Det här är inlägg 2 utav 3 om en dagstur i St Anton. Om du missade den första delen, så kan du läsa den här.
Huh - måste vi åka buss? Det korta och ärliga svaret är: Ja det måste vi. Som det ser ut just nu har byarna i Arlberg inte kunnat komma överens om att förbinda de olika områdena med samma liftsystem - men det diskuteras flitigt.
Lyckligtvis tar resan till Zürs bara 5-10 minuter.
Busshållplatsen finns vid foten av blå pist 17 och den går ca var 20:e minut. En bra guide planerar därför åket från toppen av Schindler Spitze väl så att gästerna slipper stå och frysa.
Kom ihåg att du snabbt kan komma att bocka av ytterligare en skidby om du missar att hålla till vänster i tid. Blå pist 17 går nämligen ihop med blå S1a, som tar dig ner till Stuben.
Der Weisse Ring är enkelt förklarat en återkommande skidtävling, där deltagarna åker mellan skidbyarna Zürs, Zug, Oberlech och Lech.
Rundan erbjuder skidåkning i några av Europas bredaste pister- det är världsklass!
Det finns många sätt att starta på, men idag kör vi direkt ner till stolsliften, Ubungshang, som ligger precis bakom gondolen (Trittkopf).
Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun. Vi ska nämligen följa blå pist 3 ner till den lift, som heter Hexenboden, men det är inte så enkelt. Till en början åker vi rakt fram, men du kommer snart inse att det kommer skid- och snowboardåkare från alla håll när du börjat åka.
Precis där det börjar gå lite uppför, så kommer andra åkare från höger som korsar pisten. Så timing är nyckeln för att slippa behöva göra en "nödbroms" mitt i backen.
På andra sidan backen tar vi ner till vänster - nu är det vår tur att korsa de andras pist, så var lite uppmärksam från höger igen. I slutet av backen kan man antingen fortsätta över bron eller så kan man ta liften vid foten av backen. I dag gör vi det sist nämnda - Jag kommer att berätta varför.
Vi kliver av liften och tar kraftigt till vänster - nu kommer vi rätt på röd pist 3 som är en ganska brant pist, men den är också härligt bred och man har full utsikt utöver pisten ner tills det planar ut.
En lugn dag som idag, är det bara att klicka av skidorna och kliva rakt in i äggliften när du kommer ner.
Beroende på längd och storlek, kan du lätt komma upp i omkring 90km/t - men har du inte fått nog, kan det bli ännu galnare framöver.
För några år sedan körde jag samma rutt och det var här mitt personliga hastighetsrekord sattes. I stället för att följa röd pist 3a, tar du högre om lifthuset och följer röd pist 1.
Testa själv, om du släpper på fullt halvvägs ner, kan du utan att anstränga dig allt för mycket komma upp i hastigheter över 100 km/tim.
Här är mitt personliga rekord, kan du slå det?
Nu gäller det att vi håller tempot uppe, då jag har bokat bord kl. 12.30 på ett utav områdets mest populära bergsrestauranger – du kommer snart förstå varför.
Vi fortsätter neråt och tar Seekopfbahn, så att vi kan komma vidare över till Madlochbahn. Sedan följer vi blå pist 3 igen – det är en fortsättning på röd pist 1. Den går via en transportsträcka som tar oss vidare innan vi når den stora och breda pisten som tog oss ner till Hexenboden för ca.1 timma sedan.
Här fortsätter vi bara till höger om lifthuset och vidare över bron till Seekoof. Det tar ca 10 minuter och därefter håller vi till höger och svänger första vänster.
Förresten – kom ihåg att fråga din guide om Arlbergs gems i denna lift.
För 6 år sedan, när jag för första gången hörde denna historia var det med både förvåning och tvivel. Guiden som berättade var dock oerhört trovärdig, så även jag har fortsatt att berätta samma historia vid flertalet tillfällen.
Du ska självklart inte bli lurad:
Om du tittar noga när du sitter i liften, kan du se spår av djur på bergssluttningarna. De är otroligt skygga och visar sig väldigt sällan. Jag har personligen sett dem en gång på alla de år som jag åkt skidor i området.
Det är självklart frågan om gems, som bäst kan beskrivas som vilda getter.
Det jag har berättat hittills är 100 % sant. Det som kommer nu får du bedöma själv…
Gems har hållit till på dessa bergssluttningar i över 1000 år, det som är beundransvärt är längden på deras ben. De har nämligen inte samma längd. Det är som så att gemsen går medsols runt berget för att beta, detta har över tiden lett till att deras höger fram- och bakben är kortare än vänster. Se bilden ☺
Du kan själv föreställa dig vad som händer, när den når toppen. I samma sekund som de vänder sig om, faller de och börjar rulla hela vägen ner för berget, för att sedan börja om igen. Detta händer dock bara på sommaren, därför är det inte många utöver lokalbefolkningen som har sett detta.
Skulle det vara så att du är här under sommarmånaderna, kan du ha turen att se denna spektakulära syn.
Låt oss prata om skidåkningen igen. I skrivande stund kan jag inte annat än att le. Nu väntar nämligen något utav det bästa som Europa har att erbjuda skidåkningsmässigt.
Nästa åk kan alla vara med och utmana sig själva.
Trots att rutt 33 är opreparerad är den fortfarande hanterbar på vänstersidan, samtidigt som mer rutinerade skidåkare erbjuds en utmaning på högersidan.
Dagen efter snöfall finns här också möjlighet att bota den värsta puder-abstinensen, men det är ett bra råd att stanna i pisten om du inte har denna rätta utrustningen förr off-pist.
År 2011 var det ett rekordstort snöfall i området, vilket också medförde en del laviner. Det var faktiskt precis här en holländsk prins råkade ut för en lavin, så tänk nu på säkerheten.
Rutt 33 fortsätter hela vägen ner genom skogen till skidbyn Zug, här ska vi ta liften (Zugerberg) upp till vårt lunchstopp på Restaurang Balmalp.
På Balmalp finner du Arlbergs attraktiva lunchterrass, det är nästan omöjligt att få plats om du inte bokar bord i förväg. Om du bokar bord vill de gärna att du kommer kl. 12 – annars är det oftast kört.
Restaurangen ligger lite till höger när du kommer upp med liften, du kan faktiskt inte missa att se den.
Jag kan varmt rekommendera pizzorna, men deras wok-rätter är också helt fantastiska.
Mina favoriter är Hütten Pizza och Rucola Pizza.
Du kan beställa bord på telefonnummer: +43 5583 3312.
Jag beklagar, men vi har slut på tid igen – men som tur är kan du se fram emot avslutningen på denna fantastiska dagstur.
I nästa inlägg får du ta del av tre klassiska guidehistorier från området som du inte vill missa, samt hela rutten för dagsturen utritad på en pistkarta.
P.S. Vad tycker du om den här typen av inlägg – är det någon destination som du vill veta mer om? Du kan svara i kommentarsfältet nedan.