nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Ischgl: från lugn by till populär skidmetropol

Upplagt av Toke Hyldgaard den 2013-dec-18 16:05:47

Relax. If you can...

Den utmanande slogan passar perfekt på livet i Ischgl, som varje vinter välkomnar tusentals skidglada gäster till en blandning av fantastisk skidåkning, bra nattliv och stora events som konserter med några av världens största artister.

Ischgl landschaftsbilder

I byn finns allt mellan mycket exklusiva hotell och restauranger till Burger King och afterski där alla dansar på borden. Det hela började dock annorlunda för den lilla byn i utkanten av Tyrol...

Historien om Ischgl

Byns historia letar sig tillbaka till romartiden. Den startade som en mindre bosättning vid namn Yscla, efter att romerska bönder tagit sig över Fimberpasset i jakten på större betesmarker.

Senare så började tysktalande Walsare att komma till området mellan de två dalarna Fimba och Paznaun. Mellan 1500- och 1800-talet fungerade området som en central knutpunkt för handel och gruvnäring. Det är faktiskt inte förän i mitten på 1900-talet som skidsporten kom dit och började förändra Ischgl till byn som vi känner den idag.

Skidåkning, konserter och katastrofen som lamslog en hel region

Med sin perfekta placering mellan de två bergen Silvretta och Verwall ger Ischgl besökarna tillgång till 238km pist utbrett över områdena Silvretta Arena och Samnaun i både Österrike och Schweiz.

Absturzsilvrettabahn

Dagens skidåkning startar med att man tar en av de tre gondolerna Silvretta, Fimba eller Pardatschgratbahn upp från byn.

Konstruktionen av det stora skidområdet påbörjades den 7 oktober 1961 men redan 1963 mötte man en stor motgång då Silvretta fallerade. Man fortsatte dock beslutsamt och i december samma år stod kabinbanan klar.

När skidsporten blev allt mer populär  under 70- och 80-talet så utvecklades skidområdet. 1995 slog byn på stort för att skapa en hype och bli känd för både skidåkning och nattliv. Sir Elton John blev inbjuden och hade en fantastisk konsert uppe på berget. Det blev en stor succé och under åren som gått har artister som Tina Turner, Diana Ross, Sting, Bob Dylan, Pink och Rihanna öppnat och avslutat säsongerna med Top of Mountain-konserter.

Ischgl är idag mer populär än någonsin. Byn har under de senaste åren besökts av bland annat Bill Clinton, Paris Hilton och Naomi Campbell. Byns positiva inställning har inte bara hjälpt den att bli den fantastiska plats det är idag, utan även att ta sig igenom de tragedier som drabbat den. 1999 gick den största lavinen på över 40 år, täckte stora delar av byn och tog 34 människoliv med sig. Idag har man återuppbyggt byn bättre och starkare för att förhindra liknande olyckor i framtiden.

Robbie Williams i Ischgl

Säsongen 2013/2014 blev invigd med det kanadensiska pop/rockbandet Nickelback uppe på den legendariska scenen och avslutningen kommer inte att bli mindre spektakulär. Robbie Williams kommer den 3 maj och ser till, att vad som ser ut att bli byns största säsong hitintills, avslutas med en ordentlig fest.

Robbie-Williams-Ischgl-2014

Ischgl har allt och kan allt, så oavsett om du är ute efter skidåkning i världsklass, afterski och nattliv eller kanske en blandning av bägge så hittar ni den här.

En sak är säker - det finns alltid något att uppleva i Ischgl.

Kategorier: Ischgl

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen