nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Ta med hela familjen på skidsemester till Alperna

Upplagt av Alicia Larsson den 2020-okt-28 11:42:27

Inget ger så mycket glädje som att åka skidor tillsammans, oavsett hur stor eller liten man är ❄

Här kan ni få svar på de vanligaste frågorna om att åka på skidresa med barn till Alperna.

Mina bästa barndomsminnen är från när hela familjen åkte på skidresa till snötäckta berg. Där väntade en vecka med både aktiviteter och avkoppling. Jag minns specifikt de mysiga stunderna när snön föll utanför fönstret och vi kurade ihop oss med en kopp varm choklad, pratade om dagens skidåkning och skrattade åt när min lillebror åkte störtlopp i alla pister medan min mamma försökte komma ifatt efter honom.

En skidresa med barnen ger både skratt, svett och tårar. Men viktigast av allt är att det ger familjen tid till att umgås och göra roliga saker tillsammans. A-O är att planera och organisera er skidresa så den blir så bra som möjligt för alla.

Keyvisual Family

Alperna vs. fjällen

Innan jag börjar svara på de vanligaste frågorna om skidresor till Alperna med barn, vet jag att många barnfamiljer tycker att svenska eller norska fjällen är att föredra när man åker med barnen.

Jag uppskattar självklart också skidåkningen i fjällen! Men det finns många fördelar med Alperna när man åker på skidresa med barn. Läs mer om Alperna vs. fjällen här.

  • Det är billigare att äta och dricka i Alperna, jämfört med de svenska fjällen.
  • Det är varmare i Alperna (fler soltimmar också), vilket är skönare för barnen!
  • Större skidsystem med varierande nivå på pisterna - upptäck nya pister varje dag!

1. Vilka länder är bäst att välja för en skidresa med barn?

SVAR: Landet i fråga har inget och göra med hur anpassad skidresan är för barn. Däremot är det viktigt att undersöka vilken skidort som passar bra för barn när det gäller svårighetsnivå på pister, möjlighet för skidskola, aktiviteter och dylikt.

Vi har många destinationer som är familjevänliga och optimala för barn i alla åldrar. Här kommer några tips på skidorter i Frankrike, Italien och Österrike som passar perfekt för en skidresa med barn. Det är bara att välja familjens favorit!

Italien

3 Zinnen
Här finns många ski-in/ski-out boenden med barnklubbar. Det stora skidsystemet har många blå pister för barnen. Vill ni göra något annat än att åka skidor kan ni besöka äventyrsbadet Auqa fun. I 3 Zinnen äter ni gott med det bästa från både Österrike och Italien.

Livigno
I Livigno finns ett stort barnskidområde med närhet till massor av caféer. Barnen kan gå i svensk eller skandinavisk skidskola. Skidsemestern kommer garanterat vara full med snö då Livigno är en snösäker by på 1 816 meters höjd.

Frankrike

Alpe d'Huez
Denna franska skidort är en solsäker destination med många soltimmar som värmer frusna barn. Byn erbjuder massor av aktiviteter, med allt från ishall till badhus. Här hittar ni många blå pister och givetvis skandinavisk skidskola för barnen.

Österrike

Obertauern
I Obertauern är det nästan ”ski-in-ski-out” i hela byn, så var ni än bor är det nära hem efter en lång dag i pisten. Här erbjuds barnen att gå skandinavisk skidskola. Det finns också ett brett utbud av restauranger och caféer i Obertauern som passar både barn och vuxna.

Zell am Ziller
I denna skidort är det billigt att bo och leva, vilket passar perfekt för större barnfamiljer. Upplev en familjär stämning i byn och testa kälkåkningen längs en sju kilometer lång ljusslinga. Här finns ett stort skidområde med många blå pister och skidskola med skandinaviska lärare.

AlexFilz-2899

 

2.  Ska man välja lägenhet eller hotell när man reser med barn?

SVAR: Det finns inget rakt svar på vilket boende som är bäst för just er skidsemester. Allt beror på vad ni uppskattar - både lägenhet och hotell har sina fördelar. Ställ er frågan: vill ni bli ompysslade eller rå om er själva?

Nortlanders egna hotell i Alperna ger er mycket för pengarna, samt inger känslan av att vara hemma. Många hotell har barnaktiviteter som ger er föräldrar tid till att ta hand om varandra och njuta av skidsemestern.

Bor ni i lägenhet kan ni förvänta er mysiga stunder i ert boende och tid till varandra. Efter en lång dag i pisten kan ni spela sällskapsspel, laga goda middagar tillsammans eller gå ut och äta på restaurang. I många lägenheter ingår slutstädning så du kan bara lämna utvilad och redo för vardagen!

3. Var i Alperna kan man få skandinavisk skidskola?

SVAR: För att barnen (och ni vuxna) ska få en så bra upplevelse som möjligt i backen, kan skidskola i Alperna vara ett bra alternativ. Vi erbjuder skandinavisk skidskola på flera skidorter i Alperna och på så vis får barnen en trygg och säker grund. I Österrike erbjuder vi skidskola för barn från 3 års ålder, så att även minstingarna kan lära sig att åka skidor.

Jag lovar, till slut är barnen så duktiga att de åker bättre än sina föräldrar! Då kan det vara ett alternativ för er vuxna att ta en privatlektion eller gå i skidskola ni med. Man kan alltid utveckla sin skidåkning - oavsett ålder!

Förutom de skidorter som jag tipsade om ovan, kan ni läsa mer om skidorter som erbjuder skidskola här.

Familie im Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn (2)

4. Vilken skidutrustning borde mitt barn ha?

SVAR: På alla skidorter finns det skidutrustning att hyra för både vuxna och barn. Hjälm är det viktigaste som barnen måste ha! Vi rekommenderar dock att alltid ha skidhjälm på sig i pisten oavsett ålder. I Österrike och Italien är det ett krav att barn under 15 år har skidhjälm i backarna.

Har ni barn i olika åldrar och planerar ni att åka på skidresa flera år på raken är ett tips att investera i pjäxor som barnen kan ärva av varandra. Detta gäller även skidkläder som termobyxor, jackor och underställ. Det brukar även vara bra pris på andrahandsmarknaden på skidkläder som är i gott skick. Då sparar ni både pengar och är snälla mot miljön - win-win!

5. Vad ska jag packa med till barnen som kan underlätta på skidresan?

SVAR: Förutom de vanliga sakerna som behövs på en skidresa kan det finnas några saker som ni kan packa med för att undvika tjat och tårar. Men var inte orolig! Det finns många saker som man kan köpa på plats på skidorten, ifall det är något som saknas när ni kommer fram.

  • Kexchoklad - Räddar humöret på både vuxna och barn när hungern smyger på!
  • Rånarluvor - En tunn luva till barnen som är perfekt under hjälmen. Den täcker hals, kinder, panna och kan dras upp över hakan när det blir kallt.
  • Skavsårsplåster - Det värsta som finns är en öm blåsa på foten efter en dag med hårda pjäxor. Skavsårsplåster är verkligen räddningen!
  • Kortlek/sällskapsspel - Ett spel underlättar när ni vuxna vill ta en längre paus i pisten och njuta av solen. En kortlek kan ge er en paus samt tillfälle att umgås.
  • Lätt ryggsäck -  Det är här ni packar nödvändigheterna som behövs för en dag i backen. Tänk på att ryggsäcken ska vara lätt - den kommer troligtvis vara full med många saker.

Behöver ni en fullständig packlista för hela familjen kan ni läsa mer i detta blogginlägget.

barnpulkaVT

Vill ni ha mer svar och tips på skidresor med barn?

Du är mer än välkommen att skicka in dina funderingar till info@nortlander.se eller ringa oss på 040 - 664 70 80. Vi hjälper er att hitta den bästa skidresan till Alperna!

LÄS MER OM SKIDRESOR MED BARN

PS. Släpp alla krav på skidresan och ta många pauser så att barnen (och föräldrar) kan vila och slappna av. Huvudsaken är att ni alla har kul och får känna skidglädje på skidsemestern!

 

Kategorier: Alperna, Barn, Barnresor, Familjesemester

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen