nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Den bästa utsikten finns på toppen av Sölden

Upplagt av Nicklas Bjerg Hansen den 2015-mar-10 13:55:22

Har du någonsin besökt Söldens tre bergstoppar över 3.000 meter? Inte?

Låt mig då ta dig med på en tur på höjderna, där Sölden kallas ”Big 3”.

Sölden har sedan mitten av december förra året varit ett riktigt snöparadis, vilket helt säkert har att göra med byns höga belägenhet. Sölden ligger nämligen 1.377 meter över havet vilket skapar perfekta förhållanden för ett kyligt vinterland.

Det finns panorama-plattformar som gor att du får utmarkt utsikt från topparna i SöldenDet finns panorama-plattformar som gör att du får utmärkt utsikt från Söldens toppar.

Nog om vädret... Låt oss nu se till att komma upp på Söldens bergstoppar!

På en äkta bluebird-dag, alltså en dag med klarblå himmel, så kan man faktiskt se 10 mil runt över Tirols bergstoppar från utsiktspunkten på Schwarze Schneide.

Panorama utsikt från Schwarze Schneide (3,340 m)

Schwarze Schneide är Söldens högst belägna punkt. Hit kommer du genom att ta dig till toppen av Rettenbach glaciären med den stora gondolliften Rettenbachjoch.

När du nått topen av gondolliften så möts du av en fantastisk utsikt, både över skidområdet och de kringliggande bergen.

Men om du vill ha panorama-utsikten så måste du offra dig på en liten promenad i pjäxorna. Det tar ungefär en kvart att gå från bergsstationen som ligger på 2.995 meters höjd, för att nå toppen av Sölden, 345 meter högre upp!

Från denna topp så kan du sedan njuta av 15 km kvalitets-pist som tar dig hela vägen ner till Gaislachkogl. På denna färd så tar du dig 1980 höjdmeter, så kom ihåg att utjämna trycket i öronen under vägen ;)

 

Tiefenbachkogls unika utsiktsplats i Sölden (3,250 m)

Om du ändå är uppe på toppen av Schwarze Schneide så kan du även välja att åka igenom den 170 meter långa skidtunneln som går från nordsidan av Rettenbach Gletsjeren över till sydsidan om Tiefenbach Gletsjer.

Här hittar du härliga, breda blå pister som är att njuta av oavsett om du är nybörjare eller avancerad skidåkare.

Pa toppen av Tiefenbach Gletsjeren hittar du annu en utsiktpunkt, som ligger pa 3,250 meters hojd.På toppen av Tiefenbach glaciären hittar du ännu en utsiktspunkt, som ligger på 3.250 meters höjd.

Uppe på Tiefenbach glaciären är utsikten fantastisk och du får en vy över de omkringliggande bergen och dalarna, bland annat Tirols högsta berg, Wildspitze.

Om du vågar så kan du gå ut på bron av stål och glas som hänger fritt ut från bergskanten. Det är nog inte något för dig om du har höjdskräck, men jag rekommenderar det verkligen till alla andra då det är en härlig upplevelse.

Jag gick själv ut på bron för att du skulle kunna se hur det ser ut därifrån. Titta själv på videon här:

När du är i Sölden så får du alltså inte missa Tiefenbachkogl och skidåkning på glaciären. Det är helt fantastiskt!

Gör som 007 och blicka ut från Gaislachkogl (3,048 m)

Den sista bergstopp som jag vill berätta lite om är Gaislachkogl.

Denna topp, är till skillnad med de andra två, mer lätttillgänglig varesig om du går till fots eller åker skidor.

Du tar Gaislachkoglbahn från botten av byn Sölden. På bara 12 minuter tar denna gondol dig från 1,360 meters höjd till 3,040 meters höjd! En lift –hela vägen. Snabbt och enkelt eller hur?

Uppe på toppen hittar du design-restaurangen ICE-Q. Du förstår kanske varför restaurangen är döpt till detta när du ser den. ICE-Q är en restaurang mestadels gjord av glas och liknar en istärning.

Från liften kan du även ta dig upp för en trappa och antingen gå ut på restaurangens tak eller upp på klipporna. Jag vågade mig ut på klipporna… Och där ska man vara lite extra försiktig märkte jag! Men det var det värt, och jag delar gärna med mig av utsikten här:

Det förvånar dig väl inte att delar av den nya James Bond filmen spelas i detta område?

Om du besöker ICE-Q om inte allt för länge så kan du faktiskt till och med hitta kulisser från inspelningarna… Lite kuriosa och bevis på samma gång!

Förresten… Det finns faktiskt ännu en topp som når över 3,000 meter. Schwarzkogl heter den och om du kan tänka dig att köra lite svart pist på vägen ner så är det detta toppen som du ska besöka (framförallt om förmiddagen).

Nu har du fått tips på de högsta bergstopparna i Sölden och jag hoppas att detta inlägg har inspirerat dig att ta dig upp för åtminstone en av dem!

Om du vill ha sällskap och mer kuriosa så hittar du mig i Sölden och jag följer gärna med dig på en tur bland de olika topparna i Sölden.

Nicklas Bjerg Hansen
Nortlander-guide i Alpe d’Huez 2014/15

 

Kategorier: Sölden

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen