nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Har du någonsin ätit middag på ett kloster? – Ett av mina 3 förslag på restauranger i Passo Tonale du borde prova!

Upplagt av Mai Rønskov den 2014-sep-12 13:25:43

Passo Tonale är en av de mindre välkända skiddestinationerna i Italien. Detta innebär färre turister, vilket lyckligtvis betyder att det finns många smultronställen som ännu inte har blivit satta på kartan ännu.

Restaurangerna i området håller därför en extra hög standard då de inte har en väletablerad turism att förlita sig på, som så många andra platser ofta kan.

Att hitta 3 riktigt bra restauranger i Passo Tonale var därför inget problem för mig. Men att utse de tre bästa blev desto svårare…

Läs vidare och ta del av vilka restauranger som jag tycker att du inte får missa när du besöker Passo Tonale!

Prova en autentisk italiensk middag på det gamla klostret i Passo Tonale

Okej, italiensk mat är otroligt gott i sig självt. Men något som ofta ger måltiden ett plus i kanten är den atmosfär och alldeles särskilda känsla som du ofta hittar hos italienska restauranger.

Det gamla klostret i Passo Tonale är inget undantag. Stämningen och konceptet här är ett i sitt slag och måste upplevas!

Klostret är den äldsta byggnaden i byn och har stått där ända sedan byn endast bestod av ett kloster och en väg.

Det kanske inte är så konstigt med tanke på att ”Passo del Tonale” betyder “att passera igenom Tonale”, vilket var vad man gjorde på den tiden för att nå större byar såsom exempelvis Milano.

Klostret blev till en tillflyktsort för de människor som passerade igenom Tonale och vid oväder sökte tak över huvudet. Munkarna som bodde i klostret var då snälla nog att ta hand om sina oväntade gäster och laga mat till dem.

Klostret blev till följd ett allt populärare ställe att besöka, och det som för ca 900 år sedan endast var en tillflyktsort, utvecklades till ett unikt restaurangkoncept.

Det var annorlunda förr

Förr i tiden så hade munkarna inte samma möjligheter att få tag på de ingredienser som vi ofta använder av oss idag. Detta gjorde att de fick lov att vara extra kreativa och ta vara på allt som erbjöds från naturen uppe i bergen.

Kött från mus, hjort eller kanin kunde därför ofta stå på menyn. Men du behöver inte vara orolig, -numera använder de inte mus eller kanin i sina rätter!

Mysig stämning och passionerad personal

Klostret är i sig ett väldigt mysigt ställe med sina rustika väggar av sten och trä. Men en annan stämningshöjare är att det sitter en pianist och spelar medan du njuter av middagen.

Det gör verkligen ”det där lilla extra” för att skapa en mysig stämning kommer verkligen fram!

Så spill ingen tid på att försöka hitta en mysig och genuin italiensk restaurang med utsökt mat, för det blir inte bättre än klostret i Passo Tonale!

Raimondo är igång med att berätta en av många historier.Raimondo är igång med att berätta en av många historier.

Raimondo (ägaren), älskar att berätta historien bakom just den maträtt som du har beställt, och man kan verkligen märka av hans starka passion och kärlek för utsökt mat och goda historier.

Gå en rundtur

Om du har lust och frågar riktigt snällt så ger Raimondo dig gärna en rundtur av klostret och berättar såklart en liten historia om den gamla byggnaden också.

I dagsläget så är faktiskt inte hela klostret i bruk då restaurangen och ett hotell ligger i den ena delen, medan den andra delen faktiskt står tom då de är oense om vem som ska få äga den.

Pizza på Antaras

Om du inte tror att klostret är något för dig så kan du istället besöka Antaras. Byns bästa pizza, lagad i stenugn på äkta italienska råvaror hittar du nämligen här!

Här får du en lite mer avslappnad känsla och kan både äta en bit mat i restaurangen, ta en tur till det separata spelrummet på första våningen, eller varför inte besöka diskoteket som ligger på andra våningen.

Antras ligger i mitten av Passo Tonale och är ägt av två systrar och deras mamma. Man kan tro att de arbetar dygnet runt för du hittar dem både i restaurangen under dagen OCH på diskoteket om natten!

Alla tycker väl om god pizza? Om det inte är det du är sugen på så kan du även hitta riktigt goda pasta och kötträtter på menyn. Oavsett vad du väljer att äta så smakar det toppen och är dessutom väldigt prisvärt!

Middag i grannbyn Ponte di Legno

Grannbyn Ponte di Legno är en större by som du kan passa på att besöka när du ändå är i närheten. Här bor det fler människor, och förvånansvärt många lokala bor här året om. Kanske är det de goda restaurangerna som lockar?

Det finns nämligen en hel del restauranger i Ponte di Legno, men det är faktiskt en som står ut från mängden. Centralt inne i byn hittar du El Volt, en restaurang som jag tycker att alla våra gäster bör prova!

Att åka till grannbyn för att besöka just denna restaurang är något som jag varmt rekommenderar. Det finns flera goda skäl till varför jag har ätit här så många gånger.

Här bjuds det på de klassiska italienska rätterna, men det är framförallt köttet som är något extra. Det är otroligt vällagat, -något som de flesta kommenterar efter att ha besökt restaurangen.

Dessutom är serveringspersonalen verkligen trevliga och hjälpsamma, så även servicen får tummen upp på El Volt.

Njut av byn efter en trevlig middag

I och med att byn är något större än Passo Tonale så finns det lite mer att se och uppleva i denna mysiga bergsby.

Efter en god middag så tycker jag därför att du ska passa på att gå runt omkring i den idylliska byn och till exempel se hur åarna rinner mellan gatorna och kanske se var smågatorna kan leda dig någonstans.

Jag hoppas att min lilla guide kan ge dig lite vägledning när du skal bestämma dig för vilken restaurang du skal äta på när du är i Passo Tonale.

Ha det bra!

Mai och Anton
Nortlander guider i Passo Tonale 2013/14

P.S. Om du inte redan gjort det, så läs även det första inlägget om Passo Tonale.

Kategorier: Passo Tonale, Restauranger

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen