nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Zell am Ziller: Där över 500 kilometer pist och glaciärskidåkning väntar

Upplagt av Jasmine Woxstrom den 2017-mar-06 12:00:02

Zell am Ziller tillhör Zillerdalen, som sägs vara den största dalen i Österrike för skidåkning... Och det ligger det något i detta!

De fyra stora skidområdena; Mayrhofen, Zell am Ziller, Hintertux och Kaltenbach har nämligen tillsammans 506 km pist!

Därför tänkte jag presentera de 4 skidområdenas pist- och liftsystem med lite extra fokus på de två största byarna i Zillerdalen - nämligen Mayrhofen och Zell am Ziller.

Mayrhofen - Zillerdalens actionområde

På 633 meters höjd hittar du Mayrhofen. För att vara en skidort är Mayrhofen en ganska stor by och här bor nästan 4,000 personer året runt.

Mitt i Mayrhofen går byns huvudgata med just det namnet, Hauptstrasse. Här finns såklart mängder av skidbutiker, men också klädbutiker, souvenirbutiker, restauranger, barer, nattklubbar och en fantastisk österrikisk atmosfär.

När klockan är 08.15 öppnar liften Penkenbahn. Liften ligger mitt på Hauptstrasse, vilket gör att du max har 800 meter från ditt hotell, oavsett var du bor i byn.

Penkenbahn byggdes om under sommaren 2015 och är en helt ny gondollift som tar 3,840 personer per timme till 1,790 meters höjd på 8 minuter.

Tillsammans med det lilla skidområdet Ahorn i Mayrhofen kan du njuta av 136 km meter pist på upp till 2,500 meters höjd.

Om du är ute efter lite action är Penkenområdet i Mayrhofen det perfekta stället för dig. Här finns nämligen “Harakiri” som med sin 78% lutning är Österrikes brantaste pist!

Dessutom hittar du också Vansparken, som är en stor funpark mitt i området.

Även om det sker en hel del action i området, vill jag tillägga att det är ett riktigt härligt område för oss “vanliga” skidåkare också!

Men området har flest röda pister och är kanske inte det ultimata för nybörjare.

Zell am Ziller – familjevänliga Zillertal Arena

En lite lugnare och mer familjevänlig by i dalen är Zell am Ziller. Byn ligger på 575 meters höjd och har nästan 2,000 invånare boende här året runt.

Zell am Ziller är inte en stor by, men här finns ändå allt du behöver med både restauranger, skidbutiker, apotek och turistinformation.

Själva byn Zell am Ziller ligger ca 1,5 km från liften. Nortlander har boenden både vid liften och i byn. Och om du bor i byn kan du ta gratis skidbuss till liften.

Byns storlek kompenseras med storleken på det stora skidområdet, Zillertal Arena.

zillertal-piste-kort-skiferie

Pistkarta över Zell am Ziller.

Medan Mayrhofens pister ligger mer koncentrerade ligger Zillertal Arenas 143 km utbredda över fyra berg, vilket det gör att du kan åka riktigt långt bort och se väldigt mycket.

Du ska räkna med att det tar mer än 2 timmar från toppen av den första liften till den sista pisten. Därför ska du vara uppmärksam och se till att du har tillräckligt med tid för att ta dig tillbaka innan liftarna stänger.

Men du ska inte blir allt för orolig. Om du inte skulle hinna tillbaka till Zell am Ziller så går det gratis skidbussar från både Königsleiten och Gerlos.

Zell am Zillers område består till stor del av blå pister, men du ska kunna ta dig ner för en röd pist för att komma vidare i systemet!

Zillertal Arena är ett roligt område för både stora och små. De fyra bergen har nämligen både parker, slalombanor (där du blir filmad) och hastighetsräknare.

En bluebird dag i Zillerdalen.

En bluebird dag i Zillerdalen.

Glaciärskidåkning på Hintertux-glaciären

Gillar du långa åk, fantastisk snö och en oslagbar utsikt är detta ett måste när du är i Zell am Ziller.

På 1,500 meters höjd tar du första gondolen upp mot glaciären, och 3,250 meters höjd möts du av ett kallare klimat och en helt annan kvalitet på snön.

Glaciären Hintertux är öppet året runt och fungerar även utmärkt på varma dagar i början eller slutet av vintersäsongen. Med det sagt…

Så är skidåkning här något som du bör uppleva vilken vecka du än kommer under säsongen!

Här finns också en otrolig skön blandning av blåa, röda och svarta pister. Men var uppmärksam på att du ska kunna köra en röd pist för att ta dig till de högre höjderna.

Lugna Hochzillertal – Kaltenbach

Det sista området jag tänkte presentera är Hochzillertal. Detta område har 90 km pist som är fördelade på 3 berg.

Här får du en av de bästa utsikterna i Zell am Ziller, lite lättare pister och mindre folk. Det passar därför extra bra till dem som vill ha en lite lugnare dag eller som är nybörjare.

Förresten! I Zillerdalen finns även ett mindre skidsystem som heter Gerlosstein. Det är inte känt för sina pister, men för sin 7 km långa rodelbana. Om du inte har provat detta innan så är det läge nu. Det är ett otroligt roligt sätt att fördriva en kväll i alperna med!

Med Zell am Ziller, eller Mayrhofen som utgångspunkt så har du pist så det räcker och blir över. I Zillerdalen gäller nämligen liftkortet till alla fyra skidområden (och bussar och tåg) som jag har presenterat. Så det finns inga ursäkter för att inte åka runt och uppleva hela dalen!

Jag hoppas att du blir lika förälskad i Zillerdalen som jag är!

Jasmine Woxström
Nortlander guide i Zell am Ziller 2015/2016

Läs relaterade blogginlägg:

Kategorier: Zell Am Ziller

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen