nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Val Thorens - mer än bara skidåkning

Upplagt av Angelica Svensson den 2020-jun-12 08:30:00

Val Thorens stoltserar med titeln som Europas högst belägna skidort på 2 300 meter över havet, och har utsetts till världens bästa skidort flera år i rad. 

Visste du att Val Thorens by blev byggd först efter att skidsystemet var byggt? Här har man alltså skapat en by efter att skidåkningen var på plats. Detta säger rätt mycket om hur viktig skidåkningen i Val Thorens är.

 Det finns dessutom så mycket mer att upptäcka i Alpernas pärla...

Val Thorens - Nortlander

En värld av skidmöjligheter

Val Thorens har fantastisk snökvalitet och snögaranti från november till maj. Eftersom skidorten är byggd för att optimera skidåkning har man i stort sett alltid ski-in/out till de 320 pisterna och 175 liftarna. Pisterna är allt ifrån gröna till svarta och det finns även bra off-pist här om man är intresserad av det.

För den som vill förbättra sin freestyleåkning finns även Val Thorens Snowpark vilket är ett område som erbjuder skidåkare och snowboardåkare på alla nivåer möjligheten att utvecklas. På runt 70 000 kvadratmeter finns hopp, rails och mer ovanliga redskap. Under hela vintersäsongen arrangeras det även många tävlingar.

Val Thorens - Koh-i-Nor

Ett myller av Michelinstjärnor

Val Thorens är klassad som en gourmetort med över 60 restauranger och 40 barer.  

Jean Sulpice är känd som den yngsta franska kocken som någonsin fått en Michelinstjärna vid 26 års ålder (Restaurant de Jean Sulpice). Vi har honom att tacka för att Val Thorens blivit en gastronomisk skidort, som har öppnat dörren för flera spännande restauranger i olika genrer.

Det finns numera ett flertal Michelinrestauranger i byn. Låter det lockande med panoramautsikt över Val Thorens så rekommenderas det varmt att kolla in Hotel Le Koh-I Nor. Här kan gäster välja mellan hela tre restauranger. Ett kök har en internationell touch och här finns den bästa panoramautsikten över hela Val Thorens. Man kan också njuta av middag i det lyxiga brasseriet, och till sist finns den nyare La Cave som serverar lokala specialiteter från Savoie-regionen.

Alla tre restaurangerna drivs av kocken Eric Samson, som med två Michelin-stjärnor i bagaget sätter samman kreativa och välsmakande rätter som med säkerhet tillfredställer smaklökarna.

La folie douce

Skidsemestern är en riktig fest

I Val Thorens kan ni förvänta er en riktig fest. Här finns några av de största klubbarna i Alperna.  

Efter en lång skiddag kan dagen avrundas på La Folie Douces uteservering. Här poppas champagne och alla lyckliga semesterfirare har ett stort leende på läpparna. Om man har ork kvar kan man alltid gå ut och starta med ett glas på solterrassen och sedan se var det bär hän.

Om man gillar rom ska man absolut besöka Rhum’s box där man kan få hela 42 olika sorters rom.  

Bra att tänka på: Byn har en bargata, så den som inte riktigt är sugen på att festa rekommenderar vi att bo så långt bort från den som möjligt - det tenderar till att bli livligt här.

Val-Thorens - Nortlander

Mer än skidåkning

Om man nu mot all förmodan skulle tröttna på skidåkning finns det massor av andra aktiviteter i Val Thorens. Man kan bland annat åka toboggan, vilket är kälkrace i en 6 km lång kälkbacke, köra hundspann eller varför inte testa på att åka på världens högsta zipline över bergen

Och vill du göra av med den sista energin kan du kombinera ett par simlängder med avslappning och bastubad i byns simhall där man har gratis inträde med sitt liftkort.

Med andra ord - i Val Thorens är det riktigt svårt att ha tråkigt!

Alpernas pärla, skidorten med många möjligheter, det största skidområdet i världen. Kärt barn har många namn. Åk till Val Thorens och få en upplevelse för livet.

Låter det lockande? 

LÄS MER & SE SKIDRESOR TILL VAL THORENS

Kategorier: Val Thorens, Michelin, Upplevelser, Frankrike

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen