nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Upptäck Bad Gasteins många sidor

Upplagt av Elsa Börjesson den 2019-dec-11 10:23:10
Bad Gastein är en mysig liten by, med charmiga gamla hus i olika färger, som ligger omgiven av vitklädda bergstoppar. De vackra omgivningarna, de slingriga små gatorna och den trivsamma österrikiska atmosfären är några av anledningarna till skidortens popularitet.  

Omgiven av de ståtliga alptopparna erbjuder Gasteindalen med dess Bad Gastein inte bara fantastisk skidåkning, österrikisk afterski och pulserande nattliv utan även sköna besök i de berömda kurbaden, härliga matupplevelser och hisnande naturäventyr. 

Bad Gastein by

Skidåkning i fem områden med olika karaktär

Skidåkningen i Gasteindalen har mycket att erbjuda. Området sträcker sig från 1 100 meter över havet upp till 2 700 meter, och här finns skidåkning för alla skidåkare och preferenser. Ta några härliga carvingvändor eller utforska de fina offpist-möjligheterna!  

Gasteindalen består av fem olika skidområden, nämligen Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Grossarl och Sportgestin, vilka allesamman har sin egen karaktär.  

Generellt sett brukar Bad Gasten och Bad Hofgastein rekommenderas för familjen eller den mer oerfarne åkaren. Dessa två områden är sammanlänkade och utgör tillsammans det största liftsystemet i dalen. Här återfinns en av östra Alpernas längsta pist, Hohe-Scharte Nord pisten, som är medelsvår och hela 10,4 kilometer lång. Det är okej att inte ta hela pisten i ett åk!

När ni behöver en paus är det perfekt att stanna till på Weitmoser. Rastplatsen ligger fint och har en mysig uteservering med solstolar där man kan jobba på brännan.  

Bad Gastein skidåkning

Området Sportgastein är det högst belägna i Gasteindalen, vilket ger en bra snökvalitet även sent på säsongen. Här är förutsättningarna för mer erfarna åkare helt perfekta. Det finns både pister med bra lutning och massvis av spännande offpist att utforska.  

De två sista områdena Dorfgasten och Grossarl passar de flesta typer av åkare. Det bästa är att du ofta har pisterna nästan helt för dig själv här. Njut av den ofta skinande solen och de breda, sköna pisterna och slipp liftköer. Nere vid dalstationen finns fina barnbackar och uppe på berget finns pister för alla nivåer.  

Om de 201 pistkilometrarna i Gasteindalen inte skulle vara tillräckligt har du cirka 560 kilometer pist till att utforska. Bad Gastein är nämligen en del av skidparadiset Ski Amandé som bland annat omfattar St. Johann, Maria Alm och Wagrain. En skidresa till Bad Gastein bjuder alltså på all den skidåkning du klarar av!  

Bad Gastein offpist

 

Avkopplande eller upptäckande aktiviteter

Med härligt ömma ben efter dagens skidåkning kan det väl knappast passa bättre med ett besök i byns kurbad, där du kan koppla av och skämma bort dig själv.  

Felsentherme, Europas mest miljövänliga bad- och spaanläggning, har traditioner som går långt tillbaka i tiden. Redan på medeltiden kände man till den helande kraften från de naturligt varma källorna här i Bad Gastein. Eftersom vattnet kommer direkt från de varma källorna byts det varje dag ut och på så vis behövs inget klor, vilket gör spaanläggningarna miljövänliga.  

Efter ett par timmar spaområdet med både utom- och inomhuspoler samt flera olika typer av bastu är trötta muskler efter skiddagen ett minne blott! 

Du har också möjlighet att få olika slags massage och andra wellness-behandlingar, så kroppen är helt redo för skidbackarna igen. Ett tips är att prova att simma ut i utomhuspoolen när det fortfarande ligger snö på kanten och ligga i det varma vattnet och spana ut över berget och alla pisterna.  

Bad Gastein Felsentherme

Ett annat måste är världens högst belägna hängbro. Testa din höjdrädsla och se om du vågar ta en promenad över hängbron på toppen av StubnerkogelPromenaden är minst sagt en hisnande upplevelse, genom gallergolvet ser du rakt ner till pisten många meter under dig. 

På sommaren är Bad Gastein en populär utgångspunkt för naturskön vandring, men om du tycker om vandring behöver du inte låta snön stoppa dig. Det finns nämligen över 100 kilometer preparerade vandringsleder där du kan vintervandra och upptäcka naturens rogivande storslagenhet bortom pisterna.

Du kan även prova på att ta en guidad vandring med snöskor och eventuellt ha turen att se några av Gasteindalens alla djur.   

Bad Gastein natur

 

Runda av dagen på bästa vis

I Bad Gastein finns restauranger av alla typer och i alla prisklasser, så här behöver ingen gå hungrig!  

För dig som är sugen på att prova klassisk österrikisk husmanskost rekommenderar vi Bäckerwirtsgud i Bradbuck. Restaurangen huserar i en byggnad med anor från 1400-talet, vilket skapar en gemytlig atmosfär. I köket tillbereds rätter anpassade efter säsongen med regionala ingredienser och från den egna trädgården.  

Bad Gasteins bästa pizza hittar man enligt oss på Ristorante Angelo, som ligger mitt i Bad Gastein. Stämningen är på topp och den genuina italienska maten är otroligt välsmakande.  

Vi kan även tipsa om ett besök på Ginger n’Gin som bjuder på asieninspirerad mat i fantastiska omgivningar. Restaurangen ligger i Grand Hotells lokaler och genom fönstren kan du blicka ut över det berömda vattenfallet och bergslandskapet. Ginger n’Gin är faktiskt både restaurang och cocktailbar och de historiska kulisserna skapar en perfekt blandning av kultur och nattliv.  

 Bad Gasten Gin n'Gin

Givetvis finns det även ett rikligt utbud av härlig österrikisk afterski i Bad Gastein. Om du letar efter tvättäkta österrikisk stämning är Lederhosenbar ett hett tips. Här bjuds du på en klassisk miljö i äkta alphyttestil med träpaneler och autentisk känsla.

Husbandet kallas numera för “the Naked Swedes” efter att de en kväll slet av sig kläderna på scen. De två göteborskillarna har en bred repertoar och lyckas därmed alltid spela det som gästerna vill höra.  

Stämningen är på topp och det är svårt att inte bli på festhumör med alla sköna bartenders, (eventuellt) nakna svenskar och glada gäster! 

Medan lederhosenbar är relativt ny är Silver bullet mer av en klassiker. Afterskibaren är mest känd för sin livemusik och stoltserar med gästartister såsom Patrik Isaksson, Måns Zelmerlöw och Sanna Nielsen.

Om du skulle bli hungrig av allt dansande kan du ta en paus och beställa in en god korv, här serveras nämligen mat intill sent på natten.  

Bad Gastein Lederhosenbar

Bad Gastein har allt en skidåkare kan önska sig - skidåkning i världsklass, fantastiska spamöjligheter, festlig afterski och härlig österrikisk stämning. Här väntar minnesvärda upplevelser! 

Vill du också uppleva Bad Gasteins mysiga by, sköna stämning och fantastiska skidåkning? Se alla våra skidresor genom att klicka på knappen härunder. 

SE ALLA SKIDRESOR TILL BAD GASTEIN

Kategorier: Bad Gastein, Österrike

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen