nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Zillertal är en lekplats för alla

Upplagt av Simon Schroeder den 2019-nov-15 09:00:00

Zillertal är en stor skiddal som bjuder på 625 kilometer pist, fördelat på fyra områden. Genom hela dalen rinner floden Ziller. Floden är mest känd i byn och skidområdet Zell am Ziller, eftersom floden förr i tiden kunde låsa in byn på vintern när det låg mycket snö.

På så vis blev byn som ett fängelse, som man inte kunde komma in eller ut ur. Zell betyder nämligen cell och Ziller är ju som tidigare nämnt floden. Zell am Ziller betyder därmed cellen vid Ziller. 

Utöver Zell am Ziller finns skidområdena Mayrhofen, Kaltenbach och Hintertux i Zillertal. 

Våra guider delar med sig av sin upplevelse av dalen och berättar varför de tycker att den skiljer sig markant från andra skidorter. 

Om du älskar att uppleva nya platser och upptäcka nya omgivningar är detta det perfekta resmål för dig!

Zillertal

Detta är en typisk utsikt från bergen i Zillertal, där du får uppleva snöbeklädda bergstoppar så långt ögat når. 

Allt det bästa med en skidresa samlat i ett “superliftkort”

En av de främsta fördelarna med att välja denna skidort är att liftkortet är ett så kallat “superliftkort, som kan användas i alla liftsystem i dalen och som även ger dig gratis transport med bussar och tåg.

Det gör det väldigt lätt att kunna utforska flera olika skidområden, som alla ligger inom 30 minuters transporttid. Vi rekommenderar varmt att utforska de olika områdena, då de alla har sin speciella karaktär och något unikt att bjuda på.

Mayrhofen - fullt av karisma och ett pulserande byliv

Det här är en plats full med energi och karisma. Här hittar du Österrikes brantaste pist - Harakiri som lutar 78%.

Området erbjuder också en av de bästa funparks jag någonsin upplevt - Vans Penken Park. Jag vågar nog faktiskt påstå att det är en av de allra bästa i Europa.

Parken bidrar till att många reser hit, vilket gör att det är en härlig stämning i byn. Även om du inte är en “park-fantast” är det en upplevelse i sig bara att sitta på pizzerian som vetter mot parkens “proline” och spana in de många olika skidkonsterna. 

Jag har sett många duktiga freestyle-åkare samlade i parken, men det finns också gott om plats för nybörjare då parken är uppdelad på ett bra sätt.

Utöver funparken bjuder byn på den bästa österrikiska afterski jag någonsin upplevt. Jag kan tro att det är Vans-parken tillsammans med alla de event och tävlingar som pågår som gör att det drar till sig unga människor och skapar ett rikt nattliv.

Zillertal1

Zell am Ziller

Här kan du emellanåt ha pisterna för dig själv. Generellt sett är det riktigt gott om utrymme i de många breda pisterna, och du kan också känna på hur det är att vara först ut i pudersön.

Dessutom finns det en härlig heldagstur tvärs över hela området och 4 bergstoppar. Jag har under säsongen tagit turen varje vecka tillsammans med mina gäster, och jag har ännu inte tröttnat.

Turen innebär omkring 35-40 kilometer koncentrerad skidåkning, och man behöver aldrig åka samma pist två gånger.

För att fullända upplevelsen rekommenderar jag Zillertals bästa grillade kyckling på Lamarch som ligger vid Königsleitenspitze (den 3e toppen).

st.anton_8

I Zillertal arena finns också den charmerande kärleksliften. Liftens namn är egentligen Kapauns och den ligger i utkanten av skidområdet.

Det är en av mina favoritplatser, både tack vare pisten som ofta är helt öde, och charmen och närvaron som kan uppstå i en två-persons lift med fantastisk utsikt. 

Kaltenbach - god mat, vacker utsikt och lyxiga omgivningar

Det här stället har helt enkelt klass. Utöver fantastisk skidåkning är det i hög grad de många restaurangerna på berget som lockar en till Kaltenbach.

Om du vill ha god mat, härlig utsikt och lyxiga omgivningar är detta stället för dig. På Kristal hütte kan man bland annat uppleva en panoramautsikt utöver det vanliga från bekväma soffor, eller sitta runt den trivsamma bålplatsen inomhus.

zillertal3

Något som jag verkligen vill rekommendera är att kliva upp tidigt och äta en brunch på toppen av berget. Det är helt fantastiskt och ett perfekt sätt att starta en härlig skiddag på. Vem uppskattar inte ett gott glas bubbel på förmiddagen? 

Du kan med fördel fortsätta dagen med en skidtur mot Hochfügen, där de på onsdagar, fredagar och lördagar har en DJ som spelar och skapar en härlig lunchstämning.

Zillertal2

På bilden ses Kristall Hüttens bålplats. Det är faktiskt också möjligt att övernatta här, men eftersom stället blivit korat till världens bästa skidhytt vid flera tillfällen måste du boka åtminstone ett halvår i förväg.

Föreställ dig att vakna på toppen av berget och kunna vara ute i pisten utan att behöva ta en enda lift.

Hintertux - glaciären med supersnö till super-skidåkning

Du har garanterat hört om Hintertux, glaciären där många professionella skidåkare tränar när det inte är högsäsong.

Generellt är pisterna bättre, snön bättre och nivån bland skidentusiasterna högre, vilket betyder att du har otroligt mycket plats breda ut dig på.

Mellan de många breda pistarna, kan du också hitta många stora områden som är perfekta för offpist-åkning, utan att behöva vara “född med skidorna på” för att kunna njuta av åkningen.

Det är med andra ord ett ställe där du kan känna dig säker på att du kommer uppleva goda snöförhållanden. Lägg dessutom till en rejäl mängd sol och du får garanterat en oförglömlig dag i backen.

zillertal8

På bilden visas landskapet vid Hintertux-glaciären, som kännetecknas av stora, breda och lättillgängliga backar med supersnö. 

Sammantaget har dessa fyra områden enligt min mening allt man kan önska, det finns något för alla smaker och för alla typer av skidsemestrar.

Välj att bo i den by som passar dina förväntningar bäst, samtidigt som du kan göra utflykter till de andra områdena och även uppleva vad de har att erbjuda.

Jag kan faktiskt garantera dig att du inte kommer ha en tråkig semester, då det finns mer än tillräckligt med bergssidor att utforska. Du kommer knappast kunna ta dig igenom alla pisterna på en vecka, vilket är en del av anledningen till att skidåkare återkommer hit år efter år. 

Vill du också upptäcka allt vad Zillertal har att erbjuda? Se alla våra skidresor genom att klicka på knappen nedan. 

SKIDRESOR TILL ZILLERTAL

Simon Schroeder, Nortlander säsongsguide i Zillertal

Kategorier: Österrike, Zillertal

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen