nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Val d’Isere: Njut av de nypistade backarna före alla andra med ‘First track’

Upplagt av Tom Cevey den 2017-mar-13 12:00:27

Val d’Isere är en by med en historia som går tillbaka långt innan alla skidfantaster hittade hit.

Nu är området dock ett av de populäraste i Alperna. Det kan därför vara svårt få njuta av en nypreparerad pist utan att trängas med andra... Men du ska inte vara orolig. Vi har nämligen hittat en lösning på detta!

Konceptet är en aktivitet som vi kallar ‘First Track’.

Läs vidare, så ska jag berätta mer om hur du kan komma ut på pisten i Val d’Isere innan alla andra!

Ha pisten for dig sjalv med First Track i Val d'Isere.

Ha pisten för dig själv med First Track i Val d’Isere.

Historien om Val d’Isere

Byn ligger i Savoieområdet, 1 850 meter över havet. Och detta är faktiskt en av Frankrikes äldsta bevarade skidorter. Det finns spår från att byn var bebodd redan under romartiden, och det ska för 500 år sedan varit en by med 750 invånare.

Idag är byn dubbelt så stor, med 1753 invånare som bor här året runt... Och om vintern så växer byn till upp emot 25 000 invånare!

Val d’Isere är därför inte bara en by som är full av genuin historia och pittoreska attribut, men samtidigt ett ställe med fina restauranger och ett härligt nattliv.

Liftarna öppnar och byn växer

De första liftarna öppnades i 1930 och idag har Val d’Isere ett 300 kilometer stort pistsystem med 154 liftar, två snowparks och sommarskidåkning i Espace Killy-området.

Byn fick sitt stora internationella genombrott när Val d’Isere fick äran att vara värdby för vinter-OS 1968 och sedan ytterligare en gång 1992.

Idag hålls det världscup-tävlingar varje år i området. Några av dessa tävlingar hålls påi pisten ”La Face” som jag varmt kan rekommendera att du tar ett par år i nästa gång du är i Val d’Isere.

La Face är brant och bred pist, som tar sig längs berget hela vägen ner till byn.

I och med att pisten är väldigt populär kan du sällan räkna med att få känna på den när den är helt nypreparerad. Men för att du ska kunna få möjlighet till detta erbjuder vi en ny aktivitet som vi kallar ‘First Track’.

Kann pa snon innan alla andra har vaknat...

Känn på snön innan alla andra har vaknat...

Starta dagen med First Track

First track är en aktivitet som gör det möjligt för dig, att redan klockan 8:15 på morgonen, ta första liften upp tillsammans med pistörerna som ska upp för att arbeta.

Pistörerna åker sedan ner för att se till att allt är säkert... Och vi andra passar på att tillsammans värma upp våra kroppar på toppen av berget.

Jag kan intyga, att det är något speciellt med att stå uppe på toppen nästan helt själv och kika ner på en sovande by som sakta med säkert vaknar till liv.

Morgonstund har guld i mund...

Morgonstund har guld i mund...

När vi känner oss ordentligt uppvärmda och klara får du möjlighet att tillsammans med en lokal skidlärare, ta de första svängarna ner för den forna olympiska backen.

Och jag kan lova dig att det är ett riktigt toppenåk du får!

När du lyckats ta dig hela vägen ner, och förhoppningsvis fått ett av dina livs bästa åk, tar vi oss vidare till ett mysigt café vid pisten för att ta något varmt att dricka. Bättre morgon än så får du inte i Val d’Isere!

Vi arrangerar aktiviteten varje onsdag, och är något som vi rekommenderar till erfarna skidåkare.

Priset är 15€ per person och då ingår det skidinstruktör och något varmt att dricka till.

Tveka inte. Ta tag i någon av oss guider i Val d’Isere, så hjälper vi dig att boka in First Track. Förhoppningsvis kan vi ge dig den kanske allra bästa starten på dagen.

Vi ses!

Tom Cevey
Nortlander guide i Val d'Isere 2015/2016

Läs relaterade blogginlägg:

Glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedanför och få massa intressant läsning, erbjudanden eller andra nyheter direkt i inkorgen. Du kan själv välja vad du är intresserad av!

Kategorier: Val d'Isere, Aktiviteter, Arrangemang

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen