nortlander_skier_1600x992

Nortlander blogg

Nortlanders liftkort index - Här får du mest för pengarna i liftkortet!

Upplagt av Anna Knutsson den 2017-feb-22 15:00:33

Vad kostar liftkortet på din skidsemester? Och vad betalar du för?

Eftersom priserna mellan Alperna och fjällen varierar en hel del, tycker jag att det är en bra idé att du tänker efter vad du vill betala för!

Jag har gjort ett “liftkort index” som listar prisnivån på 15 skiddestinationer baserat på de två faktorer jag förstått de flesta tycker är viktiga för en härlig skidsemester… Nämligen storleken på pistområdet och antalet soltimmar!

Så läs vidare för att ta reda på vart du ska åka för att få så mycket som möjligt till lägsta möjliga pris!

Här får du mest värde i liftkortet

Om du planerar att åka på skidsemester och vill säkra att du får mycket sol och kilometer pist till minsta möjliga pris, är det den italienska pärlan Canazei du ska satsa på!

Här ligger priset per kilometer pist på 2,26 kronor, och soltimmen kostar bara 98 kronor. Detta kan du jämföra med Åre i Sverige, där en soltimme kostar 208 kronor, och priset per kilometer pist i liftkortet kan du multiplicera med 10!

Här betalar du minst för mest soltimmar och flest kilometer pist i liftkortet

De gröna fälten är de mest fördelaktiga priser eller resultat, de gula är medel och de röda är de minst fördelaktiga. Resultaten och priserna är uppdelade i fem gröna, gula och röda placeringar, med undantag för när det varit fler än 5  "gröna placeringar", då de gula placeringarna minskat i antal.

liftkort index

Värdet i liftkortet beror på antalet soltimmar och kilometer pist.

Just nu har vi riktigt bra erbjudanden till flera av destinationerna i Alperna som du betalar minst för mest snö och pist.

Var skiner solen?

Vid första blick kan Canazei, Val Thorens, Mayrhofen och Zell am Ziller se ut som några av de dyrare destinationerna baserat på liftkortets kostnad. Framförallt i jämförelse med Oppdal i Norge och Åre i Sverige som har några av de billigaste liftkorten.

Men när du tittar på de billiga liftkorten, ska du också tänka på vad du får i priset. I Åre betalar du till exempel bara 2080 kronor för ett liftkort. Men med tanke på det låga antalet soltimmar i veckan, betalar du hela 208 kronor per soltimme. Det är en dyr gogglesbränna det!

Tittar du istället på destinationen som har det allra dyraste liftkortet, vilket är Canazei, kan du se att soltimmarna kostar mindre än hälften så mycket som i Åre, det vill säga 98 kr soltimmen.

De destinationer som bjuder på mest sol för pengarna är italienska Sauze d’Oulx och Sestriere samt franska Montgenevre. Här kostar en soltimme under 80 kronor.

Solen skiner i Val Thorens

Solen skiner i Val Thorens.

Skidåkning is king

Några menar att priset på liftkortet är det allra viktigaste... Och då kan du med fördel välja Oppdal, Åre, Sauze d’Oulx eller Sestriere som har de billigaste liftkorten.

Men om du vill ha så mycket skidåkning som möjligt, med många kilometer varierad pist, så ska du ta en titt på vårt index.

I Norge är liftkortet faktiskt dyrast i förhållande till hur mycket pist du får. De tre norska destinationerna ger faktiskt minst valuta för pengarna både när det handlar om skidområdets storlek och soltimmar.

Med sina 48,93 kr/km är Hemsedal den destination som man betalar mest för skidåkningen. Detta kan jämföras med Canazei, Bad Gastein och Wagrain. Här är priset per kilometer pist under 3 kronor!

Så vem är vinnaren?

Det beror givetvis på vad du tycker är viktigast på din skidsemester. Pris? Sol? Pist?

Detta index är framtaget för att ge dig en lite mer nyanserad bild av vad du faktiskt betalar för, i jämförelse med soltimmar och antal kilometer pist!

Så ta det med en nypa salt...  Men ha det samtidigt i bakhuvudet när du står och väljer destination och tänker “hmm, men det var ju ett dyrt liftkort”... För du får ofta vad du betalar för!

Hoppas du kan hitta det som passar dig. Lycka till.

Anna Knutsson
Marketing Assistant Nortlander Ski-Tours

Om Nortlanders Liftkort index
Nortlander har gått igenom Mittreseväders väderdata och räknat ut hur många soltimmar du får per vecka under januari, februari och mars på 15 skiddestinationer i Alperna och de skandinaviska fjällen. Destinationerna är utvalda baserat på skidområdets storlek, där de större skidområdena har prioriterats.

Antalet soltimmar per vecka divideras med liftkortets pris (baserat på prisupplysningar från Nortlander och Skistar).
Priset per kilometer pist i liftkortet räknas ut genom att dividera liftkortets pris med antal kilometer pist i skidområdet. Denna uträkning baseras på prisupplysningar och information från Nortlander, Skistar, Skiinfo och Skiworld.

Läs relaterade blogginlägg:

Glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedanför och få massa intressant läsning, erbjudanden eller andra nyheter direkt i inkorgen. Du kan själv välja vad du är intresserad av!

Kategorier: Fun facts

Året om i Alperna!

Ta del av vad som händer i Alperna också när du är hemma

Här på bloggen hittar du allt från tips till goda råd, beskrivningar av destinationer, snöstatistik och tävlingar.

Trevlig läsning! 

    Senaste blogginläggen