nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

10 goda råd för den ultimata skiddagen i St Anton (del 2)

Upplagt av Kim Andersen den 2014-jul-11 14:11:01

Det här är inlägg 2 utav 3 om en dagstur i St Anton. Om du missade den första delen, så kan du läsa den här.

10.25: Från Valfagehr kör bussen till Zürs – och det är gratis

Här ser du den officiella rutten på turen under 2014 - vinnaren klarade rutten på 1 timma och 8 minuter.

Huh - måste vi åka buss? Det korta och ärliga svaret är: Ja det måste vi. Som det ser ut just nu har byarna i Arlberg inte kunnat komma överens om att förbinda de olika områdena med samma liftsystem - men det diskuteras flitigt.

Lyckligtvis tar resan till Zürs bara 5-10 minuter.

Busshållplatsen finns vid foten av blå pist 17 och den går ca var 20:e minut. En bra guide planerar därför åket från toppen av Schindler Spitze väl så att gästerna slipper stå och frysa.

Kom ihåg att du snabbt kan komma att bocka av ytterligare en skidby om du missar att hålla till vänster i tid. Blå pist 17 går nämligen ihop med blå S1a, som tar dig ner till Stuben.

TIPS: Det finns smarta och mindre smarta sätt att åka buss. Om du vill stå upp hela vägen, åker du bara ner till busshållplatsen. Vill du däremot sitta skönt och behagligt, så åker du till första hållplatsen och går på bussen där gästerna som kommer från Zürs stiger av. Åk bara längs släpliften, så kan du inte missa det.

10.35: Vi kommer till Zürs och nu startar ’Der Weisse Ring’

Der Weisse Ring är enkelt förklarat en återkommande skidtävling, där deltagarna åker mellan skidbyarna Zürs, Zug, Oberlech och Lech.

Rundan erbjuder skidåkning i några av Europas bredaste pister- det är världsklass!

Der Weisse Ring är namnet på den rutten som vi åker i dagDer Weisse Ring är namnet på den rutten, som vi åker i dag.

Det finns många sätt att starta på, men idag kör vi direkt ner till stolsliften, Ubungshang, som ligger precis bakom gondolen (Trittkopf).

10.50: Vi ska ner till Hexenboden – håll till höger!

Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun. Vi ska nämligen följa blå pist 3 ner till den lift, som heter Hexenboden, men det är inte så enkelt. Till en början åker vi rakt fram, men du kommer snart inse att det kommer skid- och snowboardåkare från alla håll när du börjat åka.

Precis där det börjar gå lite uppför, så kommer andra åkare från höger som korsar pisten. Så timing är nyckeln för att slippa behöva göra en "nödbroms" mitt i backen.

På andra sidan backen tar vi ner till vänster - nu är det vår tur att korsa de andras pist, så var lite uppmärksam från höger igen. I slutet av backen kan man antingen fortsätta över bron eller så kan man ta liften vid foten av backen. I dag gör vi det sist nämnda - Jag kommer att berätta varför.

11.10: Gillar du fart? Bra, här kommer en utmaning...

Vi kliver av liften och tar kraftigt till vänster - nu kommer vi rätt på röd pist 3 som är en ganska brant pist, men den är också härligt bred och man har full utsikt utöver pisten ner tills det planar ut.

En lugn dag som idag, är det bara att klicka av skidorna och kliva rakt in i äggliften när du kommer ner.

Beroende på längd och storlek, kan du lätt komma upp i omkring 90km/t - men har du inte fått nog, kan det bli ännu galnare framöver. Här är mitt personliga rekord kan du slå det

För några år sedan körde jag samma rutt och det var här mitt personliga hastighetsrekord sattes. I stället för att följa röd pist 3a, tar du högre om lifthuset och följer röd pist 1.

Testa själv, om du släpper på fullt halvvägs ner, kan du utan att anstränga dig allt för mycket komma upp i hastigheter över 100 km/tim.

Här är mitt personliga rekord, kan du slå det?

TIPS: I slutet av röd pist 1 ligger Trittalm Bergrestaurant. Om du känner för att återhämta dig lite är detta ett perfekt ställe för en dricka-paus. Terrassen ligger precis intill backarna och en solig dag är en kall cola och en solstol guld värd.

11.45: Vi ska vidare till något av Österrikes bästa skidåkning

Nu gäller det att vi håller tempot uppe, då jag har bokat bord kl. 12.30 på ett utav områdets mest populära bergsrestauranger – du kommer snart förstå varför.

Vi fortsätter neråt och tar Seekopfbahn, så att vi kan komma vidare över till Madlochbahn. Sedan följer vi blå pist 3 igen – det är en fortsättning på röd pist 1. Den går via en transportsträcka som tar oss vidare innan vi når den stora och breda pisten som tog oss ner till Hexenboden för ca.1 timma sedan.

Här fortsätter vi bara till höger om lifthuset och vidare över bron till Seekoof. Det tar ca 10 minuter och därefter håller vi till höger och svänger första vänster.

TIPS: De kan se Madlochbahn från Seekopf-retaurangen – den ligger rakt fram, när du kommer upp med liften. Om min beskrivning inte är tillräckligt bra, så ska du ändå inte ha några problem att hitta.

Förresten – kom ihåg att fråga din guide om Arlbergs gems i denna lift.

Historien om gemsen i St Anton – (true) story

För 6 år sedan, när jag för första gången hörde denna historia var det med både förvåning och tvivel. Guiden som berättade var dock oerhört trovärdig, så även jag har fortsatt att berätta samma historia vid flertalet tillfällen.

Du ska självklart inte bli lurad:

Om du tittar noga när du sitter i liften, kan du se spår av djur på bergssluttningarna. De är otroligt skygga och visar sig väldigt sällan. Jag har personligen sett dem en gång på alla de år som jag åkt skidor i området.

Gems bor i grottor i och runt Arlbergs bergsluttningarGems bor i grottor i och runt Arlbergs bergsluttningar.

Det är självklart frågan om gems, som bäst kan beskrivas som vilda getter.

Det jag har berättat hittills är 100 % sant. Det som kommer nu får du bedöma själv…

Gems har hållit till på dessa bergssluttningar i över 1000 år, det som är beundransvärt är längden på deras ben. De har nämligen inte samma längd. Det är som så att gemsen går medsols runt berget för att beta, detta har över tiden lett till att deras höger fram- och bakben är kortare än vänster. Se bilden ☺

Du kan själv föreställa dig vad som händer, när den når toppen. I samma sekund som de vänder sig om, faller de och börjar rulla hela vägen ner för berget, för att sedan börja om igen. Detta händer dock bara på sommaren, därför är det inte många utöver lokalbefolkningen som har sett detta.

Skulle det vara så att du är här under sommarmånaderna, kan du ha turen att se denna spektakulära syn.

12.10: På toppen av Madloch på 2.438 meters höjd – nu kan du inte annat än le

Låt oss prata om skidåkningen igen. I skrivande stund kan jag inte annat än att le. Nu väntar nämligen något utav det bästa som Europa har att erbjuda skidåkningsmässigt.

Nästa åk kan alla vara med och utmana sig själva.

Trots att rutt 33 är opreparerad är den fortfarande hanterbar på vänstersidan, samtidigt som mer rutinerade skidåkare erbjuds en utmaning på högersidan.

Dagen efter snöfall finns här också möjlighet att bota den värsta puder-abstinensen, men det är ett bra råd att stanna i pisten om du inte har denna rätta utrustningen förr off-pist.

År 2011 var det ett rekordstort snöfall i området, vilket också medförde en del laviner. Det var faktiskt precis här en holländsk prins råkade ut för en lavin, så tänk nu på säkerheten.

TIPS: Från toppen av Madloch ska du se till att få med dig maximal fart. Du bör helst inte stanna någon gång. När pisten svänger bör du huka dig så att du får upp ordentlig fart och slipper staka längre fram.

Rutt 33 fortsätter hela vägen ner genom skogen till skidbyn Zug, här ska vi ta liften (Zugerberg) upp till vårt lunchstopp på Restaurang Balmalp.

12.35: Lunch i solen med utsikt över dalen

Här kan du se var restaurangen ligger i förhållande till liften du kommer upp med

Här kan du se var restaurangen ligger i förhållande till liften du kommer upp med.

Balmalp pizza

På Balmalp finner du Arlbergs attraktiva lunchterrass, det är nästan omöjligt att få plats om du inte bokar bord i förväg. Om du bokar bord vill de gärna att du kommer kl. 12 – annars är det oftast kört.

Restaurangen ligger lite till höger när du kommer upp med liften, du kan faktiskt inte missa att se den.

Jag kan varmt rekommendera pizzorna, men deras wok-rätter är också helt fantastiska.

Mina favoriter är Hütten Pizza och Rucola Pizza.

Du kan beställa bord på telefonnummer: +43 5583 3312.

TIPS: Tyvärr hann vi inte till vår bordsreservation i dag, men som tur är har de ett område till höger om terrassen där man kan lägga sig och njuta i en solstol – ler du snällt mot personalen kan du oftast få dem att servera maten här ute också.

13.15: Europas bredaste pist går hela vägen ner till Lech

Jag beklagar, men vi har slut på tid igen – men som tur är kan du se fram emot avslutningen på denna fantastiska dagstur.

I nästa inlägg får du ta del av tre klassiska guidehistorier från området som du inte vill missa, samt hela rutten för dagsturen utritad på en pistkarta.

Kim Andersen
Nortlander social media-chef och tidigare guide i St. Anton

P.S. Vad tycker du om den här typen av inlägg – är det någon destination som du vill veta mer om? Du kan svara i kommentarsfältet nedan.

Läs mer om St Anton

 

Kategorier: St. Anton

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen