nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

En guide till den perfekta skiddagen i Sölden!

Upplagt av Lars Holst den 2014-aug-26 21:37:39

Sölden erbjuder många bra saker, men först och främst riktigt bra skidåkning. Här erbjuds du bra backar och ett mångsidigt skidområde, med något för alla.

Och då menar jag verkligen alla, oavsett om du är barn, nybörjare eller helt galen i skidåkning, här hittar du det du är ute efter.

Kombinationen av det mångsidiga skidområdet och den charmiga tyroler-stämningen är det som gör Sölden till en så fantastisk plats.

Innan du påbörjar din skiddag i Sölden, är det ett par saker som kan vara bra att känna till, för att dagen ska bli så bra som möjligt.

Exempelvis: Vart finns barnområdet?  Vart är det minst folk i backarna? Vart ligger de bästa matställena? Osv.

 

Här kommer en liten guide till hur du får en perfekt skiddag i Sölden:

Gå upp tidigt eller sova länge?

Som på många andra skidorter, kan det vara en god idé att kliva upp tidigt om du vill få ut maximalt av din dag. Backarna känns alltid som bäst när man är bland de först ner för de ny-preparerade underlaget.

Är du vaken tidigt och tar den stora gondolliften upp när den öppnar, är det oftast inte särskilt lång kö. Du kan antingen ta Giggijochban kl. 08.00 eller Gaislachkoglbahn kl. 08.30.

Om klockan hinner passera 09.00, brukar det inte löna sig att ta Giggijochban. Mellan kl. 09.00 och kl. 12.00 är det nämligen oftast långa köer. Därför rekommenderar vi att istället ta skidbussen och åka över till andra sidan av byn till Gaislachkoglbahn.

Där är det sällan långa köer, skulle de vara kö går det trots allt fortare än Giggijochban under en hektisk dag. Det bör dock nämnas att nybörjarområdet ligger på toppen av Giggijochban, så det kan trots allt vara nödvändigt att vänta på liftkön.

Börja med glaciärområdet!

När du kommer upp i systemet, kan det vara en god idé att röra sig bort mot glaciärområdet direkt! Det är helt klart en av anledningarna till att Sölden är en skidort av absolut toppklass.

Här kan du åka skidor 8 månader om året. I slutet av oktober hålls bl.a. världscupen i storslalom i den svarta pisten. Det är utan tvivel i glaciärområdet som du finner den absolut bästa åkningen.

Det tar ca. en timma från byn i Sölden, tills du är framme på toppen av Rettenbachglaciären. Mycket av tiden går åt till att åka lift, det kan tyckas ta lite väl lång tid att ta sig hit. När du väl når toppen, kommer du att förstå att det är värt varenda minut.

Dessutom är det knappt några människor här tidigt på morgonen, du har så gott som hela området för dig själv. Om du väljer att gå upp tidigt vill säga…

Glaciäråkning för alla

Något av det bästa med glaciärområdet är att oavsett vilken nivå på skidåkning du bemästrar, så kan du enkelt ta dig runt här. Det finns många blå pister och du kan enkelt undvika de svarta och röda pisterna om så önskas.

Det samma gäller för vägen hem, då du antingen kan utnyttja liften ner, eller så kan du njuta av blå pister hela vägen.

SöldenDet enda som egentligen saknas kring glaciärområdet, är en riktigt österrikisk hytte, där du kan bli serverad klassisk tyrolermat.

De få alternativen för mat och dryck som finns, är främst större restauranger med självbetjäning. Det är inte särskilt charmigt men maten smakar bra utan att vara fantastisk.

Med tanke på detta rekommenderar vi att man istället sätter kurs tillbaka mot Gaislachkogl och Giggijochban, för ett besök på en mysig tyrolerhytte, efter en förmiddag av fantastisk skidåkning i glaciärområdet.

Söldens 3 bästa lunchställen i pisten

I Sölden finns det mängder av vackra och mysiga tyrolerhytter där du kan hitta läcker österrikisk mat. Skippa den tråkiga maten som du hittar på andra skidorter, och njut av en klassisk schnitzel tillexempel.

Vi har 3 favoriter som du bör känna till. De är markerade med Q, H och N på liftkartan, och heter Gaislachalm, Gampe Thaya och ObstlerHütte.

Alla tre ställen erbjuder klassiska österrikiska rätter och har personal med känsla för god service. De har även ett bra läge med mycket sol och härliga utsikter. Oavsett när du besöker Gaislachalm så kan du passa på att njuta av solen här.

Ingen läsk men massor av lokala delikatesser

Gampe Thaya är ett lite annorlunda ställe, här lagas allt från grunden, de har även valt att bara använda sig av råvaror som producerats inom en radie av 25 km. Detta innebär att du bara serveras lokala läckerheter.

Här kan du tillexempel inte beställa Coca-Cola, Sprite och annan läsk. Istället kan du bl.a. njuta av hemgjord hallon- eller flädersaft, som är minst lika gott.

Det som gör Obstlerhütte speciellt är främst stämningen. Det är enkelt men mysigt på ett typiskt österrikiskt sätt. Dessutom är maten utmärkt, så bara det gör det värt ett besök.

Afterski och nattliv

Med magen full av mat, kan du antigen vila benen lite till nästa skiddag eller fortsätta åka tills liftarna stänger kl. 16.00.

Efter en dag full av skidåkning är det dags för det som de flesta österrikiska skidorterna är kända för, nämligen afterski!

Detta är verkligen ett måste när du är i Sölden. Precis som i St Anton och Ischgl erbjuds det här riktigt bra afterski och härlig stämning.

Du kan faktiskt stanna kvar och börja afterskin på Obstlerhütte. Därefter tar du liften ner till byn där det bara är att välja en av alla barer. Vi kan rekommendera Schimbar, Marco’s och Almrausch.

Om du är ute efter ordentligt drag, ska du definitivt gå till Schimbar. Du kan läsa mycket mer om afterskin som Sölden har att erbjuda här:

Två härliga guider vid namn Lars och Linda ;).

Två härliga guider vid namn Lars och Linda ;).

Fortsätt festen

När dagen börjar gå mot sitt slut och många väljer att gå hem, kan du fortsätta festen på en av många nattklubbar i Sölden. Fire & Ice och Katapult är några av de mest populära ställena. Här kan du festa långt in på småtimmarna

Vi hoppas att denna lilla guide kan ge dig en liten försmak på hur en bra skiddag kan sättas samman i Sölden. Det finns självklar många varianter, men detta kan vara en bra start!

Linda och Lars
Nortlander Guider i Sölden 2013/14

Kategorier: Apres-ski, Sölden, Restauranger

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen