nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Val Thorens - mer än bara skidåkning

Upplagt av Angelica Svensson den 2019-jun-04 10:19:06

Val Thorens stoltserar med titeln som Europas högst belägna skidort på 2300 meter över havet, och har utsetts till världens bästa skidort flera år i rad. 

Visste du att Val Thorens by blev byggd först efter att skidsystemet var byggt? Här har man alltså skapat en by efter att skidåkningen var på plats. Detta säger rätt mycket om hur viktig skidåkningen i Val Thorens är.

 Det finns dessutom så mycket mer att upptäcka av Alpernas pärla...

Huez_2

En värld av skidmöjligheter...

Val Thorens har snögaranti från november till maj och erbjuder ski-in/out till de 320 pisterna och 175 liftarna. Pisterna är allt ifrån gröna till svarta och det finns även bra off-pist här om man är intresserad av det.

För den som vill förbättra sin freestyleåkning finns även Val Thorens Snowpark vilket är ett område som erbjuder skidåkare och snowboardåkare på alla nivåer möjligheten att utvecklas. På runt 70.000 kvadratmeter finns hopp, rails och mer ovanliga redskap. Under hela vintersäsongen arrangeras det även många tävlingar.

Val Thorens - Koh-i-Nor - michelin-1

Ett myller av Michelinstjärnor

Val Thorens är klassad som en gourmetort med över 60 restauranger och 40 barer.  

Jean Sulpice är känd som den yngsta franska kocken som någonsin får en Michelinstjärna vid 26 års ålder (Restaurant de Jean Sulpice). Vi har honom att tacka för att Val Thorens blivit en gastronomisk destination som har öppnat dörren för flera spännande restauranger i olika genres.

Det finns numera ett flertal Michelinrestauranger i byn. Låter det lockande med panoramautsikt över Val Thorens så rekommenderas det varmt att kolla in Hotel Le Koh-I Nor. Här kan gäster välja mellan hela tre restauranger: Ett kök har en internationell touch och här har ni den bästa panoramautsikten över hela Val Thorens. Ni kan också njuta av middag i det lyxiga brasseriet, och till sist finns den helt nya La Cave som serverar lokala specialiteter från Savoie-regionen.

Alla tre restaurangerna drivs av kocken Eric Samson, som med två Michelin-stjärnor i bagaget sätter samman kreativa och välsmakande rätter som säkert ska tillfredställa smaklökarna.

lefoliedoucemeribel-1

Skidsemestern är en riktig fest

I Val Thorens kan ni förvänta er en riktig fest. Här finns några av de största klubbarna i Alperna.  

Efter en lång skiddag kan ni avsluta på på La Folie Douces uteservering. Här poppas champagne och alla lyckliga semesterfirare har ett stort leende på läpparna. Om ni har ork kvar så kan man alltid gå ut och starta med ett glas på solterrasen och sedan se var det bär hän.

Om man gillar rom ska man absolut ta till Rhum’s box där man kan få hela 42 olika sorters rom.  

Bra att tänka på: Byn har en bargata så om ni inte riktigt är sugna på att festa rekommenderar vi att ni bor så långt borta från den som möjligt - det tenderar till att bli livligt här.

Val-Thorens-1

Mer än bara skidåkning...

Om man nu mot all förmodan skulle tröttna på skidåkning så finns det massor av andra aktiviteter i Val Thorens. Man kan bland annat åka toboggan (kälkrace) på en 6 km lång kälkbacke för endast 16 euro, köra hundspann eller varför inte testa på att åka på världens högsta zipline över bergen. Priset för zipline är 35 euro per person och ni kan både boka online eller på plats i skidpasskiosken.

Och vill du göra av med den sista energin så kan du kombinera ett par simlängder med avslappning och bastubad i byns simhall där man har gratis tillgång med sitt liftkort.

I Val Thorens kommer ni garanterat inte ha tråkigt.

Alpernas pärla, destinationen med många möjligheter, det största skidområdet i världen. Kärt barn har många namn. Åk till Val Thorens och få en upplevelse för livet.

Låter det lockande? Läs mer om fantastiska Val Thorens HÄR.

Kategorier: Val Thorens, Michelin, Upplevelser, frankrike