nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Fem snösäkra resmål

Upplagt av Alicia Larsson den 2020-okt-05 10:10:27

Det krävs bara 20 cm snö för att det ska vara möjligt att åka skidor. Men visst är det extra trevligt när det då och då faller snö från ovan - så att skidunderlaget blir riktigt härligt!

Var i Alperna är det störst säkerhet att det är mycket snö?

Läs om våra topp fem mest snösäkra resmål här. 

tignes10

Vad betyder snösäker?

Låt oss först skapa en gemensam förståelse vad en snösäker plats är för något. Det handlar helt enkelt om att hitta en plats som får tillräckligt med snö under säsongen.  

För att en skidort ska uppfattas som snösäker kollar man vanligtvis på två saker: hur högt upp i bergen destinationen ligger och om det finns möjlighet till glaciäråkning.  

Ju högre upp vi är, desto kallare är det, vilket innebär större sannolikhet för att nederbörden kommer i form av snö snarare än regn.  

Glaciären är en snömagnet 

Om det finns en eller flera glaciärer kopplad till skidområdet, är det stor säkerhet att det finns mycket snö och goda skidförhållanden. De högst belägna glaciärerna gör det möjligt att åka skidor även under sommarmånaderna och ibland hela året runt! 

Förresten, glaciäråkning är inte så farligt som en del får det att låta. Det är inte på något sätt reserverat för proffs- och extremskidåkare. Tvärtom, det går ofta liftar hela vägen upp till glaciärers topp där du kan välja mellan flera olika pister med varierande svårighetsgrad. 

Se våra snösäkra favoriter i Alperna här nedan.   

Val-Thorens-11

Världens bästa. Igen och igen... 

När en skidort blir vald till världens bästa fyra år i rad är det inget snack om saken. Den ikoniska franska byn Val Thorens har hela paketet.  

Själva byn är Europas högst belägna skidort. När du bor på 2 300 meters höjd ligger snön kvar på gatorna långt in på säsongen. I Val Thorens är de flesta hotell placerade runt pisterna, vilket gör det extremt lätt  att hitta ett boende med Ski-in/Ski-out 

Skidåkningen är på världselitnivå och skidentusiaster från hela världen vallfärdar hit för att åka skidor på hela 3 225 meters höjd. Skidområdet består av tre daler som är naturligt sammankopplade på ett smart sätt med flera nivåer som gör det enkelt för dig att ta del av 600 pistkilometer.  

Läs mer om Val Thorens här

Val-d-Isere-Destination-Ski-7

Dubbel skidglädje! 

Var för sig är Val d’Isere och Tignes i Frankrike fantastiska skidorter, och jag anser att de skulle kunna stå på denna lista separat. Men nu är det faktiskt så att du får båda dessa snösäkra resmål på ett och samma liftkort, vilket omöjligt kan bli bättre! 

De två närliggande skidorterna är förenade av ett stort berg med glaciären La Grande Motte, som utgör den centrala höjd- och mittpunkten i skidorternaTignes är en modern by med ett internationellt fokus, där allt handlar om skidåkning och mer skidåkning. Val d’Isere är mer av en året-runt-by med klassisk alpkänsla och fransk elegans.  

Om du är ute efter underbar snö i stora mängder, så är någon av dessa skidorter perfekt för dig!

Läs mer om Val d'Isere här

Läs mer om Tignes här

 

With a licence to ski 

Bond-filmen Spectre visar skidorten Sölden från sin allra bästa sida. Om agent 007 kan åka skidor här, så kan vi andra det med. Sölden är Österrikes mest effektiva och toppmoderna skidort, där allt håller en nivå som bara den tysktalande delen av skidvärlden kan uppnå.  

Här finns skidåkning på 3 250 meters höjd och ett liftsystem som är toppmodernt. Och för att inte tala om Söldens glaciäråkning som inte liknar något annat... Vissa skidorter är nöjda med sina glaciärer, och sen finns det Sölden.  

Till att börja med har Sölden inte en, utan TVÅ glaciärer. En glaciär räcker nämligen inte om man ska vara den skidort som varje år i början av november lockar dit världens ledande tillverkare av skidor, pjäxor och snowboards för att testa sin utrustning.

På detta sätt påminner Sölden något om Q:s verkstad där James Bond förses med nya hjälpmedel. The name is Sölden. James Sölden.  

Läs mer om Sölden här

Ischgl-2019-3

Det perfekta paketet 

Ischgl har allt. En livfull stad med en förstklassig restaurangvärld, oavsett storleken på plånboken, lockar alltid semesterfirare som vill ha en fantastisk tid till Ischgl. När du sedan kombinerar detta med den bästa sortens skidåkning, då får du receptet på en skidort som attraherar skidälskande besökare från hela världen.  

Nu kanske jag upprepar klichéer om Österrikes fantastiska förmåga att vara effektiva och hålla hög kvalitet. Men faktum är att här är det mycket sällan liftkö, eftersom liftsystemet är så välfungerande. Till och med under högsäsong är det ett nöje att åka skidor och sen ta liften direkt upp igen.  

Ischgl by ligger på 1 377 meters höjd och här får du hela 235 pistkilometer på upp till höjden 2 872 meter. Skidorten är ett riktigt paradis för de lite mer erfarna skidåkarna och speciellt snowboardåkare och offpist-entusiaster vallfärdar hit.  

Läs mer om Ischgl här

Cervinia Matterhorn

Högt, långt och snösäkert 

Om det fanns ett kortspel med skidorter, så skulle skidorten Cervinia vara ett bra kort att sitta med! Siffrorna på denna skidorten är inget annat än imponerande. 

Med skidåkning på 3 883 meters höjd är italienska Cervinia en av världens högst belägna skidorter och bjuder på den högsta skidåkningen i Europa. Här hittar du också världens längsta pist på hela 22 kilometer – hörde jag mjölksyra? 

Cervinia är naturligtvis extremt snösäkert. Du kan också åka över till Zermatt i Schweiz och njuta av ett av världens mest ikoniska och dramatiska berg: nämligen Toblerone-berget Matterhorn. Cervinia erbjuder snösäker kvalitetsskidåkning för alla nivåer i de italienska välvårdade pisterna.  

 Läs mer om Cervinia här

Vart ska jag då resa på skidsemester? 

Som du kan se finns det bra förutsättningar till snösäker skidåkning i alla tre alpländer. Så den stora frågan är - föredrar du Frankrike, Österrike eller Italien?  

Ring eller skriv till oss så hjälper vi dig hitta en snösäker resa till Alperna. Du kan också fylla i formuläret via knappen nedan för att få bra erbjudande från oss. 

FÅ ETT SNÖSÄKERT RESEFÖRSLAG

 

Kategorier: Cervinia, Ischgl, Tignes, Sölden, Val d'Isere, Val Thorens

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen