nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

5 Fun Facts du inte kände till om St Anton

Upplagt av Sanna Löfgren den 2015-jan-29 11:21:59

Att St Anton är ett skidparadis, världskänt för både sin skidåkning och afterski, har du givetvis hört förut. Men visste du att det var här den moderna skidåkningen föddes; att man kan se fem olika länder från ett enda berg; att en OS-medaljör säljer hamburgare mitt i backen?

Här är 5 Fun Facts om St Anton som gör ett besök ännu mer värt!

Ett besok till klassiska St Anton kan starkt rekommenderasEtt besök till klassiska St Anton kan starkt rekommenderas.

1. Den alpina skidåkningens vagga

Behöver benen en paus från skidåkning kan du alltid besöka St Antons museumVärldens första skidskola, Skischule Arlberg, grundades i St Anton i början på 1900-talet. Det var Hannes Schneider som låg bakom skidskolan, liksom Arlbergtekniken. Skischule Arlberg är i dag Österrikes största skidskola och Schneiders idéer präglar den alpina skidsporten än i dag. Det var alltså här det började, och därför kallas St Anton Skidåkningens Vagga.

Vill du veta mer? Besök St Antons museum som visar skidåkningens historia genom berättelser och bilder.

 

 

 

 

2. Smak av OS-guld

Är detta definitionen av en perfekt lunch i backenÖsterrikes första och kanske mest kända afterski? Jag syftar såklart på Krazy Kanguruh! I dag ägs afterskistället av Mario Matt, slalomstjärnan som bland annat tog OS-guld i Sotji 2014. ”For a perfect day - you need good apres ski”, är Mario Matts motto.

Mellan allt dansande på borden, med utsikt över hela St. Anton, rekommenderas en saftig Mario Matt-burger - även den är värd en guldmedalj.

 

 

 

 

3. Mest öl i hela Österrike

Om jag säger afterski i St. Anton, säger du… Mooserwirt!

Här säljs mest öl i hela Österrike och servitörerna bär på brickor med öl och shots som väger 50-60kg! Sjung med till DJ Gerhard, som underhållit tusentals människor genom sina snart 30 år på Mooserwirt. (Det sägs att DJ Gerhard totalt sett bara missat tolv av alla sina spelningar!) Så häng med och dansa på borden till ”Cowboy und Indianer” och ta en flügel, eller ”flying deer” som dem på Mooserwirt själv kallar dem.

4. Fem länder från ett berg

En glittrande bluebird day i St. Anton. Var ska man börja? Svaret är enkelt: Valluga! Valluga-toppen är 2811 meter hög och är ett måste att besöka för alla skidåkare. Inte minst för de härliga breda pisterna som löper ner från berget; utsikten är slående! En solig dag kan man nämligen se fem olika länder: Österrike, Liechtenstein, Italien, Schweiz och Tyskland.

Mäktigt att se 5 länder från samma utsiktspunktMäktigt att se 5 länder från samma utsiktspunkt.

5.  Alltid steget före

När VM i alpin skidåkning anordnades i St. Anton år 2001 (där för övrigt Österrike dominerade med sina totalt elva medaljer!) skedde stora förändringar.

Järnvägsspåret som tidigare gått rätt genom byn flyttades, det byggdes nya hotell och restauranger och liftarna moderniserades.

I dag har St. Anton ett liftsystem på 84 liftar. Många av dem har sköna uppvärmda säten, en funktion som dessutom uppfanns här i Arlbergområdet.

St. Anton är en ort i ständig utveckling, alltid steget före.

Det finns mängder av pister att utforska kring St AntonDet finns mängder av pister att utforska kring St Anton.

Oavsett om du är nyfiken på att besöka St. Antons museum,  smaka den omtalade Mario Matt-burgaren eller carva ner för Vallugas breda pister, har St. Anton något för alla.

Och det bjuds på fler överraskningar. Ta reda vilka - besök St. Anton!

Sanna Löfgren
Nortlander guide i St Anton 2014/15

Läs mer om St Anton

 

Kategorier: St. Anton

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen