nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Varför välja att åka till Alperna?

Upplagt av Toke Hyldgaard den 2015-okt-16 21:00:35

Vintern är runt hörnet, vilket för många svenskar innebär att vi går mot ett par kalla och mörka månader. Vi hoppas givetvis att alla i landet får en vit jul, men de senaste åren har vintern mest medfört slask och rusk för stora delar av Sverige.

Bliv inte hemma i regnet

Som tur är, finns det andra ställen att åka till om man vill uppleva snön!

Är du kanske mitt i processen då du funderar över hur de mörka vintermånaderna ska spenderas?

Om svaret är ja, så har du 3 valmöjligheter...

 1. Det blir ingen semester i år, vi blir hemma.
 2. Det blir inte någon skidresa i år, vi åker till solen istället!
 3. Vi vill på en skidsemester men vet inte riktigt om vi ska åka till fjällen eller alperna...

Och om det är dessa val du står mellan vill jag inte att det är gamla myter och missförstånd om Alperna som ligger till grund när du bestämmer dig.

3 myter: Fjällen vs Alperna

Det kan givetvis vara många anledningar varför man väljer fjällen framför Alperna, och jag håller med om att våra svenska fjäll är härliga!

Detta blogginlägg handlar inte om att säga att fjällen i-n-t-e är ett bra val, utan är ett försök att avliva vissa myter varför man i-n-t-e ska åka till Alperna.

Jag har nämligen märkt, att när jag pratar med människor omkring mig om varför de åker till fjällen istället för Alperna, att de har grundat sina beslut att inte åka till Alperna på myter och missförstånd.

Detta är det jag ofta får höra...

 • Fjällen är mer barnvänligt än Alperna
 • Det är bättre för nybörjare
 • Det är billigare

Det är mer barnvänligt i Fjällen

Alperna består av en mängd olika destinationer, där några helt säkert är mer barnvänliga än andra. Men att det ska vara mer barnvänligt på en skidresa till fjällen är ett missförstånd.

När jag som 8-åring för första gång åkte med familjen till Alperna och blev satt i skidskola förstod jag inte 5 öre av vad Helmut, (min skidinstruktör) sa.

Detta är ingen problem idag, på de allra flesta av våra destinationer har vi både svensk - och dansktalande instruktörer. Massor av hotell i Alperna har också anpassade barnmenyer, lek/hobbyrum och ski-in/ski-out, allt för att skapa goda förutsättningar för de små.

alperna_passar_alla

Alperna har något för alla!

Det är bättre för nybörjare

Jag vill faktiskt påstå att de flesta destinationer i Alperna har en lång rad fördelar för nybörjare.

Det är givetvis bara min personliga åsikt, men ta liftarna som ett utmärkt exempel. Hur många gånger i fjällen har du inte som nybörjare svurit åt att hantera stavar, vantar etc. medan du ska hinna grabba tag i den ena ankarliften efter den andra.

Jag kan inte ens hålla räkning på alla de gånger jag misslyckats med en ankar/knapplift i fjällen (till mitt sällskaps stora förtjusning).

Tänk sedan hur det skulle vara för en nybörjare att ha möjlighet att sitta ned i en stolslift, istället för att kämpa med att hålla sig upprätt på skidorna...  För risken som nybörjare att stöta på en knapplift i Alperna är försvinnande liten. ;-)

Jag hör också många säga att det är bättre att vara nybörjare i ett mindre område, och att de därför väljer fjällen.

Men ett större område betyder inte bara fler km pist för de som redan kan åka skidor. Det betyder också betydligt fler nybörjarvänliga nedfarter, och du behöver inte tröttna på att åka samma två backar hela veckan som du riskerar i fjällen.

Det är billigare

Detta påstående är delvis sant, det kan vara en aning billigare att åka till fjällen, men det är också vad man betalar för. Visst är avståndet kortare till Fjällen, så transport kostar mindre. Men om vi jämför priserna på plats i Alperna vs Fjällen så är det inte dyrare.

Jag har som exempel jämfört ett restaurangbesök i Åre med en motsvarande restaurang i Canazei Italien. (Livigno hade varit ännu billigare men priserna där motsvarar inte de generella priserna i Alperna.)

På en standard-restaurang i Åre kostar en pizza i runda slängar  130:- och därtill tillkommer den dryck du vill ha på omkring 30 - 40:-. Sammantaget kostar alltså en lunch ca 200:- med kaffe på maten.

Samma uträkning i Canazei skulle kosta dig 8EUR för en pizza och vill du skölja ned det med en öl kostar det dig 3,5 EUR. Med kaffe efteråt landar notan på 140kr omräknat till SEK.

Pizza i Alperne smager dejligt og udsigten kan man ikke klage over

Avnjut din pizza i soliga Alperna

Såklart ska mitt exempel tas med en nypa salt, men generellt kan du komma riktigt billigt undan om du väljer en skidresa till Italien där skidåkningen är enkel och destinationerna inte dyra.

Så varför ska du åka till Alperna på skidsemester?

Jo, det ska du göra på grund av:

 • Solen går inte ned redan klockan 3 och du kan faktiskt komma hem med en härlig bränna i ansiktet.
 • Afterskin går inte att jämföra
 • Du tröttnar inte på backarna då du kan njuta av betydligt fler km pist i alla nivåer.
 • Minus 30 grader låter inte så behagligt...


detta_far_du_inte_i _fjallen

Detta blir svårt att uppleva i fjällen... :)

​Jag hoppas att jag kunnat avliva några av de myter som många har när det gäller att åka på skidresa till Alperna, och jag

Du är alltid välkommen att kommentera eller argumentera emot mig här i kommentarsfältet nedanför!

Toke Hyldgaard
Direktør Nortlander Ski Tours

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

  Senaste blogginläggen