nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Heidelberger Hütte: ett måste när du är i Ischgl

Upplagt av Jakob Witt den 2015-jun-22 12:00:18

Långt borta från alla liftar och backar i Ischgl, en bra bit bort från civilisationen på 2264 meters höjd hittar du Heidelberger Hütte.

Hytten är visserligen markerad på pistkartan… Men efter närmre granskning kommer du dessvärre upptäcka att det varken finns väg eller liftar som tar dig till hytten trots att den ar stått sen 1889.

Men finns det en vilja, så finns det ett sätt. Och numera är hytten en populär tillflyktsort för vandrare och turister runtom i Ischgl.

Heidelberger Hutte ar langt ifran lattillgangligt…

Följ med oss till Heidelberger Hütte

Varje vecka erbjuder vi guider oss att ta med er till hytten, då vi naturligtvis kan en bra väg som tar dig dit.

Turen börjar längst ner till höger i Ischgls populära liftsystem… Här möts vi upp med bergsguiden Lois. Oftast kommer han själv, men några gånger tar han med sig ett par kollegor om det behövs för färden upp!

Lois och hans fru Sandra äger Heidelberger Hütte och det är därför han som bestämmer om vägen upp till hytten ska ske genom att bli dragen på skidor bakom en snöskoter eller om vi ska åka i en ” kasseformet bæltekøretøj”.

Det som avgör vägen är vind, väder, snöförhållanden och skidnivå. Lois har lång erfarenhet som bergsguide i området och han skulle till och med kunna visa vägen med förbundna ögon.

Känslan av snö under dina skidor och naturen omkring dig medan du blir dragen upp bakom snöskotern är alldeles speciell.

Vägen som du transporteras upp längs går precis under skiddalen och är bara markerad med tunna pinnar med reflexer på.

På vägen upp kan du stöta på vandrare som också är påväg upp för denna enda väg som alla skall dela på.

Färden fortsätter uppåt och helt plötsligt är du i Schweiz. Gränsen är bara markerad med en charmig liten skylt vid sidan av vägen.

Lois kontrollerar utrustningen och ser till att gasterna kanner sig trygga i situationen.

Lois kontrollerar utrustningen och ser till att gästerna känner sig trygga i situationen.

Ett varmt välkomnande i hytten

Hytten är helt omgiven av snötäckta berg, och du märker snabbt hur otroligt tyst det är här. Varför inte stå och njuta av stillheten och avsaknaden av ringade och plingade telefoner?

Inne i hytten så får du hänga av dig på gamla krokar och byta ut dina pjäxor mot mjuka tofflor och inneskor som du får låna i hytten.

Du känner dig välkommen på en gång, mycket tack vare den gulliga personalen som vecka på vecka tar emot oss med ett stort leende.

Personalen har stor kunskap och kärlek när det kommer till det österrikiska köket. Trots att hytten ligger så långt ifrån Ischgl och civilisationen så finns det alltid många goda rätter på menyn med något som passar till alla.

Lois berättade för oss första gången vi var här att ”här tar aldrig maten eller ölen slut”. Källaren fylls nämligen upp med reserver under hela sommaren.

Hytten är inte bara en restaurang utan ha även sovplatser tillgängliga för vandrare och trötta turister. Dessutom bor personalen själv i hytten och jag tror det är det som gjort att det är en så hemtrevlig stämning här.

Man sover gott efter en lång dag i naturen, speciellt när vad- och lårmuskler har arbetet hårt på vägen upp.

När det är dags att åka tillbaka hem så kan man lugnt säga att det är en fysisk krävande uppgift. Det är en kuperad väg ner och det kommer dina arm- och lårmuskler känna av... Och ibland får du till och med staka dig fram.

Men att det är så jobbigt glömmer du ganska snabbt när du med magen full av god mat blickar upp och njuter av den fantastiska utsikten.

Och när du till slut ser siluetten av Ischgls liftsystem så får du genast mer energi för att klara av den sista biten!

Till vanster. Skidakare dras till hytten bakom en snoskoter.  Till hoger. Vagen hem pa snowboard.

Till vänster: Skidåkare dras till hytten bakom en snöskoter.  Till höger: Vägen hem på snowboard.

Jag (Jakob) har provat på vägen hem både på skidor och på snowboard… Visst kan du göra det… Men det är inget jag vill rekommendera! Du måste nämligen ta stora delar av vägen till fots.

Om du har planer att besöka Ischgl i år och tycker att turen till Heidelberger Hütte låter intressant så tveka inte att kontakta oss guider.

Turen hit är en av dem så du kommer vilja berätta om och om igen...

Vi guider reserverar garna en extra plats till dig bakom snoskotern!Vi guider reserverar gärna en extra plats till dig bakom snöskotern!

Vi ser fram emot att ta med dig på en fantastisk tur till Heidelberger Hütte.

Jakob, Rikke & Victor
Nortlander-guider i Ischgl 2014/15

Kategorier: Ischgl

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen