nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Aktiviteter i Alperna utan skidor

Upplagt av Elsa Börjesson den 2020-feb-04 15:28:27

En semester till Alperna på vintern är för de flesta synonymt med skidsemester. Givetvis är det skidåkningen som primärt lockar besökare till Alperna så snart den första snön fallit – men det finns så mycket mer att upptäcka.  

Om ni är många som reser tillsammans och alla inte vill åka skidor lika mycket, eller om ni vill växla skidåkningen med andra härliga aktiviteter har Alperna mycket att erbjuda.  

Det breda utbudet av aktiviteter utanför pisten gör att det finns något för varje smak, gammal som ung.  

I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips på vad ni kan hitta på utanför skidbackarna. Läs vidare och dröm er bort!  

Aktiviteter i Alperna

Koppla av med spa

Spendera en hel dag på spa och njut av bastu, pooler och god lunch i vackra omgivningar. Lyxa till det lite extra och ta en behandling och bli fullständigt avslappnad.

Många av wellness-centren i Alperna har rykande varma utomhuspooler där du kan sjunka ner, omgiven av snö och berg och njuta av den magnifika utsikten med något gott att dricka.  

spa i alperna 

Det är kanske extra härligt att sjunka ner i den varma poolen eller värma upp sig i bastun efter en lång dag i backarna. Med de omkringliggande alptopparna känner du de lugnande krafterna från bergen och r ro till att andas ut. 

Bad Gastein har historia som gammal kurort och här finns därför ett flertal badanläggningar. De naturligt varma källorna lägger grunden för de vackra baden, såsom Felsentherme, Europas mest miljövänliga bad- och spaanläggning.  

I många av de lite större skidorterna finns flera finare hotell som har stora fina spa-avdelningar. I Val d’Isere hittar du till exempel Hotel La Mourra och Hotel Le Blizzard, där lugnet är helt närvarande och avkopplingen total.  

Spa i Alperna

Bli ett med den fantastiska naturen

Alperna bjuder på fantastisk natur. Det är otroligt vackert att susa fram på skidor bland de snötäckta topparna och precis lika vackert är det att gå en vandringstur i den friska alpluften.  

Vintervandring är mer förekommande i Alperna än i Sverige och blir mer och mer populärt. Många av skidorterna i Alperna tillhandahåller en vandringskarta på samma sätt som en pistkarta och erbjuder ett brett utval av preparerade vintervandringsleder.  

Du kan välja mellan lugna promenader där du kan njuta av stillheten till mer avancerade vandringar på hög höjd. Det som gör vintervandringen i Alperna så härlig är att lederna är dragna uppe i bergen, så du får samma höghöjds- och alpkänsla som när du åker skidor.  

Vintervandring i Alperna

Lederna är många gånger lika välpistade och genomarbetade som pisterna. I Schladming erbjuds flera vandringsleder och möjlighet att se de vackra omgivningarna från ett nytt perspektiv. Detsamma gäller St. Anton, här finns 70 km preparerade vandringsleder att utforska 

Vintervanding i Schladming

Här går du varmt klädd, njuter av de vintriga omgivningarna, de spektakulära vyerna och med snön som knastrar under fötterna. Många gånger passerar du idylliska alpfäbodar där du kan slå dig ner med en varm dryck eller stärkande mat och vila en stund i solen innan det är dags att promenera vidare.   

Ja, som ni hör, vi är helt sålda på vintervandring i Alperna. Det är perfekt för den som vill varva skidåkningen eller den som inte vill åka skidor så många dagar, men ändå få massvis av härlig alpbergskänsla.  

För den som inte vill motionera allt för mycket erbjuder de flesta skidorter bra möjligheter för att njuta av vyerna ändå. Ta gondolen upp till toppen, i till exempel Bad Gastein, och ta hängbron ut för bästa möjliga utsikt över de fantastiska topparna. Därefter kan du njuta av en välsmakande lunch i otroliga omgivningar.  

Hängbro Bad Gastein

 

För den äventyrliga

Alperna har även många aktiviteter att erbjuda den som söker mer fart och äventyr, givetvis på skidor, men också på många andra vis.  

En favorit hos oss är Toboggan-åkning, där du susar ner för berget i pulka eller kälke. I Ischgl finns en av Alpernas längsta banor, och det som är speciellt med den är att du åker i mörkret på kvällstid. Det gör det hela ännu mer äventyrligt! Susa ner för den 7 kilometer långa banan under stjärnorna i en hisnande fart tillsammans med vännerna eller familjen.  

toboggan i Ischgl

I Les Arcs erbjuds Toboggan-åkning gratis till alla med giltigt liftkort. Här är banan 3 kilometer lång och bjuder på såväl adrenalinkickar som spektakulär utsikt (om du nu har tid att kika på den). 

För den som vill ta äventyret och magpirret ännu längre rekommenderar vi skärmflygning. Tänk dig att susa fram över himlavarvet omgiven av snöbeklädda berg och med dalen långt där nere. Det finns inget bättre sätt att uppleva Alpernas storslagenhet.  

En relativt ny aktivitet som växer i popularitet är Fat-bikes. Tack vare de tjocka däcken kan du med fat-biken cykla runt i snön. En rolig och annorlunda aktivitet som erbjuds i bland annat Sestriere 

Skärmflygning i Alperna

För djurvännen

I Alperna lever gamla traditioner många gånger kvar - även om de idag blivit moderniserade.  

Hästsläde är en otroligt mysig aktivitet att göra tillsammans med familjen eller vännerna. Eller för att få upp romantiken för den delen, om du väljer att ta en tur med din bättre hälft.  

I Angetal, nära Bad Gastein, tas du med på en vacker tur genom en snöig skog med fina hästar och värmande pälsplädar i släden. Det är romantiskt och mysigt som i en saga att glida fram genom den snötäckta skogen till ljudet av medarnas vinande och hästarnas frustande. Drick några klunkar glühwein och njut av lugnet.  

Hästsläde i Alperna

På många skidorter erbjuds en annan populär aktivitet med lite mindre djur inblandade - nämligen hundspann. Det är inte så märkligt att aktiviteten blivit så populär, att bli dragen i en släde av ett gäng glada siberian huskies i fantastiska omgivningar, det blir ju inte bättre!  

Om du gillar hundar, natur, vackra vyer och vill ha ett minne för livet är detta en aktivitet för dig!  

Hundspann i Alperna

Som du ser finns det massvis att göra i Alperna när man vill pausa en dag från skidåkningen. Bara fantasin sätter gränserna! 

Kika in våra resor och se vilken skidort som passar dig bäst. 

SE ALLA SKIDRESOR

Kategorier: Tips, Upplevelser, Mer än bara skidåkning

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen