerschnitzel... Det är ju trots allt klassikernas klassiker i Österrike! Men lustigt nog sägs det att denna populära rätt härstamma från norra Italien!

Den traditionella Wienerschnitzeln är gjord på kalvinnanlår och serveras med en citronskiva. Tillbehören å andra sidan varierar beroende på var du är, och du kan få allt från maionnäs och pommes frites, till kapris och ansjovis.

Besök Hotel Post’s restaurang för att avnjuta byns godaste Schnitzel och ta ett glas Almdudler, en omtyckt österrikisk läskedryck som smakar ungefär som Pommac till!

3 pister du måste testa i St. Anton

Ta gondolen upp till St. Antons högsta topp Valluga, som ligger 2 811 m.ö.h.

Utsikten här är helt otrolig - så håll kameran i högsta hugg!

En bluebird dag kan du dessutom se hela fem olika länder, nämligen: Österrike, Liechtenstein, Schweiz, Tyskland och Italien!

Från Valluga tar du pist nr. 17, för att sedan carva ner för den långa och härliga backen nr. 14. I botten hittar du restaurangen Ulmer Hütte, och det är här du ska passa på att ta dig en välförtjänt paus i solen.

Efter lunchen håller du vänster så att du kan köra ner för den blå pisten nr. 12. Kom ihåg att ta ordentligt med fart för backen blir mot slutet till en transportsträcka.

Och kära skidåkare: var så snälla och ge en hjälpande stav till stackarna på bräda!

När du nått fram till den den blå pisten nr. 4a kommer du så småningom ner i den lilla dalen ”Happy Valley”. Pistens perfekta lutning och bredd skapar näst intill magiska åk som du inte vill gå miste om.

Schindlergrat är en av de få liftarna i St. Anton som ännu inte har moderniserats. Denna charmiga tvåsitslift tar dig nära bergen, och utsikten är slående!

Du kommer upp på nästan samma höjd som Valluga, men du slipper liftkön.

Väl på toppen ska du sedan åka ned för den röda pisten nr. 14 och så hålla till höger. Då kommer du ner för den breda, sköna, blå pisten nr. 17. Härifrån är det bara att glida hela vägen ner till Stuben.

Stuben är ett lite mindre skidområde, med få, men underbara pister. Men det bästa är kanske faktumet att det i stort sett är tomt i backarna. Här har du alltså chansen att få vara ensam bland bergen!

Har du hört om Kapall-VM-backen i St. Anton?

Du ska bara ta liften upp till Kapall, knäppa hjälmen och gasa på! Den breda svarta pisten nr. 35 tar dig till pist nr. 25 som du inte får lov att missa, – VM-backen.

Det var alltså i denna pist som Österrike kammade hem elva medaljer, varav St. Antons egen OS-stjärna Mario Matt tog guld.

Pisten är brant och perfekt för dig som söker en skön utmaning! Pisten tar dig ända ner till byn, men så är det bara att ta liften upp igen!

Se Mario Matt ta hem segern i St Anton.

3 klubbar du måste ge ett besök

Happy Valley låter inte bara som stället du vill besöka utan det är det också! Oavsett om det är  förfest eller bara ett glas rött - så är det på Happy Valley kvällen börjar!

Baren tillhör designhotellet Anthony’s och bjuder både på live band/DJ och goda drinkar. Happy Valley’s mojitos är i sig ett måste att smaka!

Håll även utkik efter Happy Valley’s populära temakvällar.  Kanske är färgstarka ”Neon-Party”, där du blir stylad med UV-färg av personalen innan du intar festen något för dig?

Piccadilly är baren som är känd för att ha den bästa live musiken i St. Anton. Här vågar vi utlova dans långt in på småtimmarna!

Det är en väldigt blandad publik… Men det ska ändå påpekas att Piccadilly har en lite mer mogen publik, så du slipper trängas med vilda säsongare på dansgolvet.

DJ, dans och drinkar? Då har du hittat rätt. BOBO’s är känt som byns ”Hot Spot” och du har inte riktigt festat i St. Anton förrän du har varit här.

Vi utmanar dig att testa shoten Monkey brain (som varken smakar eller ser bättre ut än vad den låter). Men du får inte lämna St. Anton utan att ha provat den!

Även här hålls roliga temakvällar, med allt från ”Pirat-Party” till Nerd-Night”. Så se till att packa ner lite olika maskeradkläder i resväskan innan du reser till St. Anton för du vet aldrig vad du kan behöva!

Det är faktiskt få skidorter som har så mycket att erbjuda som St. Anton har. Och jag skulle säga att det knappast är en slump att folk väljer att åka tillbaka år efter år…

Om du inte har varit här ännu, så prova det...

EAT. SKI. RAVE, och... REPEAT!

Sanna Löfgren
Nortlander-guide i St. Anton 2014/15

Läs mer om St Anton

 

Kategorier: St. Anton

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen