nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Alla vägar bär (inte) till Livigno – därför får du en vägbeskrivning

Upplagt av Louise Dohn den 2015-jul-13 12:00:00

I en tid med GPS har det aldrig varit enklare för dig som gillar att köra bil att bila ner till alperna.

Det finns trots allt många fördelar med att välja att köra själv till en snörik destination i alperna… Men det är också flera saker so du skall vara uppmärksam på!

sneplog livignoOm du dessutom har bokat en köra-själv resa till Livigno så kommer detta blogginlägg att hjälpa dig på vägen.

Det finns flera luriga pass som lurar turisterna fel väg gång på gång så det vill jag naturligtvis guida dig igenom dessa.

Kom ihåg att packa ner snökedjorna (för du får inte lov att köra upp för berget i Schweiz utan dessa om det snöar).

Spänn säkerhetsbältet! Nu kör vi!

Mot Livigno - från Sverige till Tyskland

Oavsett varifrån du kör ifrån i Sverige så skall du sikta mot Malmö. E4, E6, E20 och E22 är de stora vägarna som tar dig hit. Därefter tar du Öresundsbron, för att sedan följa E47 mot Rödby.

Om du beställer biljetter i tid så kan du med gott samvete ta färjan mellan Rödby-Puttgarden

En körtur mellan Köpenhamn och Livigno tar 14-15 timmar (ca 130 mil) på en bra dag. Och så ska du dessutom plussa på de timmar det tar för dig att åka till Köpenhamn hemifrån i Sverige.

I och med att det är så pass lång körning så kommer du definitivt att vilja ta så många färjor och tåg som möjligt för att slippa sitta bakom ratten hela resan!

Nu kommer en lång körning genom Tyskland... Jag rekommenderar att du kör ut på A14/E43, och siktar in dig på A7/E45:an som tar dig förbi Hamburg, Hannover, Kassel och Würzburg, förljt av A7/E43:an som tar dig genom Bregenz.

Ovan beskrivning genom Tyskland kanske ser ut som tre rader för dig, men det tar alltså 8-9 timmar att köra. Detta förklarar kanske varför många av våra kör-själv-gäster väljer att övernatta i Sydtyskland efter ett halvt dygn i bilen!

Bonus-info: Om du tycker om att planera dina pauser i förväg så vill jag varmt rekommendera att du pausar Hotel und Restaurant Goldener Löwe i Northeim, Tyskland. Det kroatiska paret Mala och Branca som har hand om hotellet ser till att du lämnar med fulladdade batterier efter att ha ätit fantastisk mat och sovit i de mysiga rummen.

Oavsett om du har sovit över eller bara pausat så är det nu du ska hänga med… För vi närmar oss snön och alperna och därmed även de slutna passen.

Genvägen via Vereina-tunneln

Nu menar både jag och google att du ska styra bilen mot det fantastiska biltåget i Schweiz – genom Vereina-Tunneln.

Och om du nu har sån tur att du har en GPS så kan du nu knappa in följande koordinater : 46.855965 och 9.884212. GPS:en tar dig då till Selfranga/Klosters, där du kör upp bilen på ett tåg som går varje halvtimme.

Kolla exakta tider för tåget innan du sätter dig i bilen här.

Om du kommer i god tid så finns det möjlighet att få lite mat och dricka (mellan 06.00-22.00) precis innan du kör upp på tåget.

Även om tåget bara kör dig 20km och kostar 43 CHF (ca. 380 SEK), så slipper du att köra igenom bergpassen som ligger syd om Livigno, som dessutom inte är den enklaste körningen i vintermånaderna.

Du ska dock vara uppmärksam på att det kan vara en del väntetid för att komma på tåget. Det är väldigt olika, ibland kan du bara köra direkt på, medan andra gånger kan du behöva vänta 1-2 timmar i kö för att komma med!

Men när du väl kommit av tåget så har du bara 30 minuter kvar att köra till Livigno.

Alternativ rutt – chefens val

Om du inte vill åka med biltåget så har min chef Michael Jensen en annan rutt för dig.

Denna tar dig (via A7) över Fernpass och genom Imst och Landeck i Österrike.

Och nu när du kör i Österrike… Kom nu ihåg att köra inom en mack och köp det obligatoriska motorvägs-klistermärke som du ska ha därframme i vindrutan när du kör på motorvägarna här.

Det är lite mer körning på landsvägar än den rutt som jag redan har berättat om, men det är tydligen mindre trafik vid Fernpasset än den andra rutten.

Oavsett så tar båda vägarna dig till den berömda “Munt La Schera-tunneln”.

Ljuset i slutet av tunneln

Denna tunnel byggdes 1965 med ett enda syfte…  Nämligen att förenkla transporten av byggmaterial till den andra sidan berget som precis hade påbörjat ett stort bygge.

Men tre år senare blev tunneln också körbar för offentligheten vilket betydde att turister som oss helt plötsligt fick det lättare att ta sig fram till Livigno!

Tunneln har dock bara en korbana, och den ar sa liten att den dubbeldackare inte kan komma igenom.

Tunneln har dock bara en körbana, och den är så liten att den dubbeldäckare inte kan komma igenom.

Detta betyder att all in och ut körning genom tunneln regleras genom trafikljus på vardera ände. Men ljuset slår inte om lika ofta som du är van vid!

Det kan därför vara en riktigt bra idé att kolla upp tiderna för in och ut körning så att du inte ska behöva vänta på ena sidan i flera timmar medan bilarna kommer ut från Livigno. Tidplanen kan (bör) du kolla här.

Du vet väl att ingenting är gratis… Och detsamma gäller denna tunnel till Livigno.

Precis som med alla andra priser så ska du räkna med att priset kan ändra sig från år till år, men i 2014/2015 kostade det 44€ for en personbil (tur/retur) på en lördag. Kolla själv priserna för din resa här.

Nu ar du snart framme i Livigno.

Nu är du snart framme i Livigno.

Om du inte redan har ringt till Nortlanderguiderna och berättat att du nästan är framme så börjar det bli hög tid nu.

Guiderna vill såklart göra allt vad de kan för att kunna stå klara och välkomna dig när du kommer inkörandes i Livigno.

Jag hoppas att denna vägledning kommer att hjälpa dig och svara på eventuella frågor som du haft när du tänker över din köra-själv semester till Livigno.

Guide-teamet i Livigno 2014 2015 Morten, Alice och Jacob.

Guide-teamet i Livigno 2014/2015: Morten, Alice och Jacob.

Guiderna brukar ringa till dig ett par dagar innan din ankomst till destinationen så om du har fler frågor så ska du inte vara rädd att fråga!

Dom känner Livigno som sin egen ficka och är handplockade just dit för att kunna ge dig den bästa semestern någonsin!

Louise Dohn
Marketing & Community Manager

Läs mer om Livigno

 

 

Kategorier: Livigno

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen