nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Vinprovning i Livigno – vad kan ett äpple berätta om ditt vin?

Upplagt av Louise Dohn den 2015-jan-20 16:12:56

Under en vinprovning får du en massa nyttig och intressant information som du inte kan läsa dig till i en skruttig bok...

Just därför spottade jag inte i glaset när jag fick chansen att lära mig lite mer om italienska viner på en vinprovning på Hotel Alegra i Livigno i Italien.

Under vinprovningen testades 5 olika typer av norditalienska viner som serverades med italienska snacks, härliga berättelser och gott sällskap från alla världens hörn.

Så titta hit kära vinälskare och låt mig dela med mig av en härlig upplevelse!

Hotellet Alegra är ett mysigt hotell med minst lika charmig personal. Det är ett relativt litet ställe med en rustik stämning och inredning.

Vinprovningen tar ungefär två timmar och förutom att smka på goda viner så får du även prova en hel del italienska snacks under tiden. Detta förhindrar dock inte att du stannar kvar för att äta middag efteråt…

Du vill garanterat stanna. Den snälla och omhändertagande italienska personalen bjuder nämligen på mat från Valtellina-området. Och den lokala bovetepastan ”pizzoccheri” är något du inte får missa!

Vinprovningen består av fem viner, en prosecco (mousserande vin), ett vitvin och tre rödvin.

Låt mig börja från början och berätta om proseccon…

Vin nr. 1: Jeio, Valdobbiadene prosecco superiore D.O.C.G. – Spumante Extra Dry

vinflaskor efter vinDen perfekta mängden kolsyra, inte för lite och inte för mycket. Detta var ett mousserande vin i min smak. Det hade en fin guldaktig ton, med en smak så pass mild att även den tvivelaktige skulle tycka om det.

Vinet är väldigt populärt och kan därför köpas i många butiker i Europa, också som ett prisvänligt vin här i Sverige.

Det är ett lättdrucket och gott vin, som går hand i hand med lättare måltider, eller kanske som en aperitif!

Medan vi smakar på vinet, berättar Daniele intressanta historier och anekdoter från området vilket bjuder på en hel del skratt i sällskapet.

Det var en grym mix av gott vin, fakta och underhållning.

Daniele berättar om den första champagnen och mousserande vinet.Daniele berättar om den första champagnen och mousserande vinet.

Enligt Daniele blev mousserande vin och champagne kallat ”djävulens vin” (le vin du diable) i Frankrike. Inte för att det smakar djävulskt gott, som man kanske tror…

Utan för att flaskorna eller korken gick sönder titt som tätt då flaskorna inte var anpassade till den mängden kolsyra på den tiden.

Det var först i 1844 som “muselet” (alltså ståltrådskorgen över korken) uppfanns vilket gjorde att korken kunde hålla sig på plats i flaskan.

Vin nr. 2: Opera, Bianco Terrazze Retiche di Sondrio I.G.T. 2013, Mamete Prevostini Valtelina

Det är svårt att tacka nej till ett lokalt vitvin från Valtellina-området.

Vinet är av den dyrare sorten, vilket förklaras genom att druvorna är handplockade istället för maskinplockade.

Men man kan faktiskt märka att vinet, bestående av (80 % chardonnay- och 20 % sauvignondruvor) även har haft en annan huvudingrediens i tillverkningen, nämligen italiensk kärlek.

Jag är vanligtvis inte så förtjust i vitvin, men detta var faktiskt ett av de bästa som jag provat. Vinet var milt och inte alls bittert som jag tycker att vita viner oftast är.

Vinet har jäst och lagrats i ett vinfat av ek i ett halvår. Detta gjorde en av de sydafrikanska gästerna nyfiken:

Är det franskt ekträ?

… vilket vinkyparen Daniele barskt med glimten i ögat svarade:

Vi är inte särskilt intresserade av fransmän

Det var "fair enough" och vi började alla småle åt den roliga kommentaren.

De trevliga sydafrikanerna hade också en riktigt härlig eftermiddagDe trevliga sydafrikanerna hade också en riktigt härlig eftermiddag.

Sen var det äntligen dags för min favorit… Rödvinet!

Vin nr. 3 – Vigne Nobili, Valtellina Superiore Sassella

Det första intryck var att det såg ut som blandsaft i glaset. Vinet var ljusare och mer genomskinlig än de rödviner jag ofta dricka och smaken var inte mycket annorlunda. Det var en god smak, men också mildare smak.

Jag tycker om mustiga röda viner och därför var detta kanske inget vin jag kommer köpa hemma. Men det är som gjort för dig som tycker om rödvin, men som tycker att det är lite för kraftfullt.

Detta vin blir tillverkat i begränsat antal i hjärtat av Valtellina-området. Den begränsade produktionen ligger på 18,000 flaskor om året, just för att hålla en hög standard och exklusivitet.

Daniele delar mer sig av mer kuriosa. Visste du till exempel att rödvin helst ska ligga ned i en vinhylla och inte stå upp.

Detta är för att förhindra att korken torkar in. Om detta händer kan den korken krympa och på så vis kommer för mycket luft in till vinet vilket i sin tur påverkar smaken.

Så fort han sa det så kände jag igen mig och insåg hur många flaskor jag hade kunnat rädda om jag visste detta trick.

Med skruvlock finns inte detta problem, vilket påpekades av gästerna. Men sommelier Daniele förklarade att skruvlock ändå inte tagit ett dominerande fäste i Italien, just för att de är så traditionella som de är. Korkar av… Ja kork, innebär traditionellt sätt gott vin.

Här är några av de goda smakbitarna bestående av fyllig (lokal) ‘creme cheese’ toppat med valnötter.Här är några av de goda smakbitarna bestående av fyllig (lokal) ‘creme cheese’ toppat med valnötter.

Vin nr. 4 – Inferno Riserva, Valtellina Superiore DOCG 2010

Så kom det en smakexplosion i detta ”helvetes” vin, som är handplockat och har legat i franska ekfat i mer än 16 månader.

För att kompensera för franskheten så blev det serverat en liten smakbit med med italiensk bacon (pancetta) och en rå äppelskiva.

En av de sydafrikanske gästerna tyckte valet av snacks var intressant och drog en parallell till det kända vin-citatet “Buy on an apple and sell on cheese”.

Pancetta med en äppelskiva – äpplet hjälper dig ta reda på om vinet är riktigt braPancetta med en äppelskiva – äpplet hjälper dig ta reda på om vinet är riktigt bra.

Om du inte är vinkännare så kanske du inte känner till citatet. Det gjorde inte jag. Efter att ha fått det förklarat så kan jag säga som såhär.

Om ett vin kan smaka gott tillsammans med ett rått äpple, så är det ett riktigt gott vin. Detta till skillnad från ostar som hjälper till att förfina smakenupplevelsen hos ett vin.

Det är just därför som vin och ost ofta sälgs ihop. Och när det kom till det ultimata testet så klarade sig detta vin med bravur då det kunde drickas med en äppelskiva som tillbehör!

Men förutom äpplen så kan du förståss dricka detta vin till massa annat, till exempel rött kött, vilt och ostar.

Vin nr. 5 - Caven Messere Sforzato di Valtellina DOCG, Lombardiet

Man sparar ofta det bästa till sist. Detta var inget undantag och det verkade jag inte vara ensam om att tycka.7ost_snacks

Vinet är gjort på Nebbiolo druvan som du ofta hittar i de allra bästa vinerna i Piedmont-området.

Det kom inte som en överraskning att just detta vin blev rankat som det fjärde bästa Sforzato di Valtellina-vinet av kritikerna.

Men smakar det så kostar det. Och vinet är även det femte dyraste av Sforzato di Valtellina-vinerna.

Lustigt nog är vinet relativt okänt och det finns inte att köpa på så många butiker i Europa.

Detta vin passar speciellt gott till lagrade och smakfulla ostar. Dom som luktar… En hel del!

Vinprovning på Hotel Alegra är en mysig avstickare under skidsemesternVinprovning på Hotel Alegra är en mysig avstickare under skidsemestern.

Under vinprovningen avsmakades 5 olika viner, 5 italienska snacks och som pricken över i:et underhållning och fun facts av Daniele och de andra gästerna.

Det var ett riktigt bra arrangemang och Hotel Alegra hade gjort ett kanonjobb med att hitta 5 olika typer av viner som var utmärkande på sina egna vis.

Efteråt får du själv valmöjligheten att äta middag med massa härliga specialiteter från Valtellina-området på hotellet.

Om du besöker Livigno så tycker jag definitivt att du själv skall prova. Ta kontakt med en av Nortlander-guiderna på destinationen, så hjälper de dig att få hela kalaset bokat.

Glöm inte att läsa om vinprovningen i Sauze d’Oulx och lär dig hur man tar reda på vinets riktiga färg här.

Louise Dohn
Marketing & Community Manager

Kategorier: Livigno, Restauranger, Arrangemang

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen