nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Tar du bilen till Alperna? Så blir din kör själv skidsemester en succé!

Upplagt av Anna Knutsson den 2017-mar-03 11:35:54

Det finns några som föredrar att ta bilen framför att flyga eller åka buss till Alperna. Är du den av dem?

Oavsett om det är flygskräck, flexibiliteten i det egna körschemat eller möjligheten att proppa bilen med bagage och mat som gör att du hellre vill bila, kan du behöva lite tips för att turen ska bli så problemfri och rolig som möjligt!

Jag har själv kört (eller i alla fall suttit i passagerarsätet) på flera turer ner till Alperna, och har därigenom samlat på mig mina 5 bästa praktiska och underhållande tips för att din kör själv upplevelse ska bli en succé.

När du har läst igenom denna guide, så är du mer än klar till att boka en av våra kör själv resor här!

Tips till din kor-sjalv skidresa till Alperna.

Tips till din kör själv skidresa till Alperna

1. Ge bilen en kontroll

Du kanske är klar, men är bilen det? Se till att bilen är klar för en långkörning, minusgrader och massa snö!

Jag ljuger inte när jag säger att vår tur hem från Alperna bestod av 14 timmar utan fungerande värmefläktar. Vi löste detta med att ta på oss i stort sett allt som vi ägde och hade med oss… Men en kontroll innan avresa hade gjort att vi kunnat undgå hela problemet! Hade vi haft barn med oss, så skulle hemresan varit ohållbar!

Kontrollera bilen. Däcktrycket, mönsterdjupet, spolarvätskan, torkarbladen, oljan... Och du har väl vinterdäcken på?

Det finns både säkerhetsmässiga och ekonomiska grunder till att dessa saker ska ordning och reda på dessa saker.

Här kan du se hur du själv kan kontrollera bilen på 20 minuter.

Utöver att ha koll på ovannämnda saker, så kan det vara bra att ha med anti-frostvätska för att förhindra att bensinen fryser om det blir riktigt kallt!

Det kan också vara en bra idé att ha snökedjor med sig i bilen. Några destinationer, till exempel Val Thorens och Cervinia är kända för att avvisa bilister som inte har snökedjor på eller med. Och kom ihåg att du inte får köra med dubbdäck i Tyskland!

Förresten, nu när du ändå har plats i bilen… Packa ned en skyffel! Den kan komma väl till hands om det skulle snöa mycket och du behöver gräva fram bilen nere i Alperna.

Det kan vara en bra ide att kora pa kvallen.

Det kan vara en bra idé att köra på kvällen.

2. Var uppdaterad på reglerna om du kör själv

Det är aldrig en dålig idé att känna till lagen i det land du kör bil i… Både när det kommer till säkerhet och det ekonomiska. Att åka på böter är helt klart en dålig start på semestern.

För att undvika diverse böter rekommenderar jag att du har koll på följande…

 • Motorvägsmärke (Vinjette) och vägskatter. I Österrike och Schweiz behöver du ett motorvägsmärke för att få köra på motorvägen. Denna köper du på en bensinmack i Sydtyskland eller vid gränsen. (Böter ca 120 €). I Frankrike och Italien ska man också betala för att använda motorvägarna.
 • Reflexväst. I Österrike, Frankrike och Italien är det krav på att du har reflexväst i bilen.
 • Registreringsbevis och försäkringspolicy. Kontrollera din försäkring och se till att du tar med dig både bilens registreringsbevis och försäkring samt det gröna kortet (som är ett bevis på att du har en giltig trafikförsäkring)
 • GPS. I bland annat Tyskland och Schweiz får man inte ha en GPS som varnar för fartkameror eller poliskontroller. Se vad som gäller här. (https://www.motormannen.se/Resan/bila-i-europa/bilresfakta-land-for-land/)
 • Handsfree. I Europa (bortsett från Sverige) är det förbjudet att prata i mobiltelefon utan att använda handsfree.
 • Alkometer. I Frankrike är det krav på att du har en alkometer i bilen.

Kanner du till reglerna om anvandning av GPS nar du kor bil till Alperna?

Känner du till reglerna om användning av GPS när du kör bil till Alperna.

3. Pauser och snacks gör alla glada

Om du reser med barn, framförallt småbarn, så är det viktigt att göra många pauser för att undvika små “olyckor”. Kör du nattetid när barnen sover så undviker du antagligen detta automatiskt.

Det finns små rastplatser längs motorvägarna, men kvaliteten av dem kan variera. Så det skadar inte att ha lite vatten, våtservetter, toalettpapper med sig i bilen.

Tänk på att inte dela upp pauserna för mycket… Passa på att tanka när ni ändå är på toaletten eller handlar snacks. Eller tvärtom för den delen! Att det finns gott om proviant i bilen är också en räddare i nöden, oavsett om det är en smörgås, dricka eller godis.

Och om du nu ändå kör själv kan du faktiskt kvällen innan baka lite bröd, bullar eller snacks som ni kan ha med er. Så undviker ni de dyra bensinstationerna längs vägen.

Med lite snacks, mat och dricka kommer man langt.

Att fylla bilen med snacks, mat och dricka är aldrig fel.

4. Fördriv tiden i bilen med lekar

Ett annat roligt sätt att fördriva tiden i bilen är bil-lekar! Det finns hur många som helst när du väl tänker efter...

Här kommer mina favoriter:

 • Vem tänker jag på? En av er tänker på en person ni känner, ett djur eller en kändis. De andra ska räkna ut vem det är genom att ställa 20 frågor. Den som tänker på personen får bara svara ja eller nej. När du tror att du vet vem personen är gissar du, är det rätt så har du vunnit, är det fel så fortsätter leken.
 • Sant eller falskt från instruktionsboken. Utse en spelledare. Spelledaren använder bilens instruktionsbok och hittar på sant eller falsk-frågor. Ju konstigare, desto roligare. Svarar man rätt får man ett poäng. Först till tio vinner.
 • Filmcitat. En av deltagarna säger ett filmcitat. Den av de övriga deltagarna som först vet vad filmen heter ropar sitt namn. Man får ett poäng för filmtiteln, två poäng för skådespelarens namn och tre poäng för karaktärens namn. Kan man dessutom citatets svarsreplik får man fem bonuspoäng!
 • Pest eller kolera. Spelarna turas om att ställa frågor som innehåller ett val mellan två riktigt jobbiga alternativ. t.ex.: Skulle du hellre rulla dig i gyttja, än att gå i snö barfota? Den som tillfrågas måste då välja ett av dessa alternativ.
 • Färgade bilar. Alla spelare väljer varsin färg. Den som får flest bilar i sin färg vinner.

Här finns en massa lekar till bilen för alla åldrar!

Även målarböcker och pyssel är en hit bland de små... De kommer helt säkert även till hands på destinationen under veckans gång också!

När du har tröttnat på det hela så kan du föreslå tysta leken. Den är ofta underskattad. Njut av turen och naturen längs vägen helt enkelt.

Kom ihag att njuta av stillheten och naturen pa vagen ocksa!

Kom ihåg att njuta av stillheten och naturen på vägen också!

5. Elektronisk underhållning

Du kan lyssna på musik, ljudböcker eller podcasts hela vägen. Detta är alltså ett guldläge för att introducera barnen för Harry Potter.

Ipads är perfekta för bilresan. För här har du både film och spel för hela slanten. Ett riktigt guldtips är att både Netflix och Viaplay har en offlinefunktion som gör att du kan spara ned filmer och serier direkt på paddan. Dataroaming blir snabbt dyrt annars!

Det kan också vara en bra idé att införskaffa en powerbank för att kunna ladda upp mobiltelefoner och iPads under vägen. I nyare bilar kan du även ladda telefoner och tablets via USB.

Även hörlurar är guld på dessa resor. Det är inte säkert att alla har lust att lyssna på när något i Candy Crush sprängs, Kanye Wests senaste album och det nyaste avsnittet av Suits. På samma gång.

Men det händer förstås också att barnen vill se samma film, och då är ett dubbeluttag till hörlurarna värt varenda krona!

Vad gjorde vi egentligen innan iPaden och telefonerna

Vad gjorde vi egentligen innan iPaden och telefonerna?

Jag hoppas att mina tips och råd kan hjälpa dig med att få bästa möjliga kör själv upplevelse till Alperna!

Och glöm inte bort det stora pluset med att ha din egen bil med dig på skiddestinationen… Möjlighet för dagsutflykter! Hugg tag i en av guiderna för tips och idéer!

Kör försiktigt.

Anna Knutsson
Marketing Assistant Nortlander Ski-Tours

Läs relaterade blogginlägg:

Glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedanför och få massa intressant läsning, erbjudanden eller andra nyheter direkt i inkorgen. Du kan själv välja vad du är intresserad av!

Kategorier: Alpe d'Huez, Avoriaz, Bad Gastein, Canazei, Cervinia, Ischgl, Italien, Livigno, Saalbach, Sauze d'Oulx, Schladming, Serre Chevalier, Sestriere, Tignes, Mayrhofen, Montgenevre, Passo Tonale, Sölden, St. Anton, Val d'Isere, Val Thorens, Wagrain, Zell Am Ziller, Obertauern, Barn, Les 2 Alpes, Österrike, Tips

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

  Senaste blogginläggen